Το σχέδιο των εισηγμένων για μείωση του δανεισμού τους

Με την ανάκαμψη της οικονομίας να απομακρύνεται και το κόστος χρήματος να παραμένει ακριβό, οι ελληνικές επιχειρήσεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη μείωση του δανεισμού τους.

Επιπλέον, οι ανάγκες για νέες επενδύσεις που αφορούν στην αναβάθμιση των υποδομών και την υποστήριξη των πωλήσεων είναι αισθητά λιγότερες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η «διάθεση» για νέα δάνεια. Η θωράκιση του ισολογισμού και η καλύτερη διαχείριση των εξόδων λειτουργίας, όπως εξηγούν αναλυτές της αγοράς, αποτελούν προτεραιότητα σε ένα περιβάλλον χαμηλής ζήτησης και παρατεταμένης κάμψης της κατανάλωσης, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες.

Σε αυτή τη λογική συντάσσονται και οι περισσότερες εισηγμένες, οι οποίες από το 2010 και έπειτα έχουν λάβει σειρά μέτρων για να περιορίσουν την έκθεσή τους στον τραπεζικό δανεισμό, τα οποία κατά κύριο λόγο εστιάζουν στην περιστολή των εξόδων και την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων. Mε εξαίρεση τα διυλιστήρια (Μότορ Οϊλ και ΕΛΠΕ) που έχουν αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, η πλειονότητα έχει να επιδείξει αξιόλογα αποτελέσματα, όπως φαίνεται και από τους πρώτους ισολογισμούς που δημοσιεύθηκαν για την οικονομική χρήση του 2014.



Συγκεκριμένα, με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία 15 εισηγμένων (βλ. Πίνακα), ο συνολικός δανεισμός τους υπερέβη τα 11 δισ. ευρώ και με εξαίρεση τα διυλιστήρια, εμφανίζεται μειωμένος κατά 6,15%. Από τις καλύτερες επιδόσεις έχει ο ΟΤΕ, ο οποίος για ακόμη μια χρονιά πέτυχε να ελαττώσει κατά 10,75% το συνολικό δανεισμό του και από τα 2,95 δισ. ευρώ το 2013 να τον περιορίσει στα 2,63 δισ. ευρώ. Εξίσου αποτελεσματικοί αποδείχθηκαν ο Τιτάν και η Coca-Cola HBC, η οποία μετά τη μεταφορά της έδρας της στην Ελβετία και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου δείχνει σημάδια καλυτέρευσης των χρηματοοικονομικών της.

Οι πρωταγωνιστές

Εντυπωσιακές επιδόσεις έχει και η αλυσίδα Πλαίσιο της οικογένειας Γεράρδου, η οποία μπόρεσε να περιορίσει δραστικά τα δάνειά της κατά 30,03%, σε επίπεδα κάτω των 10 εκατ. ευρώ, ενώ βελτιωμένη είναι η εικόνα και στη «Μυτιληναίος», η οποία εκτός του ότι πολλαπλασίασε τα κέρδη της, μείωσε κατά σχεδόν 100 εκατ. ευρώ τα βραχυπρόθεσμα δάνεια της, το 2014, σε σχέση με το 2013.

Στον αντίποδα, υπάρχουν εισηγμένες που αδυνατούν να συγκρατήσουν την αύξηση του δανεισμού τους, προβληματίζοντας έντονα την επενδυτική κοινότητα για την πορεία και την προοπτική τους. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Frigoglass, η οποία «είδε» τις δανειακές υποχρεώσεις να υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ και να αυξάνονται κατά σχεδόν 3% σε σχέση με το 2013.

Σύμφωνα με αναλυτές η βιομηχανία παραγωγής επαγγελματικών ψυγείων και γυάλινων μπουκαλιών, έχασε σημαντικό έδαφος και πωλήσεις από την πυρκαγιά που κατέστρεψε τη μονάδα της στην Ινδία, ενώ υπέστη ζημιά άνω των 36 εκατ. ευρώ από το κλείσιμο του εργοστασίου στην Τουρκία και εκτιμούν πως τα επόμενα τρίμηνα είναι τα πιο κρίσιμα στην προσπάθεια που καταβάλλει να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως έχει όλες τις προϋποθέσεις για να επανακάμψει, καθώς εκτός του ότι δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο με ολιγοπωλιακές συνθήκες έχει εξασφαλισμένα μακροχρόνια συμβόλαια με ισχυρούς ομίλους όπως οι ζυθοποιίες Heineken και Carls-berg και φυσικά ο όμιλος της Coca-Cola. Επιπλέον, η πώληση του κλάδου υαλουργίας που δρομολογεί αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά της, βάζοντας φρέσκο χρήμα στα ταμεία της.

Στους «αρνητικούς πρωταγωνιστές» ανήκει και η Σωληνουργεία Κορίνθου, η οποία εμφανίζει ραγδαία άνοδο του δανεισμού της (102%) που ανήλθε σε 109,1 εκατ. ευρώ από 53,9 εκατ. ευρώ το 2013. Η διοίκηση της εταιρείας πάντως εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία το 2015, λόγω του ανεκτέλεστου υπόλοιπου έργων που έχει αλλά και της εξασθένησης του ευρώ έναντι του δολαρίου που καθιστά τα προϊόντα του ομίλου ιδιαίτερα ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

Εξωστρέφεια

Υπογραμμίζει δε ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι νέες επενδύσεις για την παραγωγή σωλήνων 24 μέτρων και την αναβάθμιση της μονάδας εσωτερικής επικάλυψης σωλήνων και προσθέτει πως βασικός πυλώνας της στρατηγικής παραμένει η διείσδυση σε νέες γεωγραφικές περιοχές όπως η Βόρεια Αμερική, η Αφρική, ο Κόλπος του Μεξικού, της Βόρειας Θάλασσας και της Μέσης Ανατολής, όπου διεκδικεί με αξιώσεις συμμετοχή στα μεγάλα ενεργειακά έργα και έργα υποδομής που σχεδιάζονται τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, ο όμιλος Fourlis είναι μεταξύ των ομίλων που διεύρυναν τον δανεισμό τους, ειδικά τον βραχυπρόθεσμο παρότι εμφανίζει αύξηση των πωλήσεων για τη χρήση του 2014. Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι αυτή η εξέλιξη οφείλεται εν μέρει στα κεφάλαια που χρείαστηκαν για τη στήριξη των καταστημάτων αθλητικών ειδών Intersport αλλά και την ανάπτυξη της αλυσίδας The Athlete's Foot σε Ελλάδα και Τουρκία, της οποίας τα πρώτα καταστήματα αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του 2015.

«Κλειδί» η ανάκαμψη της οικονομίας

Η τάση μείωσης του τραπεζικού δανεισμού αναμένεται να συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα κυρίως γιατί δεν υπάρχει κίνητρο για νέες επενδύσεις και άρα νέο δανεισμό. Επιπλέον, όπως εξηγούν αναλυτές της αγοράς, τα οφέλη από τη διατήρηση μετρητών στα ταμεία των εταιρειών είναι εξαιρετικά μικρά σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, ενώ αποτρεπτικό παράγοντα για την σύναψη νέων δανείων αποτελεί το γεγονός πως δεν προσφέρονται καλοί όροι δανεισμού.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, το κόστος χρήματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι απαγορευτικό τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, αφού η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της Ελλάδας τις κρατά αποκλεισμένες από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, όπου οι πιο εύρωστες οικονομικά εταιρείες θα μπορούσαν να αντλήσουν φθηνότερα κεφάλαια.

Μπορεί πριν από ένα χρόνο κάποιες να βγήκαν στις διεθνείς αγορές, ωστόσο σήμερα αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει λόγω του υψηλού country risk που ενέχει η παρουσία στην ελληνική αγορά, σημειώνει εγχώριος αναλυτής, και τονίζει πως η μοναδική ελληνική εταιρεία που απολαμβάνει καλύτερους όρους δανεισμού είναι η Coca-Cola HBC, μετά τη μεταφορά της έδρας της στο Λονδίνο.

Όσο καθυστερεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και δεν υπάρχει από πουθενά στον ορίζοντα προοπτική αναθέρμανσης της κατανάλωσης, οι επιχειρήσεις εκτιμάται πως θα επιμείνουν στην εξυγίανση του ισολογισμού τους, επιστρατεύοντας στο πλαίσιο αυτό νέα προγράμματα περιστολής του λειτουργικού κόστους και ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων από ακίνητα έως θυγατρικές εταιρείες.

imerisia.gr