ΓΝΩΜΕΣ: Με πόσα χρήματα να ξεκινήσω το trading

του Βασίλη Παζόπουλου* |
Αν ως ελάχιστη προϋπόθεση για να μου επιτρέψει μια χρηματιστηριακή να αγοράσω ένα συμβόλαιο είναι τα 3.000, τότε πράγματι, μπορώ να ανοίξω ένα λογαριασμό 3.000 και να τοποθετηθούν όλα. 

Αν όμως στη συνέχεια η θέση πηγαίνει εναντίον μου, θα μου ζητηθεί να προσθέσω χρήματα στο λογαριασμό μου. Αν δεν τα στείλω, η θέση θα κλείσει αυτόματα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, ποιο είναι το σωστό ύψος κεφαλαίου που πρέπει να έχω στον λογαριασμό μου ανοίγοντας μία θέση;

Δεν υπάρχει απάντηση που να καλύπτει όλους σε αυτό το ερώτημα. Εξαρτάται την περιουσιακή κατάσταση και τον χαρακτήρα του trader. Αν δηλαδή είναι συντηρητικός ή τολμηρός. Ωστόσο, υπάρχει ένα λογικό ελάχιστο.

Το βασικό πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό. Υπάρχουν traders οι οποίοι εξίσου εύκολα μπορούν να χάσουν 5.000 ή 500.000, αν τα διέθεταν. Αυτοί εμπίπτουν στην κατηγορία όσων έχουν επαρκή κεφάλαια, αλλά δεν έχουν σχεδιάσει απολύτως καμία στρατηγική ή τεχνική διαχείρισης ρίσκου.

Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να απαντήσει ο επίδοξος trader, είναι αν θα ακολουθήσει κάποια δοκιμασμένη και αποτελεσματική μεθοδολογία ή όχι. Το προκαθορισμένο σχέδιο πάνω στο trading, ξεχωρίζει τον σοβαρό trader από τον τζογαδόρο.

Στο παρακάτω άρθρο υποθέτουμε πως πράγματι έχετε και ακολουθείτε κάποιο σύστημα. Γιατί ο trader μπορεί να έχει τις προϋποθέσεις να κερδίσει σε βάθος χρόνου. Ο τζογαδόρος όχι. 

Οι παράμετροι

Το πρώτο που θα πρέπει να εξετάσετε, είναι το επίπεδο πτώσης (drawdown) που είστε διατεθειμένοι να υποστείτε. Εάν έχετε 3.000 αλλά η στρατηγική που ακολουθείτε μπορεί να ανεχτεί πτώση μέχρι 5.000 κατά την διάρκεια του trade, έχετε χάσει ήδη αλλά δεν το ξέρετε.

Ο δεύτερος παράγοντας που πρέπει να εξεταστεί είναι η απαίτηση περιθωρίου ασφάλισης από την χρηματιστηριακή. Εάν η επιτρεπόμενη ανεκτή πτώση είναι τουλάχιστον 5.000 και το περιθώριο της χρηματιστηριακής είναι 3.000, τότε δεν μπορείτε να ξεκινήσετε το λογαριασμό με λιγότερο από 8.000.

Η προσωπική μου άποψη είναι πρέπει ο trader να ξεκινάει με πολλαπλάσιο ποσό από το άθροισμα των υποχρεώσεων που αναφέραμε παραπάνω.

Πρώτον, γιατί του επιτρέπει να παραμείνει στο παιχνίδι και να δοκιμάσει στην πράξη το σύστημα του, ακόμα και αν αυτό ξεκινήσει με αποτυχία. Επιπλέον του επιτρέπει το περιθώριο λάθους. Μπορεί να έχει υπολογίσει λανθασμένα ως μέγιστη απώλεια τα 5.000, ενώ στην πραγματικότητα να είναι 10.000.

Δεύτερον, του δίνει τις προϋποθέσεις να έχει την ψυχολογική ικανότητα να πειθαρχήσει στο σύστημα του, ακόμα και όταν η θέση που έχει πάρει χάνει.


Μέγιστο επίπεδο πτώσης (drawdown) 

Ως μέγιστη πτώση ορίζεται το χαμηλότερο σημείο μεταξύ δύο υψηλών στην απόδοση του κεφαλαίου. Για παράδειγμα αν έχουμε ένα κεφάλαιο 10.000 το οποίο έχει μειωθεί κατά την διάρκεια του trading στις 8.000, μέχρι να ανέβει και να φτάσει στις 11.000 (δηλαδή δημιουργήσει κέρδος 1.000), τότε η μέγιστη πτώση είναι 2.000 (10.000-2.000).

Κανένα σύστημα δεν δοκιμάζεται στα σοβαρά, αν δεν υπολογίζεται το μέγιστο επίπεδο πτώσης που μπορεί να φτάσει μια τοποθέτηση. 

Αυτή η μεταβλητή είναι ίσως η σημαντικότερη που πρέπει να υπολογίζεται, ακόμα περισσότερο και από την ετήσια απόδοση.

Ειδικά όταν χρησιμοποιούμε μόχλευση (leverage), το drawdown είναι ζωτικής σημασίας. Στο παράδειγμα μας, μια υποχώρηση του 20% μέσα στο trading έχοντας μοχλεύσει τα χρήματα μας 5 φορές, σημαίνει μηδενισμός του κεφαλαίου (20% ζημιά * 5 = 100% απώλεια).

Συνεπώς ακόμα και κερδοφόρα να αποδειχθεί η έμπνευση μας, εμείς όχι μόνο δεν θα έχουμε κερδίσει, αλλά θα έχουμε χάσει όλα μας τα χρήματα!

Η σωστή διαχείριση των χρημάτων

Η εμπειρία έχει δείξει πως το drawdown είναι πολύ δύσκολο να προβλεφτεί. Αν ο trader χρησιμοποιεί ένα σύστημα στου οποίου το ιστορικό έχει παρατηρηθεί μέγιστη πτώση 20%, δεν σημαίνει πως δεν θα ακολουθήσει μεγαλύτερη πτώση στο μέλλον. Για αυτό πρέπει να προκαθορίσει από πριν ποιο είναι το επίπεδο της απώλειας του κεφαλαίου το οποίο δεν μπορεί να παραβιαστεί (stop loss).

Στην πράξη τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Το drawdown δεν μπορεί να προβλεφθεί, ακόμη και όταν ορίσουμε από την αρχή της τοποθέτησης μας το stop loss. Αν έχει βάλει ο trader stop loss 1.000 δολάρια, τι θα συμβεί όταν ανοίξει η αγορά κατευθείαν με απώλειες 3.000 δολαρίων; 

Απλό. Θα χάσει 3.000

Συνήθως οι απώλειες στα περισσότερα trades είναι μικρότερες από το μέγιστη απώλεια. Ωστόσο ο επενδυτής θα πρέπει να είναι επαρκώς προετοιμασμένος για το κακό ενδεχόμενο.

Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται η σωστή διαχείριση των χρημάτων. Εφαρμόζοντας διάφορες τεχνικές προστατεύουμε το κεφάλαιο και μειώνουμε την έκθεση στον κίνδυνο.

Η διασπορά του κεφαλαίου είναι η πιο συνιστώμενη μέθοδος διαχείρισης του ρίσκου, ως άμυνα στην περίπτωση μιας κακής συγκυρίας. Δυστυχώς σπάνια χρησιμοποιείται από ιδιώτες traders με μικρό κεφάλαιο.

Συμπέρασμα

Έχουμε ακούσει πως η συνταγή της επιτυχίας είναι απλή: 
Να αγοράσουμε φτηνά και πουλήσουμε ακριβά.

Λάθος!

Αυτό είναι ένα κλισέ που έχει οδηγήσει τον κόσμο στο να χάσει, όχι να κερδίσει χρήματα. Παρασύρει τον trader και δεν τον ενθαρρύνει να κάνει αυτό που πραγματικά πρέπει. Δηλαδή να αξιολογήσει ορθολογικά την κατάσταση και να τοποθετηθεί μετά από μελέτη και μόνο έχοντας τις προϋποθέσεις επιτυχίας υπέρ του.

___________________________________________________________
* Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα.www.ependytes.com


Πηγή:www.capital.gr