Ο χάρτης των ευκαιριών της Αθήνας

Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε η αγορά των ακινήτων το 2016, ωστόσο, φαίνεται να μπήκε «φρένο» στην ραγδαία πτώση των τιμών που είχε σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως τη διετία 2012 – 2013.


Σύμφωνα με στοιχεία της Eurobank Property Services που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ) «αγκάθια» για τον κλάδο παραμένουν το δυσμενές και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον καθώς επίσης και η συνέχιση των κεφαλαιακών ελέγχων ενώ τα ανησυχητικά σενάρια για τα «κόκκινα δάνεια» και τους πλειστηριασμούς βάζουν το δικό τους «λιθαράκι» στην πτωτική τάση.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για φέτος

Στην 29η θέση από τις συνολικές 30 ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκεται η Αθήνα σύμφωνα με την έκθεση «Αναδυόμενες τάσεις στο real estate για το 2017» που πραγματοποίησε το Urban Land Institute και η PwC. Μάλιστα μαζί με την Ρωσική πρωτεύουσα αποτελούν τις δυο μοναδικές περιπτώσεις όπου οι προοπτικές χαρακτηρίζονται ως «φτωχές» για το επόμενο έτος, τόσο στο κομμάτι της ανάπτυξης όσο και στο κομμάτι των επενδύσεων. Σύμφωνα, πάντως, με τους εγχώριους παράγοντες τα δεδομένα στην κτηματαγορά έχουν δημιουργήσει αρκετές αγοραστικές ευκαιρίες καθώς οι αξίες των ακινήτων κυμαίνονται πλέον σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, γεγονός που αποτελεί σοβαρό κίνητρο. Τέλος, ένα ακόμη θετικό στοιχείο, τονίζουν οι ειδικοί της αγοράς, είναι και η δημοπράτηση της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας εντός του 2017. Που με την ολοκλήρωσή του (συνολικό μήκος γραμμής 32 χλμ) θα παραδώσει 30 σταθμούς που θα συνδέουν την «καρδιά» της Αθήνας όπως το Κολωνάκι, την Καισαριανή, το Γουδή, του Ζωγράφου, τα Εξάρχεια, τα Δικαστήρια, την Κυψέλη, το Γαλάτσι και το Άλσος Βείκου.



Κολωνάκι και Ακρόπολη παραμένουν στην κορυφή

Οι «κλασικοί» δρόμοι στην περιοχή του Κολωνακίου (Ανάκτορα) αλλά και οι οδοί Ηρώδου Αττικού και Διονυσίου Αρεοπαγίτου παραμένουν οι πιο ακριβοί με διαφορά όσον αφορά στις αξίες των διαμερισμάτων του Δήμου Αθηναίων. Όπως αναφέρεται στα στοιχεία της Eurobank Property Services τα τελευταία χρόνια, τα ακίνητα παλαιότητας άνω των 40 ετών στο κέντρο της Αθήνας είχαν υποστεί τεράστια πτώση. Τα φετινά στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση των αξιών και σε κάποια σημεία παρατηρείται ελαφρά αύξηση αυτών, λόγω της μεγάλης ζήτησης κυρίως για μικρής επιφάνειας διαμερίσματα, προς εκμετάλλευση Airbnb. Σημεία ενδιαφέροντος για ανάλογες κατοικίες Airbnb αποτελούν, οι περιοχές σε ακτίνα 500μ. από την Ακρόπολη και πέριξ των σταθμών του μετρό Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής (π.χ. αυτοτελές κτίριο στην οδό Κακουργοδικείου πουλήθηκε σε ξένο επενδυτή προς 500€/τμ για την κατασκευή hostel). Τέλος, σημειώνεται και η μεγάλη έλλειψη ελεύθερων οικοπέδων στο Δήμο Αθηναίων που έχει ως αποτέλεσμα και το ενδιαφέρον των κατασκευαστών να είναι σχεδόν ανύπαρκτο. 
 

Μόνον Ελληνες αγοράζουν στα Βόρεια Προάστια

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα Βόρεια Προάστια του νομού με τις «απλησίαστες» περιοχές να εντοπίζονται στο Κεφαλάρι, την Αγία Αννα, την Κοκκιναρά, την Πολιτεία το τμήμα που αναπτύσσεται βορείως της Πλατείας Κεφαλαρίου καθώς και εκατέρωθεν της οδού Στρ. Δαγκλή και τμήμα του Στροφυλίου. Οι μεσαίες περιοχές εντοπίζονται κοντά στο κέντρο καθώς και στην Ανω Κηφισιά, κοντά στο νοσοκομείο ΚΑΤ , ενώ οι οικονομικότερες «λύσεις» των Βορείων Προαστίων βρίσκονται σε Κάτω Κηφισιά, Αδάμες, Αγ. Κυριακή και Αλώνια. Στα βόρεια προάστια παρατηρείται ζήτηση για ποιοτικές κατοικίες, και για σπίτια που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς μετρό και καλή πρόσβαση στην Αττική Οδό. Σύμφωνα με την έρευνα το αγοραστικό ενδιαφέρον περιορίζεται σε «λίγους και καλούς» εγχώριους επενδυτές. Σημαντική διαφοροποίηση με το παρελθόν αποτελεί το γεγονός ότι πλέον την αξία των κατοικιών δεν την ορίζει ο πωλητής, αλλά ο αγοραστής που έχει το κεφάλαιο και κάνει τη διαπραγμάτευση.


ered.gr