Η μεγαλύτερη υποχώρηση τιμών καταγράφεται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα: στην Αθήνα (-43,6%) και στη Θεσσαλονίκη (-45,5%).
Πτώση 41,3% κατέγραψαν οι τιμές των διαμερισμάτων μέσα στην περίοδο 2008-2016, σύμφωνα με την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία αναδεικνύει ως βασικά προβλήματα της αγοράς κατοικιών την υπερβάλλουσα προσφορά, τον περιορισμένο αριθμό συναλλαγών και την πτωτική τάση των τιμών.
Σωρευτικά στην οκταετία, η μεγαλύτερη υποχώρηση τιμών καταγράφεται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα: στην Αθήνα (-43,6%) και στη Θεσσαλονίκη (-45,5%).
Οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν το 2016 με ετήσιο ρυθμό 2,2% έναντι μείωση 5,1% το 2015 και 7,5% το 2014.
Η τράπεζα προβλέπει ότι οι πτωτικές τάσεις των τιμών των ακίνητων θα συνεχιστούν τα επόμενα τρίμηνα, αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό.
Η έκθεση συνδέει τις διακυμάνσεις στην αγορά με την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την ανάκαμψη της οικονομίας, την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και την σταθεροποίηση του φορολογικού πλαισίου.
Ο τομέας των τουριστικών ακινήτων αποτέλεσε το 2016 το πιο ανθεκτικό και δυναμικό τμήμα της αγοράς ακινήτων, κάτι που, σύμφωνα με την ΤτΕ, συνδέεται άμεσα με την καλή πορεία του τουρισμού, ειδικά από το 2013 και μετά.
Σημαντικός αριθμός επενδύσεων δρομολογήθηκε στην Αττική, οι οποίες αφορούν την επαναλειτουργία ή την αναβάθμιση ξενοδοχείων τεσσάρων ή περισσότερων αστέρων, ενώ εξαγορές υφιστάμενων μονάδων καταγράφονται και σε άλλους προορισμούς (Μύκονος, Κέρκυρα, Κως).
kerdos.gr