Αγορές: Οι επενδυτικές ευκαιρίες του β' τριμήνου

Αγορές: Οι επενδυτικές ευκαιρίες του β' τριμήνουΟι παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία των μετοχών το επόμενο διάστημα. Τι φοβούνται οι αναλυτές και τι προτείνουν για μετοχές, ομόλογα, νομίσματα και εμπορεύματα. Οι αποτιμήσεις, οι «πρωταθλητές» στις αποδόσεις και τα όρια για τους δείκτες.
Ενδεικτικό της ηρεμίας που έχει επικρατήσει στις μετοχικές αγορές στο πρώτο τρίμηνο, οι δείκτες μεταβλητότητας του S&P 500 και του DAX κινούνται με έντονο αρνητικό πρόσημο, αλλά τον τελευταίο μήνα αρχίζουν και ανακτούν τις «δυνάμεις» τους και εμφανίζουν άνοδο.
2. Η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει νομοτελειακάνα «χωνεύει» τις χαμηλότερες τιμές του κλάδο της ενέργειας, με τη μειωμένη τιμή του αργού να μπορεί να αποτελεί περισσότερο παράγοντα αποσταθεροποίησης και λιγότερο θετική εξέλιξη.

H ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου του έτους βρίσκει τις ευρωπαϊκές μετοχές της νότιας και του πυρήνα της Ευρώπης στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων παγκοσμίως και την εγχώρια αγορά μετοχών σε μία από τις τελευταίες θέσεις, αντίστοιχα.
Καθώς οι περισσότερες ενδείξεις παραμένουν ευνοϊκές, η πλειονότητα των διαχειριστών συνεχίζει να συνιστά έκθεση στις μετοχές, με ιδιαίτερη έμφαση σε αξίες της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας, σε σύγκριση με τα κρατικά ομόλογα αλλά και τις αμερικανικούς τίτλους.
Το επόμενο τρίμηνο όμως αναμένεται αύξηση της αβεβαιότητας και των διακυμάνσεων και απαιτείται μεγαλύτερη εγρήγορση, τόσο λόγω της εποχικότητας όσο και της οριακής επιδείνωσης σε μερικούς πρόδρομους δείκτες.
Ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ιδιαίτερα το δεύτερο τρίμηνο του 2015, πρωτίστως για την αμερικανική αγορά μετοχών και δευτερευόντως για την ευρωπαϊκή, έπειτα από εφτά συναπτά ανοδικά τρίμηνα χωρίς ουσιαστική διόρθωση στο δείκτη – βαρόμετρο S&P 500. Το στοιχείο που επισημαίνεται με νόημα είναι ότι το τελευταίο τρίμηνο ουσιαστικής διόρθωσης στο δείκτη S&P 500 ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2013 με πτώση της τάξεως του 13%.
Βάσει των παραπάνω δεδομένων, το βραχυπρόθεσμο μέλλον των μετοχών θα επηρεαστεί από τις πέντε παρακάτω μεταβλητές:
1. Το ράλι στις τιμές των αμερικάνικων μετοχών φαίνεται να έχει εισέλθει σε φάση ωρίμανσης, αφού απουσιάζει μια ουσιώδης διόρθωση τα τελευταία τρίμηνα. Παράλληλα, αυξάνεται η επιλεκτικότητα των επενδυτών και ταυτόχρονα παρατηρούνται αρνητικές αποκλίσεις σε τεχνικούς δείκτες.
3. Οι γεωπολιτικές ανησυχίες έχουν επανέλθει και μάλιστα αυξάνονται αρχικά με την Ουκρανία και πιο πρόσφατα με το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στην Υεμένη.
4. Στις ΗΠΑ, η βαθμιαία απόσυρση του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης που παρείχε άφθονη ρευστότητα θα έχει τη σημασία της, όπως και οι δηλώσεις της προέδρου της Fed κ. Yellen για τις επικείμενες κινήσεις της.
5. Τέλος, το εκλογικό αποτέλεσμα στις βρετανικές εκλογές της 7ης Μαΐου είναι εξαιρετικά αβέβαιο και μπορεί να επιταχύνει την πιθανότητα ενός δημοψηφίσματος για το Brexit.

Οι αποδόσεις των αγορών

Στο πρώτο τρίμηνο του 2015, η Ευρώπη αναλαμβάνει τα σκήπτρα των αποδόσεων στις μετοχές, αφού ο δείκτης S&P 500 εμφανίζει οριακά θετική απόδοση έναντι +16% για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600. Ταυτόχρονα, ο παγκόσμιος μετοχικός δείκτης FTSE All-World σημειώνει άνοδο 5%.

Η Ευρώπη είναι σε διαφορετικό μήκος κύματος και οι δείκτες αναφοράς σε Πορτογαλία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία και Ιταλία να σημειώνουν εντυπωσιακά κέρδη της τάξεως του 15%-20%. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, οι ελληνικές μετοχές σημειώνουν ισχυρές απώλειες αφού ο δείκτης MSCI Greece διαμορφώνεται 22% χαμηλότερα και ο Γενικός Δείκτης -6%.
Η μετοχική αγορά της Πορτογαλίας με κέρδη 24% εμφανίζεται στην πρώτη θέση ξεπερνώντας και το γερμανικό δείκτη DAX που ολοκλήρωσε το τρίμηνο με +22%. Ο δείκτης στην Ιταλία FTSE-Mibtel επίσης σημειώνει άνοδο 22%, ενώ η πρώτη πεντάδα ολοκληρώνεται με το γαλλικό δείκτη CAC-40 και τον αυστριακό δείκτη ATX με +18% και +16%.
Αναφορικά με τις άλλες κατηγορίες επενδύσεων, μεγάλος κερδισμένος είναι ο δείκτης του δολαρίου DXY με +8,5% στο πρώτο τρίμηνο του έτους και σωρευτική απόδοση τα τρία τελευταία τρίμηνα 21%.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου στο πρώτο τρίμηνο του έτους είναι ήδη 3% και στα τρία τελευταία τρίμηνα προσεγγίζει το 5,2%.
Στον αντίποδα, παρά την οριακή πτώση του στο πρώτο τρίμηνο του πετρελαίου brent κατά 2%, τα τρία τελευταία τρίμηνα οι απώλειες προσεγγίζουν το 57%.

Οι αποτιμήσεις και τα τεχνικά επίπεδα με σημασία για το β΄ τρίμηνο

Οι μετοχές διατηρούν την ανοδική τους τάση και τη θετική τεχνική εικόνα, υποστηριζόμενες από θετικές εκπλήξεις κερδοφορίας, λογικές αποτιμήσεις και χαμηλά επιτόκια.

Ωστόσο, χρειάζεται αυξημένη εγρήγορση, αφού το εμφανές window dressing που έλαβε χώρα στα τέλη του Μαρτίου μπορεί να επιταχύνει τη διάθεση για διόρθωση στις τιμές των δεικτών, χωρίς ωστόσο να παραβιάζονται τεχνικά σημεία που να αλλάζουν τη θετική μεσοπρόθεσμη τάση τους.
Τα τεχνικά επίπεδα με σημασία για τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 βασικό στην περίπτωση του profit taking είναι οι 1.940/1.700 μονάδες και στο αντίποδα οι αντιστάσεις τοποθετούνται στις 2.165/2.230 μονάδες. Για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, οι τιμές στήριξης είναι οι 370 και oi 330 μονάδες και οι αντιστάσεις τοποθετούνται στα 405 και 430 μονάδες.
Για το γερμανικό δείκτη DAX, που αποτελεί το βαρόμετρο, η υπεραγορασμένη εικόνα του και οι αποκλίσεις που εμφανίζουν οι τεχνικοί δείκτες αυξάνουν την πιθανότητα της διόρθωσης στο δεύτερο τρίμηνο προς τις 11.800 και 11.300 μονάδες. Οι 12.300 μονάδες αποτελούν το πρώτο εμπόδιο πριν τις 12.600/12.800 μονάδες.
Σε θεμελιώδες επίπεδο, οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο έπαψαν να είναι φθηνές και κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ωστόσο συγκριτικά με τα ομόλογα παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI ΑC World Index διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E ratio) στις 16,8 φορές τα κέρδη των 12 επόμενων μηνών σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας στις 15,5 φορές.
Ο αμερικανικός δείκτης MSCI USA διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στις 17,6 φορές τα κέρδη των 12 επόμενων μηνών σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας που είναι 16,5 φορές.
Τέλος, στην Ευρώπη, οι χώρες που είναι διαπραγματεύσιμες χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο είναι Αυστρία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία από την περιφέρεια και Γερμανία και Η.Β. από τον πυρήνα. Σε όρους P/BV, οι πιο ελκυστικές αγορές παραμένουν στην περιφέρεια.

euro2day.gr

Online εφαρμογή: Υπολόγισε πόσο κοστίζει η ασφάλιση της επιχείρησής σου