Εσοδα 3,2 δισ. ευρώ αναμένονται από τον τουρισμό το φθινόπωρο

Σε νέα δοκιμασία θα υποβληθεί η ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού το επόμενο διάστημα μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε προκήρυξη εκλογών.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης εκτιμά ότι ο τουρισμός θα αντέξει και τη νέα «περιπέτεια», αρκεί από την εκλογική διαδικασία να προκύψει μία ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση. Η προκήρυξη των εκλογών γίνεται και πάλι σε μία κρίσιμη περίοδο για τον τουρισμό. Και αυτό γιατί στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου η εθνική οικονομία αναμένει άμεσα έσοδα περίπου 3,2 δισ. ευρώ από τους περίπου 5,5 εκατ. ξένους τουρίστες που θα κάνουν διακοπές στη χώρα μας. 
 
Μόνο τον Σεπτέμβριο θα επισκεφθούν την Ελλάδα πάνω από 3,5 εκατ. ξένοι τουρίστες δαπανώντας περί τα 2,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου αναμένεται άλλο 1 εκατ. τουρίστες. Αν εξελιχθεί ομαλώς η εκλογική διαδικασία του Σεπτεμβρίου, με βάση και τα παραπάνω, o ελληνικός τουρισμός θα καταφέρει και φέτος να πετύχει ρεκόρ αφίξεων ξένων επισκεπτών, υπερβαίνοντας τα 25 εκατ. και άμεσα έσοδα της τάξης των 14 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά παρά τη δυσλειτουργία που δημιουργήθηκε στην αγορά με τις εκλογές του Ιανουαρίου, το δημοψήφισμα και την καθυστέρηση της επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους, που είχε ως επακόλουθο την επιβολή των capital controls αλλά και τη νέα εκλογική αναμέτρηση.

Πάντως, οι εκλογές έρχονται σε μία χρονική περίοδο και με πολλά εκκρεμή σημαντικά ζητήματα για τη διασφάλιση των προοπτικών διατήρησης της ανάπτυξης του τουριστικού τομέα. Το πλέον σημαντικό θέμα για την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος επενδύσεων στον τουρισμό είναι η ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου. Ο κ. Ανδρεάδης τονίζει ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να γνωρίζουν τις δυνατότητες ενισχύσεων που θα είναι διαθέσιμες για τη πραγματοποίηση εκσυγχρονισμών, ανακαινίσεων και επεκτάσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου.

Εξάλλου, μετά την πρόσφατη πλήρη απελευθέρωση των μισθώσεων, για την οποία αντέδρασε η τουριστική αγορά, ο κ. Ανδρεάδης επισημαίνει την ανάγκη να μπουν κανόνες που θα διαχωρίζουν την άσκηση της τουριστικής δραστηριότητας από τις απλές αστικές μισθώσεις. Διαφορετικά, οι περισσότερες επιχειρήσεις θα σπεύσουν να κλείσουν τα βιβλία τους και να υλοποιούν αστικές μισθώσεις μικρής διάρκειας που υπόκεινται μόνο σε φόρο εισοδήματος. Στην περίπτωση αυτή, θα καταστεί αδύνατος ο τρόπος ελέγχου του προσποριζόμενου εισοδήματος, θα μειωθούν τα έσοδα του κράτους από την εν λόγω δραστηριότητα και θα αυξηθεί η μαύρη εργασία.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημειώνει ότι με την πάταξη του φαινομένου λειτουργίας των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων θα καταστεί εφικτή η εξασφάλιση πρόσθετων εσόδων για το κράτος. Ετσι, θεωρεί ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις από το 2016 επαναφοράς του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής των τουριστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα μας τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με αυτά που ισχύουν σε ανταγωνιστικούς προορισμούς. Σημειώνεται ότι ο συντελεστής ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής από τις αρχές Οκτωβρίου θα υπερδιπλασιασθεί φθάνοντας στο 13%, ενώ ήδη έχει αυξηθεί από τον Ιούλιο το κόστος του τουριστικού πακέτου με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%. Παράλληλα, ο κ. Ανδρεάδης πιστεύει ότι η υιοθέτηση κινήτρων για τη χρήση του πλαστικού χρήματος θα αποτελέσει ισχυρό όπλο για την ενίσχυση των εσόδων του κράτους και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τόσο στον τουρισμό όσο και σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Επιπροσθέτως, χαρακτηρίζει ιδιαίτερα κρίσιμη την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την πλειοδότρια κοινοπραξία στον διαγωνισμό για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα αναβάθμισης. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας, προσθέτει, θα στείλει ένα θετικό μήνυμα προς τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έως τον Νοέμβριο θα διαμορφώσουν το αρχικό πτητικό τους πρόγραμμα για τους τουριστικούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων και για την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τη σεζόν του 2016.
 
kathimerini.gr