Τα βιοδιασπώμενα πλαστικά μας «κοροϊδεύουν»

Τα βιοδιασπώμενα πλαστικά ακούγονται ωραία ως περιβαλλοντικά φιλική λύση, αλλά μάλλον είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή.

Μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αποδεικνύει ότι ο αντίκτυπος των βιοδιασπώμενων πλαστικών στους ωκεανούς μόνο αμελητέος δεν είναι.

Στην πραγματικότητα, τα βιοδιασπώμενα πλαστικά σπανίως αποσυντίθενται πλήρως διότι αυτό απαιτεί την επί μακρό χρονικό διάστημα έκθεσή τους σε υψηλές θερμοκρασίες της τάξης των 50 βαθμών Κελσίου, όπως αυτές που επικρατούν σε βιομηχανικούς κομποστοποιητές.

Τέτοιες συνθήκες σπανίως επικρατούν στη φύση πόσω μάλλον στους ωκεανούς, όπου το νερό μειώνει την έκθεσή τους στην υπεριώδη ακτινοβολία και το οξυγόνο, επιβραδύνοντας ακόμα περισσότερο τη βιοδιάσπαση.

Η πραγματικότητα είναι ότι βιοδιασπώμενα ή μη, τα πλαστικά ήρθαν για να μείνουν. Ακόμα και όταν θρυμματίζονται σε μικροσκοπικά κομμάτια συνιστούν τεράστια απειλή για το περιβάλλον.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τα βιοδιασπώμενα πλαστικά ανακυκλώνονται δυσκολότερα από τα συμβατικά και μπορούν να φράξουν το σύστημα τροφοδοσίας των μονάδων ανακύκλωσης.

«Όταν ανακυκλώνεις πλαστικά δεν θες τα βιοδιασπώμενα» αναφέρει ο Πήτερ Κέρσω, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) «διότι τότε διακινδυνεύεις το σύνολο των ιδιοτήτων του ανακυκλώσιμου μείγματος».

Συμπερασματικά, έως ότου κατασκευάσουμε βιοδιασπώμενα πλαστικά που θα αποσυντίθενται υπό κανονικές συνθήκες γρήγορα χωρίς να προκαλούν προβλήματα και θα ανακυκλώνονται εύκολα, καλό είναι να τα αποφεύγουμε.

Τα πλαστικά απόβλητα κατακλύζουν τους ωκεανούς του πλανήτη όπου καταλήγουν περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι κάθε χρόνο, ενώ πλαστικά μικροσωματίδια ταξιδεύουν ως τις «παρθένες» περιοχές της Αρκτικής.



econews.gr