Ποιες μετοχές είναι φθηνές με βάση τα κέρδη του 2016

Από τον αναλυτή Μάνο Χατζηδάκη

Το ήμισυ ήταν τελικά η αρχή του παντός, καθώς οι τάσεις που διαγνώστηκαν στο α' εξάμηνο του 2016 δεν διέψευσαν το σύνολο της χρήσης. Βέβαια, χρειάστηκαν έκτακτες βοήθειες για να συμψηφιστούν αντίστοιχα αρνητικά έκτακτα γεγονότα, που χαμήλωσαν, ως είθισται, στο τέλος της δημοσίευσης το τελικό αποτέλεσμα.

Η ιστορία θα γράψει ότι, παρά τις αντιξοότητες της ρευστότητας και παρά τις δυσκολίες της εγχώριας αγοράς, οι εισηγμένες εταιρείες γύρισαν το ματς τόσο στην τελική γραμμή όσο και στο πλήθος των εταιρειών που εμφάνισαν θετικό πρόσημο. Το γεγονός αυτό έρχεται σε μια κομβική στιγμή, κατά την οποία το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης φαίνεται να είναι πιο κοντά παρά ποτέ, ανοίγοντας την επενδυτική όρεξη για περισσότερο ελληνικό ρίσκο.

Οι εταιρείες της λεγόμενης μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν σε κάποιο βαθμό προεξοφλήσει το καλό νέο και οι σχετικές αποτιμήσεις τους έχουν προσεγγίσει αντίστοιχες κλαδικές αποτιμήσεις. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι για τις εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης η αγορά δεν θα επανατιμολογήσει θετικότερα τις προσδοκίες της. Υπάρχει, ωστόσο, ένα σημαντικό πλήθος εταιρειών που έχει "μείνει πίσω" όχι σε επίπεδο αποδόσεων, αλλά σε επίπεδο αποτιμήσεων, εμφανίζοντας μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών. Οι εταιρείες αυτές, αν και έρχονται κυρίως από τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, έχουν κάνει μεγάλες προόδους στη δημοσίευση συστηματικής λειτουργικής κερδοφορίας, πείθοντας ότι πλέον κινούνται σε πιο στέρεη βάση για τα αποτελέσματά τους.




Σε κάθε περίπτωση, τα μονοψήφια Ρ/Ε δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε κάποια ανατιμητική κίνηση. Τα χαμηλά Ρ/Ε ενίοτε σημαίνουν και αναπροσαρμογή χαμηλότερων προσδοκιών για την κερδοφορία της επόμενης χρήσης. Αν η ποιότητα των κερδών χαρακτηρίζεται από αύξηση των ταμειακών ροών και επαναληπτικότητα, τότε μπορούμε να μιλάμε για ευκαιρίες. Στις 30 εταιρείες που παρουσιάζονται σήμερα, το στοιχείο της οργανικής βελτίωσης ήταν παρόν το 2016, ενώ πολλές εξ αυτών δείχνουν να ξεφεύγουν από τις αμαρτίες του παρελθόντος και να αυξάνουν τη διαφάνεια στα αποτελέσματά τους.







Οι μεγαλύτεροι αριθμοί του 2016

- Η εταιρεία με τα περισσότερα κέρδη στο Χ.Α. (343 εκατ. ευρώ) στη χρήση του 2016 ήταν η Coca-Cola. Είναι, ωστόσο, η εταιρεία που έχει και την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση (9,3 δισ. ευρώ).

- Η εταιρεία που έχει τα υψηλότερα λειτουργικά κέρδη στο Χ.Α. (1,27 δισ. ευρώ) είναι ο ΟΤΕ. Οι ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές (1,02 δισ. ευρώ) τού έχουν δώσει τη δυνατότητα να διατηρεί το υψηλότερο ταμείο από όλες τις εισηγμένες: 1,6 δισ. ευρώ. Ο ΟΤΕ έχει τη δεύτερη υψηλότερη κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς (4,6 δισ. ευρώ) και είναι και ο μεγαλύτερος εργοδότης σε ενοποιημένο επίπεδο, με 21.080 εργαζομένους.

- Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν τον υψηλότερο κύκλο εργασιών από όλες τις εισηγμένες (6,7 δισ. ευρώ), σχεδόν το 10,6% του συνόλου. Μαζί με τη Motor Οilευθύνονται για το 21% του συνόλου της αγοράς.

- Η εταιρεία με τον υψηλότερο καθαρό και μικτό δανεισμό είναι η ΔΕΗ: Στο κλείσιμο της χρονιάς ο ισολογισμός εμφανίζει 4,4 δισ. ευρώ και 4,6 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Από αυτά, τα 3,95 δισ. ευρώ είναι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και τα 661 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμες. Το σύνολο των υποχρεώσεων της ΔΕΗ είναι 11,2 δισ. ευρώ και είναι μειωμένο σε σχέση με το 2015 κατά 1,9%. Η ΔΕΗ έχει και τις υψηλότερες λειτουργικές ροές από όλες τις εισηγμένες. Το 2016 ήταν 1,2 δισ. ευρώ, έναντι 603 εκατ. ευρώ το 2015.

- Η Alpha Βank έχει την υψηλότερη καθαρή θέση, στα 9,077 δισ. ευρώ. Από τις μη τραπεζικές, η ΔΕΗ έχει τα περισσότερα ίδια κεφάλαια, 5,94 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗέχει τα περισσότερα ξένα και ίδια κεφάλαια από όλες τις εισηγμένες.

- Οι πωλήσεις θυγατρικών και οι εθελούσιες στις τράπεζες μείωσαν θεαματικά τον αριθμό των απασχολουμένων. Σε ενοποιημένο επίπεδο, η μείωση του προσωπικού ξεπέρασε τους 21.000 εργαζομένους.

- Ο ΟΠΑΠ δίνει το μεγαλύτερο μέρισμα. Θα διανείμει για το 2016 –χωρίς τις επιστροφές κεφαλαίου– 229,7 εκατ. ευρώ, πάνω από το 20% του συνόλου.

- Ρεκόρ κερδοφορίας όλων των εποχών το 2016 έκαναν 13 εταιρείες: Motor Οil, MLS Πληροφορική, Πλαστικά Θράκης, Κρι Κρι, Ευρωπαϊκή Πίστη, Jumbo, Πανγαία, Elinoil, Κυριακίδης, Κανάκης, Μύλοι Κεπενού, Καράτζης και Flexopack.

capital.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα