Επενδύσεις πάνω από 3 δισ. στα δίκτυα της επόμενης γενιάς

Στα δίκτυα επόμενης γενιάς με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνα που προσφέρουν υψηλές ταχύτητες διασύνδεσης με τη χρήση οπτικών ινών έχουν αρχίσει να επενδύουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται παράλληλα να προχωρήσει στην υλοποίηση δράσεων που εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν στην ταχύτερη υιοθέτηση των συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων από τους Έλληνες καταναλωτές. Επενδύσεις, το συνολικό ύψος των οποίων -μαζί πάντως με εκείνες που αφορούν την κινητή τηλεφωνία- μπορεί να πλησιάσει τα 3 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία! Τα δίκτυα οπτικών ινών επανήλθαν στο προσκήνιο πριν από δύο εβδομάδες με την ανακοίνωση της Forthnet ότι προχώρησε στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την ΖΤΕ, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως, και δύο ακόμη κινεζικές εταιρείες (Shanghai Gongbao Business Consulting και KaiXinRon Group) προκειμένου να διερευνήσουν επιχειρηματική συνεργασία για τη χρηματοδότηση ενός δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα. Η ανακοίνωση είναι πολύ προσεκτικά γραμμένη και αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς η συμφωνία χρηματοδότησης δεν έχει κλείσει αλλά υπάρχει η βούληση. Άλλωστε, το ποσό που απαιτείται είναι αρκετά μεγάλο καθώς εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ για την επόμενη επταετία με το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης να γίνεται τα 3 πρώτα χρόνια.


Superfast Broadband


Στην ανακοίνωση της Forthnet επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης θα γίνει μέσα στα 3 πρώτα χρόνια ?στα οποία και προβλέπεται ότι θα υπάρξει ενίσχυση της ζήτησης συνδέσεων οπτικών ινών από ευρωπαϊκά κονδύλια που διαχειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση?. Η φράση αυτή δεν είναι διόλου τυχαία, καθώς την εβδομάδα πριν τη συμφωνία, το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης είχε ανακοινώσει ότι εγκρίθηκαν δύο έργα, τα οποία χρηματοδοτούνται με κονδύλια της ΕΕ. Το ένα, το αποκαλούμενο «Rural Exten­sion» προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ, αφορά την επέκταση του έργου που βρίσκεται τώρα σε φάση υλοποίησης αναφορικά με την παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Το δεύτερο, το οποίο αποκαλείται -Superfast Broadband- προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, έχει ως στόχο να ενισχύσει τη ζήτηση -σε όλη την Ελλάδα- για συνδέσεις που ξεπερνούν σε ταχύτητα τα 100 Mbps και μπορούν να φθάσουν ακόμη και το 1 Gbps!

Και τα δύο έργα περιλαμβάνονται στην Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο που είχε εγκριθεί το φθινόπωρο του 2015 από την ΕΕ και ειδικά το δεύτερο είχε γίνει δεκτό με πολύ θετικά σχόλια από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Ο λόγος είναι ότι το αρχικό πλάνο -το οποίο δεν αποκλείεται πάντως να αλλάξει- προέβλεπε ότι πρακτικά οι Έλληνες καταναλωτές ή επιχειρήσεις που το επιθυμούσαν θα μπορούσαν να πάρουν ένα -κουπόνι- της τάξεως των 120 ευρώ, το οποίο θα έδιναν στη συνέχεια στον πάροχο που θα επιλέξουν για να τους φέρει σύνδεση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι ή την επιχείρηση τους. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο μειώνεται και το κόστος για τους παρόχους που θέλουν να προσφέρουν συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το κτίριο. Όπως μειώνεται και το ρίσκο που θα έχουν σε περίπτωση που επιδοτήσουν τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για να φθάσει την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι του καταναλωτή ή τα γραφεία μίας επιχείρησης και πριν προλάβει να γίνει η απόσβεση της επένδυσης, ο πελάτης επιλέγει να αλλάξει πάροχο ή να σταματήσει να χρησιμοποιεί οπτική ίνα.


Επενδυτικά πλάνα

H Forthnet δεν είναι, φυσικά, ο μόνος πάροχος που ενδιαφέρεται για το χώρο των οπτικών ινών, καθώς αντίστοιχα και εξίσου φιλόδοξα πλάνα έχουν και οι υπόλοιποι πάροχοι.

Ο όμιλος ΟΤΕ είχε ανακοινώσει στις αρχές του 2017 ότι το επενδυτικό πλάνο μέχρι το 2020 ανέρχεται συνολικά στα 1,5 δισ. ευρώ και ένα μεγάλο κομμάτι αυτού αφορά την ανάπτυξη ενσύρματων δικτύων επόμενης γενιάς. Το πλάνο του ΟΤΕ δίνει μεγάλη έμφαση στην τεχνολογία vectoring που προσφέρει ταχύτητες έως 100 Mbps αλλά η πρόθεση του ομίλου είναι να προσφέρει πολύ σύντομα και συνδέσεις οπτικών ινών που θα φθάνουν μέχρι το σπίτι των καταναλωτών και θα προσφέρουν πολύ υψηλότερες ταχύτητες.

Ανάλογα πλάνα έχουν τόσο η Vodafone όσο και η Wind με τις δύο εταιρείες να έχουν ανακοινώσει ότι το δικό τους επενδυτικό πλάνο φθάνει στα 500 εκατ. ευρώ έκαστη, εκ των οποίων σημαντικό κομμάτι προορίζεται για δίκτυα οπτικών ινών. Μάλιστα, και οι δύο εταιρείες έχουν ξεκινήσει πιλοτικά δίκτυα οπτικών ινών που φθάνουν μέχρι το σπίτι των καταναλωτών.

Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί πως η Wind ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες ότι έχει ήδη καταθέσει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ένα πλήρες επενδυτικό πλάνο για δίκτυο οπτικών ινών, σημειώνοντας ότι ο στόχος της είναι να προσφέρει ευρυζωνικές ταχύτητες που θα ξεκινούν από τα 100 Mbps και θα φτάνουν το 1 Gbps.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Το vectoring και το FTTB

Ένα σημείο που μπορεί να δημιουργήσει σύγχιση σε αρκετούς καταναλωτές έχει να κάνει με τη χρήση της τεχνολογίας vectoring, η οποία θα χρησιμοποιηθεί αρχικά προκειμένου να αναβαθμιστεί σε υψηλότερες ταχύτητες όλο το υφιστάμενο δίκτυο χαλκού. Ο κανονισμός για το vectoring που έχει δημοσιεύσει η ΕΕΤΤ προβλέπει ότι και οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ θα αναλάβουν την αναβάθμιση περιοχών ώστε να αυξηθούν οι ταχύτητες σύνδεσης. Αυτή τη στιγμή, το VDSL προσφέρει ταχύτητες έως 50 Mbps. Με την αναβάθμιση που γίνεται και θα γίνει, μέχρι το σύνολο των καμπινών σε μία περιοχή -ή σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτών- θα φθάνει οπτική ίνα, οπότε έχουμε το αποκαλούμενο fiber to the curve (FTTC). Αυτό σημαίνει ότι οι υφιστάμενες γραμμές χαλκού που εξυπηρετούνται από μία αναβαθμισμένη καμπίνα θα μπορούν, μέσω της τεχνολογίας vectoring (ή VDSL 2), θα μπορούν να προσφέρουν ταχύτητες λήψης δεδομένων έως 100 Mbps. Στο μέλλον, με τη χρήση άλλων τεχνολογιών, οι ταχύτητες μπορούν να φθάσουν ακόμη και τα 300 Mbps αξιοποιώντας την υφιστάμενη υποδομή.

Όμως, οι πάροχοι έχουν τη δυνατότητα να σκάψουν και να δημιουργήσουν δικά τους δίκτυα που θα φέρουν την οπτική ίνα μέχρι ένα κτίριο, το αποκαλούμενο και fiber to the building (FTTB). Αυτό θα μπορούν να το κάνουν είτε συνδέοντας με οπτική ίνα το κτίριο με μία ?αναβαθμισμένη? καμπίνα ή δημιουργώντας ένα εντελώς νέο δίκτυο. Η επιλογή εξαρτάται από το εμπορικό ενδιαφέρον που μπορεί να υπάρχει σε μία περιοχή, όπως και από το πόσο υψηλό είναι το κόστος για την ανάπτυξη ενός νέου δικτύου. Σημειώστε πάντως πως αυτή τη στιγμή στην περιοχή των βορειοδυτικών προαστίων της Αθήνας υπάρχει μία εταιρεία, ονόματι Inalan, η οποία δημιουργεί το δικό της δίκτυο οπτικών ινών έχοντας ήδη μερικές χιλιάδες πελατών που τους προσφέρει ταχύτητες σύνδεσης 100 Mbps.



imerisia.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα