"Ευκαιρία της 10ετίας η Ευρώπη", εκτιμούν 200 fund managers

Αναλυτικά, οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη αναμένεται να σημειώσουν άνοδο της τάξης του 5%-6% το 2017, καθώς η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και οι φθηνές αποτιμήσεις αναμένεται να υπερισχύσουν των ανησυχιών για τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ οι τραπεζικές μετοχές θα σημειώσουν ράλι, με πρωταγωνιστές τις ιταλικές και τις ισπανικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση του Reuters σε αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, οι πανευρωπαϊκοί δείκτες STOXX 600 και Euro Stoxx 50 θα ενισχυθούν με μονοψήφια ποσοστά φέτος, ενώ και το 2018 αναμένεται να είναι έτος θετικών αποδόσεων.

"Η βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας και του πληθωρισμού θα κάνουν την περιοχή της Ευρώπης ιδιαίτερα ελκυστική για τους αναλυτές", όπως επισημαίνει ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Roland Kaloyan.

"Οι μετοχές της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται αυτήν τη στιγμή με discount της τάξης του 47% σε σχέση με τις μετοχές στις ΗΠΑ σε όρους τιμής προς λογιστική αξία, ενώ το ευρώ έχει αποδυναμωθεί σημαντικά", όπως προσθέτει.

Η αβεβαιότητα, εν τω μεταξύ, επιμένει ενόψει και των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας τον Απρίλιο και τον Μάιο, αλλά και για τις κάλπες που θα "στηθούν" στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, με το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit να τροφοδοτεί φόβους για ένα ισχυρό λαϊκιστικό κύμα σε όλη την περιοχή. Ωστόσο, οι μεγαλύτεροι φόβοι φαίνεται να υποχωρούν, καθώς οι ενδείξεις αυξάνονται ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης κερδίζει δύναμη.

Ο STOXX 600 και ο Euro Stoxx 50 θα αγγίξουν τις 380 και τις 3.500 μονάδες αντίστοιχα μέχρι το τέλος του 2017, ενώ έως τα μέσα του 2018 θα αγγίξουν τις 400 και τις 3.690 μονάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των funds και των αναλυτών.

"Η λαϊκίστικη δυναμική είναι πιθανό να υποχωρήσει έως τα μέσα του 2017," όπως σημειώνει ο αναλυτής της ETX Capital, Neil Wilson.

Οι μετοχές των τραπεζών αναμένεται να είναι μια σημαντική κινητήρια δύναμη πίσω από το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών κατά τους προσεχείς μήνες, ευνοώντας ειδικά των ιταλικό FTSE MIB και τον ισπανικό IBEX, όπου οι μετοχές των τραπεζών έχουν σημαντικό βάρος.

Ο τραπεζικός κλάδος αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος από την αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού μετά από χρόνια υποτονικής ανάπτυξης, που επιδεινώθηκε πρόσφατα από την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι μέσες προβλέψεις τοποθετούν τον CAC 40 με κέρδη 3% το τρέχον έτος, τον DAX με 4,5%, και τον FTSE MIB με 10%.

Σύμφωνα τον στρατηγικό αναλυτή της Lex van Dam Trading Academy, James Helliwell, οι ευρωπαϊκές μετοχές αποτελούν την "αγοραστική ευκαιρία της δεκαετίας".


Το ράλι στις ΗΠΑ μπορεί να είναι κοντά στην κορυφή του

Ένα ράλι το οποίο τροφοδοτήθηκε από την αισιοδοξία ότι ο Donald Trump θα δώσει ώθηση στην οικονομία μπορεί να είναι κοντά στην κορυφή του, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters, με τους fund managers και τους αναλυτές να προβλέπουν ότι οι μετοχές των ΗΠΑ θα ενισχυθούν λιγότερο από 3% από τώρα και μέχρι το τέλος του έτους.

Η άνοδος της αγοράς από την ημέρα των εκλογών έχει φέρει τον S&P 500 σε επίπεδα που πολλοί θεωρούν υπερτιμημένα, και κάποιοι αναλυτές λένε ότι πολλά εξαρτώνται φέτος από το αν η νέα κυβέρνηση θα είναι σε θέση να περάσει τη φορολογική μεταρρύθμιση ή άλλες αλλαγές. Η αποτυχία του νομοσχεδίου για την υγεία την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε αναταραχή στην Wall Street

Με βάση τη μέση πρόβλεψη των στρατηγικών αναλυτών και funds, ο S & P 500 θα αγγίξει τις 2.355 μονάδες έως τα μέσα του 2017 και θα τελειώσει το έτος στις 2.425 μονάδες, μόλις 2,8% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, αλλά περίπου το 8% υψηλότερα από το 2016 συνολικά.

Σύμφωνα με τον Julian Emanuel, επικεφαλής στρατηγικής αμερικάνικων μετοχών στην UBS Securities στη Νέα Υόρκη, οι μετοχές έχουν αποτιμήσει έντονα μία ατζέντα υπέρ της ανάπτυξης, από την πλευρά του Trump.

"Αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί πλήρως, και ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες της υλοποίησης", όπως προσθέτει ενώ τονίζει πως βλέπει τον S&P 500 να κλείνει στις 2.300 μονάδες φέτος και δηλώνει επιφυλακτική στάση για το επόμενο διάστημα.

Η Credit Suisse βλέπει τον S&P να κλείνει το 2017 στις 2.500 μονάδες από 2.300 μονάδες που προέβλεπε τον Δεκέμβριο.

Ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για τον τραπεζικό κλάδο και πολλοί αναμένουν ότι η ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη θα βοηθήσει την κερδοφορία των εταιρειών περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Από όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις του Trump, η φορολογική μεταρρύθμιση θα μπορούσε να έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κερδοφορία, έτσι εάν αποδειχθεί λιγότερο "γενναιόδωρη" από ότι αναμένεται, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απογοήτευση τους επενδυτές", όπως σημειώνει ο Mark Luschini, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Janney Montgomery Scott.

Τα επιτόκια αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται φέτος, και αυτός μπορεί να είναι ένας άλλος παράγοντας που θα περιορίσει τα κέρδη μετοχών, εάν ο ρυθμός της αύξησης των επιτοκίων είναι ταχύτερος από ό, τι εκτιμά η Wall Street.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι μία διόρθωση της τάξης του 10% στον S&P πριν από τα μέσα του έτους είναι απίθανη, ωστόσο εμφανίζονται διαιρεμένοι ως προς το εάν θα σημειωθεί μία τέτοια υποχώρηση προς το τέλος του έτους.

Ο Dow Jones προβλέπεται να τελειώσει το 2017 στις 21.250 μονάδες, περίπου 3% πάνω από τα σημερινά επίπεδα.

Βουτιά του FTSE 100 στους επόμενους μήνες, αλλά... νέα υψηλά στη αργότερα

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 αναμένεται να σημειώσει βουτιά κατά τους επόμενους μήνες ως πρώτη αντίδραση στην ενεργοποίηση του Brexit αλλά θα σημειώσει ράλι προς νέα επίπεδα ρεκόρ έως τα μέσα του επόμενου έτους.

"Ο δείκτης FTSE είχε μια θεαματική κίνηση από την δημοσκόπηση για το Brexit, με τις τιμές των μετοχών των βρετανικών πολυεθνικών να επωφελούνται από την αποδυνάμωση της στερλίνας. Επιπλέον, ο FTSE έχει ωφεληθεί από τη γενική ανοδική τάση στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές μετά τις εκλογές των ΗΠΑ", όπως σημειώνει ο Colin Cieszynski , επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην CMC Markets.

Στα μέσα του έτους, ο δείκτης FTSE 100 θα αγγίξει τις 7.250 μονάδες, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των διαχειριστές κεφαλαίων και των στρατηγικών αναλυτών που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση.

Στο τέλος του 2017 ωστόσο, αναμένεται να αγγίξει τις 7425 μονάδες, ενώ το ράλι θα συνεχιστεί και το 2018, αγγίζοντας τις 7.500 μέχρι το τέλος Ιουνίου του επόμενου έτους.

Όπως σημειώνει ο Jasper Lawler αναλυτής της London Capital Group, οι αγορές των ΗΠΑ είναι μαζικά υπερτιμημένες και είμαστε ακόμα σε μια γενική παγκόσμια bull market των μετοχών. Οι επενδυτές έχουν ανησυχήσει για τις επιπτώσεις της Brexit και κρατήθηκαν μακριά από τη βρετανική αγορά, ωστόσο η σχετική υποαπόδοση θα επαναξιολογηθεί".

Μετά το δημοψήφισμα Ιουνίου η οικονομία της Βρετανίας έχει αποδειχθεί ανθεκτική - στο τέλος του 2016 η ανάπτυξη επιταχύνθηκε -, αλλά σε ολόκληρο το έτος ήταν ασθενέστερη από ό, τι αναμενόταν.


Άνοδος στις ρωσικές μετοχές καθώς η οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη

Οι ρωσικές μετοχές αναμένεται να αυξηθούν περίπου 11% έως το τέλος του έτους, καθώς οι επενδυτές θα γίνουν περισσότερο bullish γύρω από την οικονομική ανάκαμψη και για μια μέτρια αύξηση των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Ο δείκτης RTS έζησε ένα εντυπωσιακό 2016, σημειώνοντας αύξηση 52% και το ρούβλι σημείωσε ράλι, ενώ οι προοπτικές για την χαλάρωση των δυτικών κυρώσεων αυξήθηκαν με την εκλογή νίκη του Trump τον Νοέμβριο.

Παρά το γεγονός ότι ο RTS έχει υποχωρήσει 2% αυτό το έτος καθώς οι πιθανότητες μιας επικείμενης χαλάρωσης των κυρώσεων έχουν ξεθωριάσει, οι αναλυτές εξακολουθούν να βλέπουν λόγους για αισιοδοξία.

Η ρωσική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί περίπου 1,2% το 2017, μετά από δύο έτη οικονομικής συρρίκνωσης.

"Οι συμμετέχοντες στην αγορά όλο και περισσότερο βλέπουν μια χαλάρωση των κυρώσεις ως πιθανή ευχάριστη έκπληξη, όχι ως το βασικό του σενάριο", όπως σημειώνει η Danske Bank.

"Τα κύρια συστατικά της ανάπτυξης θα είναι η μείωση των ρωσικών επιτοκίων, η βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου", όπως σημειώνει, εκτιμώντας ότι ο RTS θα τελειώσει το 2017 στις 1.200 μονάδες.

Η μέση πρόβλεψη των αναλυτών τοποθετούν τον RTS στις 1.250 μονάδες στα τέλη του 2017, σε σχέση με τις 1,125.58 μονάδες που διαπραγματεύεται σήμερα.


Ανήσυχη η Ιαπωνία για τις πολιτικές εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Οι ιαπωνικές μετοχές αναμένεται να υποχωρήσουν πριν από τα μέσα του έτους και η αβεβαιότητα για τη νομοθετική ατζέντα των ΗΠΑ και για τις εκλογές στην Ευρώπη θα επιβραδύνουν την πρόσφατη μικρή ώθηση, αλλά αναμένεται να τελειώσει το έτος 7% υψηλότερα.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ αυτό το έτος θα ενισχύσουν το δολάριο έναντι του γεν, γεγονός που είναι θετικό για τις ιαπωνικές μετοχές, παρόλο που η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να ξεκινήσει το... τέλος της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτική της, ίσως και αυτό έτος.

Οι μέσες προβλέψεις των funds τοποθετούν τον Nikkei στις 19.000 στα τέλη του Ιουνίου 2017, ενώ τη συνέχεια, θα φτάσει τις 20.500 μονάδες έως το τέλος του έτους.

Οι προβλέψεις για τα μέσα του 2017 κυμαίνονται από τις 16.500 έως τις 22.000 μονάδες.

Ένας άλλος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος είναι οι γαλλικές προεδρικές εκλογές, στις 23 Απριλίου, σύμφωνα με τους αναλυτές.

"Υπάρχει περίπου 40% πιθανότητα ο δείκτης Nikkei να πέσει κάτω από τις 18.000 μονάδες πριν από τον Ιούνιο. Οι βασικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τον προστατευτισμό του εμπορίου από τον Trump, καθώς και οι γαλλικές προεδρικές εκλογές", όπως σημειώνει ο Akio Yoshino, επικεφαλής οικονομολόγος της Amundi Japan.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μακροπρόθεσμα, οι επενδυτές θα αγοράσουν ιαπωνικές κυκλικές μετοχές όπως αυτές των εξαγωγικών εταιρειών, λόγω της ανόδου του δολαρίου έναντι του γεν, χάρη στην αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ. Ένα φθηνότερο γεν κάνει Ιάπωνες εξαγωγείς πιο ανταγωνιστικούς στο εξωτερικό και αυξάνει τα κέρδη τους, όταν επαναπατρίζονται.

Επίσης, η ισχυρότερη οικονομία των ΗΠΑ θα ωθήσει υψηλότερα τις ιαπωνικές μετοχές των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.


"Έτοιμη" για νέα ιστορικά ρεκόρ η Ινδία

Ο δείκτης BSE Sensex της Ινδίας θα σκαρφαλώσει σε ένα νέο ρεκόρ στα μέσα του έτους, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές και τα funds στη δημοσκόπηση του Reuters.

Αυτή η αισιόδοξη άποψη προκύπτει παρά τις ανησυχίες για την ζημιά που θα προκαλέσει στην οικονομία η κίνηση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος των νομισμάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη απόδειξη τέτοιας ζημίας. Η οικονομία της Ινδίας είχε αυξηθεί 7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το τελευταίο τρίμηνο.

Η αυξημένη αισιοδοξία για την οικονομία της Ινδίας συμπίπτει με το ράλι στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, που βασίζεται εν μέρει στις εκτιμήσεις για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας καθώς και στην ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα χαλαρώσει τις ρυθμίσεις στον τραπεζικό κλάδο και θα μειώσει τους φόρους.

Οι ινδικές μετοχές έχουν υπεραποδόσει των βασικών διεθνών δεικτών φέτος, κερδίζοντας πάνω από 10% και προβλέπεται ότι θα αυξηθεί 3% περαιτέρω στα μέσα του έτους και στα επίπεδα ρεκόρ των 30.294 μονάδων, και πάνω από 6% μέχρι το τέλος του 2017 και τις 31.250 μονάδες, σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως μόνο αυτόν τον μήνα, οι εισροές στις μετοχές και τα ομόλογα της Ινδίας άγγιξαν τα 6,1 δισ. δολ.. 



capital.gr