«Δεύτερη ευκαιρία» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Τι προτείνει το ΕΕΑ

Σε μια περίοδο όπου δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν και πολλές ακόμη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, το ζήτημα της «δεύτερης ευκαιρίας» καθίσταται περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, προκειμένου να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να μην χαθεί «επιχειρηματικό κεφάλαιο» σε επιχειρηματίες που απέτυχαν κυρίως από λάθη τρίτων.


Ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναπτύσσει τις προτάσεις του στα πλαίσια της σημερινής εκδήλωσης «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προειδοποίησης και 2ης Ευκαιρίας Επιχειρήσεων».

Η ομιλία του προέδρου του ΕΕΑ:

Η σημερινή εκδήλωση είναι πραγματικά ιδιαίτερη και εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον όχι μόνο πολλών ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά συνολικά της ελληνικής οικονομίας, καθώς η πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σε συνεργασία με την ΓΣΕΒΕΕ, για τη διάσωση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, είναι πλέον φανερό ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς και να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στη γενικότερη προσπάθεια ανάπτυξης.
 
Θα μου επιτρέψετε όμως να κάνω μία μικρή αναδρομή στα χρόνια της κρίσης, για να διαπιστώσουμε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.

Με το που εμφανίστηκε η κρίση, χιλιάδες επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, βρέθηκαν αντιμέτωπες με υψηλές οφειλές που δυστυχώς αυξάνονταν ραγδαία. Τα τραπεζικά ανοίγματα που είχαν, σε συνδυασμό με την επιβαλλόμενη φορολογική πολιτική και την ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης, όρθωσαν ένα τείχος. Πολλές επιχειρήσεις δεν άντεξαν και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε διακοπή της λειτουργίας τους, με οδυνηρές συνέπειες όπως καταλαβαίνετε, για την απασχόληση, τα δημόσια έσοδα, τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιχειρηματίες που μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν απόλυτα συνεπείς, βρέθηκαν ξαφνικά εκτεθειμένοι σε υποχρεώσεις που αδυνατούσαν πλέον να καλύψουν. Στο λεξιλόγιο μας μπήκαν ξαφνικά φράσεις όπως «κόκκινα δάνεια», «υπερχρεωση», «ρυθμίσεις δόσεων», «πτώχευση». Η κανονικότητα είχε πλέον εξαφανιστεί και είχε δώσει τη θέση της στην αβεβαιότητα, την αγωνία και την συνεχή πάλη, όχι για να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις –όπως συνήθως γίνεται σε μία υγιή οικονομία- αλλά απλώς για να επιβιώσουν.
Ειδικά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν και παραμένει τόσο έντονο, που αποτελεί κομβικό σημείο για την πορεία της οικονομίας μας. Τι είναι όμως ουσιαστικά τα αποκαλούμενα κόκκινα δάνεια;
 
Αδυναμία της επιχείρησης να αποπληρώσει τις τραπεζικές της υποχρεώσεις


Ποιος φταίει για την αποτυχία αυτή;

- σαφώς η κρίση, καθώς υπάρχει μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος

- οι τράπεζες (γιατί έχουν μάθει να δίνουν επιχειρηματική ρευστότητα με όρους στεγαστικών δανείων (βλέπε εγγυήσεις

- οι καθυστερήσεις του κράτους στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος

- και βεβαίως, σε πολλές περιπτώσεις, η ανεπαρκής επιχειρηματικότητα


Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι απαιτείται εδώ και τώρα μία ρεαλιστική, δηλαδή εφαρμόσιμη λύση. Δεν είναι όμως το μοναδικό βάρος που καλούνται να σηκώσουν όσοι συνεχίζουν να επιχειρούν στην Ελλάδα της κρίσης. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, σφίγγουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά στη θανάσιμη παγίδα που έχουν εγκλωβιστεί εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες. Μία λύση θα ήταν η πτώχευση. Θα ήταν όμως η κατάλληλη πρακτική; Ούτως ή άλλως, είναι μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία στην ελληνική πραγματικότητα λόγω διαφόρων θεμάτων, όπως της επικρατούσας κουλτούρας, του μεγάλου διοικητικού βάρους, της ανυπαρξίας υποστηρικτικών μηχανισμών, της άρνησης των τραπεζικών ιδρυμάτων να συνηγορήσουν, της καθυστέρησης στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, αλλά και στα ασαφή κριτήρια για την αξιολόγηση της δολιότητας. Γιατί να είμαστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς, το μέλημα μας είναι να προστατεύσουμε και να συνδράμουμε αυτόν που πραγματικά θέλει να σώσει την επιχείρηση του και όχι να βοηθήσουμε αυτόν που δόλια θέλει να πτωχεύσει, προκειμένου να αποφύγει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του.

Η άποψη μας λοιπόν στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας είναι ότι η πτώχευση θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή, αφού προηγουμένως έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για τη διάσωση όσων επιχειρήσεων έχουν ξεκάθαρο πλάνο βιωσιμότητας. Έτσι εμείς προσθέσαμε μία ακόμα φράση-κλειδί.

«Σωτηρία, μέσω της Δεύτερης Ευκαιρίας». Είμασταν οι πρώτοι που θέσαμε το θέμα και που εργαστήκαμε σκληρά για να δείξουμε ότι όσοι βρέθηκαν σε στιγμή οικονομικής αδυναμίας εξαιτίας της κρίσης, δικαιούνται να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία για να σώσουν την επιχείρηση τους και μαζί της τις θέσεις εργασίας.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, είχε καταθέσει μια συγκροτημένη πρόταση για τη δημιουργία, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, ενός αποτελεσματικού μηχανισμού υποστήριξης της επιχείρησης που βρίσκεται σε ανάγκη. Αποτελείται από μια κεντρική μονάδα παραγωγής πληροφορίας / μεθοδολογίας / κατάρτισης και ενός εκτεταμένου δικτύου σημείων επαφής & συμβουλευτικής.

Στόχος μας πρέπει να είναι η απόκτηση μεθοδολογίας και εργαλείων που αφορούν στη διαβάθμιση του επιχειρηματικού κινδύνου και στην έγκαιρη προειδοποίηση των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση ώστε να αποτρέπεται η βίαιη πτώχευση και στην ενθάρρυνση της δεύτερης ευκαιρίας για την επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ήδη έχουμε προτείνει την ένταξη όλων των επιμελητηρίων σε ένα εθνικό δίκτυο που θα συνδέεται με το ευρωπαϊκό. Θα μπορέσουμε έτσι α) να εκπαιδεύσουμε τα στελέχη μας στα νέα εργαλεία, β) να εργαστούμε από κοινού για την υποστήριξη εκατοντάδων άλλων επιχειρήσεων και γ) να συμβάλουμε στη διαμόρφωση του νέου περιβάλλοντος υποστήριξης των επιχειρήσεων σε ανάγκη.

Ο επιχειρηματίας θα εξυπηρετείται άμεσα με:

• ψυχολογική υποστήριξη
• παροχή προηγμένων εργαλείων διάγνωσης και αξιολόγησης του ίδιου του επιχειρηματία και της βιωσιμότητας της επιχείρησης του
• ενημέρωση για το υφιστάμενο φορολογικό / νομικό περιβάλλον
• προτάσεις για ρυθμίσεις δανείων και άλλων υποχρεώσεων

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών, σαφώς κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, όμως δεν αρκεί από μόνος του στην επίλυση του προβλήματος. Και αυτό γιατί τις περισσότερες φορές είναι αποτελεσματικότερη η πρόληψη μίας δύσκολης κατάστασης, από την αντιμετώπιση της όταν πλέον θα έχει εμφανιστεί. Να γιατί στεκόμαστε και στο θέμα της Έγκαιρης Προειδοποίησης.

Στο πλαίσιο λοιπόν της συνεργασίας που απαιτείται από όλους μας, μαζί με την ΓΣΕΒΕΕ, συμμετέχουμε ως εταίροι σε ένα Πανευρωπαϊκό δίκτυο φορέων, το οποίο θα λειτουργήσει πιλοτικά για μία τριετία.

Για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, κρίθηκε αναγκαία η τεχνογνωσία φορέων του εξωτερικού και αναμένεται να λύσουν πολλές απορίες και να φωτίσουν πολλές πτυχές οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων μας από τη Δανία και τη Γερμανία, δηλαδή από χώρες όπου ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία η Έγκαιρη Προειδοποίηση και η Δεύτερη Ευκαιρία. Για να κατανοήσουμε καλύτερα το μέγεθος του πρότζεκτ και της σημασίας του, η απευθείας χρηματοδότηση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ σε πρόγραμμα.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι

Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας είμαστε πεπεισμένοι ότι για να ανορθωθεί και πάλι η χώρα μας, είναι αναγκαία η τόνωση της επιχειρηματικότητας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν και οι εταίροι, καθώς σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, η πρόοδος περνά μέσα από την ανάπτυξη των επιχειρήσεων μας, ειδικά των μικρομεσαίων. Όσες περισσότερες υγιείς επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται, τόσο αυξάνονται οι προοπτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης. Άρα πρωταρχικό μας μέλημα, μαζί τη δημιουργία νεων καινοτόμων επιχειρήσεων, είναι η διάσωση όσων περισσοτέρων είναι εφικτό. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε στο ΕΕΑ, εκεί έχουμε στρέψει τις δυνάμεις μας και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε ανταποκρινόμενοι στην ευθύνη που έχουμε αναλάβει απέναντι στα μέλη μας, στους μικρομεσαίους, στην επιχειρηματική κοινότητα, στην ελληνική κοινωνία. Είναι δέσμευση μας και τις δεσμεύσεις μας τις τηρούμε.
 
kerdos.gr

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα