NewSum: και όμως η πιο πρωτοποριακή ειδησεογραφική εφαρμογή είναι φτιαγμένη από Έλληνες ερευνητές!

της Ελίνας Μακρή |

Πώς θα σας φαινόταν να είχατε τη δυνατότητα να μπορείτε να διαβάσετε γρήγορα, δωρεάν, από πολλές πηγές και σε μία σελίδα, μία περίληψη όλων των τελευταίων εξελίξεων για τα νέα που σας ενδιαφέρουν, από την Ελλάδα ή τον υπόλοιπο κόσμο, για την πολιτική, τον αθλητισμό, την οικονομία, τον πολιτισμό, την επιστήμη ή την τεχνολογία; Και μάλιστα χωρίς διαφημίσεις να πετάγονται δεξιά και αριστερά.

Έλληνες ερευνητές από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία πληροφορικής SciFY, συγκέντρωσαν όλες τις παραπάνω δυνατότητες σε μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, (αλλά και laptop / desktop) και έφτιαξαν το NewSum.

Με λίγα λόγια, η εφαρμογή ΝewSum συγκεντρώνει ειδησεογραφικές πληροφορίες από πολλές διαδικτυακές πηγές και παρουσιάζει στο χρήστη μία μόνο περίληψη, από όλες τις πηγές, για κάθε είδηση, με σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα μιας και χρησιμοποιεί λίγες φράσεις από κάθε άρθρο, αναφέροντας και παράλληλα παραπέμποντας στην αρχική ιστοσελίδα ενημέρωσης.

Βασισμένο σε προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, (δηλαδή συστήματα πληροφορικής που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς) μπορεί να λειτουργήσει σε πολλές γλώσσες (αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται σε διάφορες γλώσσες, μεταξύ των οποίων γερμανικά, γαλλικά, αραβικά και τα κινέζικα) και δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη για γρήγορη και πολυφωνική ενημέρωση. πολλές φορές από αντικρουόμενες πληροφορίες για το ίδιο γεγονός.

Η ιστορία πίσω από το NewSum

Την εποχή του καταιγισμού των εφαρμογών σε όλες τις "έξυπνες" κινητές συσκευές, το NewSum έχει τη δική του ιστορία, μιας και ξεκίνησε κάπως διαφορετικά. Στην ουσία πρόκειται για την τεχνολογία που μελετήθηκε κατά τη διδακτορική διατριβή του Γιώργου Γιαννακόπουλου, ενός εκ των ιδρυτών, όταν ήταν ακόμα ερευνητής στο μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, το Δημόκριτο.

«Η τεχνολογία πίσω από το NewSum (με το όνομα "γράφοι ν-γραμμάτων") συνελήφθη από το φλερτ ενός νέου πληροφορικού με την επιστήμη, σε ένα λεωφορείο το 2001. Χρειάστηκε μία κύηση και ωρίμανση 11 ετών, ένα διδακτορικό και πολλή, πολλή βοήθεια και μεράκι από πολλούς, αγαπημένους ανθρώπους και συνεργάτες για να γεννηθεί το NewSum. Για εμάς είναι χαρά και εκπλήρωση ονείρου να μοιραζόμαστε το αποτέλεσμα αυτής της πορείας με όλους, χωρίς περιορισμούς. Και συνεχίζουμε να επενδύουμε σε αυτό το όνειρο, ώστε να συνεχίσει το δρόμο του αυτάρκες, αλλά με συνεργατικές και συλλογικές πρακτικές», λέει στοepixeiro.gr ο ερευνητής και συνιδρυτής της SciFY Γιώργος Γιαννακόπουλος.

Η διαφορά με τις άλλες εφαρμογές που είναι ήδη διαθέσιμες

Εκτός από την προφανή χρησιμότητα, έχει κάτι μοναδικό το NewSum; Μιλάμε δηλαδή για άλλη μία έξυπνη εφαρμογή που ανέπτυξε το "ελληνικό δαιμόνιο", ή έχει και κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα; Όταν η SciFY πρόσφερε το NewSum πριν από περίπου 1,5 χρόνo, ήταν η μόνη εφαρμογή που έκανε αυτόματα εξαγωγή περιλήψεων από πολλές πηγές και μάλιστα σε δύο γλώσσες. Έκτοτε, παρόμοιες εφαρμογές που κάνουν περιλήψεις από πολλές πηγές, προσφέρθηκαν και από άλλους, μεγάλους παίκτες του χώρου, (όπως η Yahoo!). Μέχρι και σήμερα όμως, το NewSum παραμένει η μόνη που μπορεί να το κάνει σε πολλές γλώσσες, και το έχει υλοποιήσει ήδη σε δύο: Ελληνικά και Αγγλικά. Αυτή η εφαρμοσιμότητα σε πολλές γλώσσες του δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στην παγκόσμια αγορά, με σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

H εταιρεία πίσω από το NewSum

Η SciFY που ανέπτυξε το NewSum αναπτύσσει κορυφαίες τεχνολογίες πληροφορικής για να λύσει πραγματικά προβλήματα της ζωής και τις προσφέρει δωρεάν σε όλους, υποστηρίζοντας τη διάδοση και αξιοποίησή τους. Εκτός από το NewSum, εδώ και 2,5 χρόνιαέχει αναπτύξει δράσεις και λύσεις σε τομείς όπως βοηθητικές τεχνολογίες για ΑΜΕΑ, Δημοκρατία και Συμμετοχικότητα, personalization, εκπαίδευση κ.λπ. και συνεχίζει να προσφέρει λύσεις, συνεργαζόμενη με τα μεγαλύτερα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, με εταιρείες, funds, και ΜΚΟ.

Και τώρα, φαίνεται πως "γεννάει" και το πρώτο της παιδί: μία spin-off, startup εταιρεία που θα αξιοποιήσει την τεχνολογία του NewSum.

Απειλεί το NewSum τους δημοσιογράφους;

Αντιθέτως, φαίνεται πως μάλλον βοηθά τους ανθρώπους του Τύπου, για δύο βασικούς λόγους:

Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για δημοσιογράφους: Ενσωματωμένο σε λύσεις πληροφορικής για media, προσφέρει στο δημοσιογράφο μία πολύτιμη υπηρεσία: περιλήψεις ειδήσεων από διαφορετικές πηγές σε πραγματικό χρόνο και μάλιστα παρουσιάζοντας και σχετικά tweets. Έτσι, ο δημοσιογράφος ελαχιστοποιεί το χρόνο ενημέρωσής του, αποκτά άμεση πρόσβαση στις δημόσιες συζητήσεις που γίνονται για τα breaking news και μπορεί να αρθογραφήσει ταχύτερα και ορθότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ήδη υπό ίδρυση μία εταιρεία startup για να αξιοποιήσει πλήρως το NewSum, και ο πρώτος πελάτης είναι μία εταιρεία που προσφέρει παρόμοιες λύσεις πληροφορικής.

Ικανοποιεί μία διαφορετική ανάγκη: Την ανάγκη να μαθαίνει κανείς τα βασικά σημεία των ειδήσεων γρήγορα (news "snacking") όταν δεν έχει πολύ χρόνο, αλλά με ένα ακόμα πλεονέκτημα για το χρήστη: δε χάνει την πολυφωνία. Σε περίπτωση που θέλει να διαβάσει όλη την είδηση, πρέπει να επιλέξει το link για να κατευθυνθεί στην πηγή. Έτσι, μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον κίνηση προς τις αρχικές ειδησεογραφικές πηγές, από ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα διάβαζαν εκείνη τη στιγμή ειδήσεις.

Τέλος, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει αυτό που κάνει το δημοσιογράφο μοναδικό: την ανάλυση, την εμβάθυνση, την προσωπική οπτική, το storytelling, αλλά και τη νέα τάση που έχει αρχίσει να δημιουργείται με το data journalism (την επεξεργασία δεδομένων από το δημοσιογράφο με τη βοήθεια της τεχνολογίας).

Σειρά εφαρμογών και νεότερες εκδόσεις

Η νέα έκδοση του NewSum είναι ήδη διαθέσιμη για android smartphones και tablets στο Google Play. Μία βασική μορφή του υπάρχει στο διαδίκτυο στο www.newsumontheweb.org. Άλλες λύσεις περιλαμβάνουν widgets (όπως αυτό στο site του PServer του "ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος") ή και ενσωματώσεις της τεχνολογίας σε portals όπως το palo.gr.

Εκδήλωση

H ομάδα του NewSum, έχει την επόμενη Τρίτη 11 Νοεμβρίου εκδήλωση για την παρουσίαση όχι μόνο της ιδέας, της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων που προσφέρει, αλλά και των λύσεων που αναπτύσσονται για πολίτες και τις ειδικές ανάγκες των δημοσιογράφων. H παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 18.00, στο Innovathens, Τεχνόπολη - Γκάζι.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε δημοσιογράφους και επαγγελματίες του Τύπου, της Υψηλής Τεχνολογίας και της Επιχειρηματικότητας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά λόγω περιορισμένης χωρητικότητας μπορείτε να εγγραφείτε μέσω του eventora εδώ.



epixeiro.gr