Σε Π. Φάληρο - Αμπελοκήπους η μεγαλύτερη πτώση στις τιμές οικοπέδων

Πτώση της τάξεως του 4,4% κατά μέσον όρο σημείωσαν κατά το τρίτο τρίμηνο οι τιμές των εντός σχεδίου οικοπέδων σε επιλεγμένες περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής, παρά το γεγονός ότι η εν λόγω κατηγορία ακινήτων είχε βρεθεί μέχρι πρότινος στο «απυρόβλητο» της οικονομικής κρίσης, ως αποτέλεσμα του ότι είναι λιγοστά πλέον τα διαθέσιμα κενά οικόπεδα.
 
Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Παρατηρητηρίου Τιμών της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, οι τιμές των οικοπέδων συνέχισαν να μειώνονται σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας και της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας.

Πάντως, η πτώση των τιμών παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις από περιοχή σε περιοχή. Συγκεκριμένα, με βάση τις ζητούμενες τιμές που καταγράφει η έρευνα σε πέντε ενδεικτικές περιοχές της Αττικής, τη μεγαλύτερη πτώση σε ετήσια βάση καταγράφουν τα οικόπεδα στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου/Αμφιθέας (συντελεστής δόμησης 1,4), όπου η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται πλέον σε 1.300 ευρώ/τ.μ., έναντι 1.420 ευρώ/τ.μ. κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα, πτώση της τάξεως του 8,1%. Ακολουθεί η περιοχή των Αμπελοκήπων (συντελεστής δόμησης 3,6), όπου η πτώση των τιμών διαμορφώθηκε κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο σε 7,4%. Η μέση τιμή πώλησης περιορίστηκε σε 1.900 ευρώ/τ.μ., έναντι 2.100 ευρώ/τ.μ. κατά το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Στον αντίποδα, σε περιοχές των βορείων και των ανατολικών προαστίων, όπως το Μαρούσι (Θέση Ψαλίδι, με συντελεστή δόμησης 0,8) και ο Χολαργός (συντελεστής δόμησης 1,2), η πτώση τιμών των οικοπέδων ήταν πολύ μικρότερη, καθώς περιορίστηκε σε 2,4% και 1,7% αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, στο Μαρούσι, η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε σε 700 ευρώ/τ.μ., ενώ στον Χολαργό σε 970 ευρώ/τ.μ. Οσον αφορά τα δυτικά προάστια και την περιοχή της Ανθούπολης στο Περιστέρι, όπου, σημειωτέον, λειτουργεί και σταθμός μετρό, η πτώση των τιμών των οικοπέδων δεν ξεπέρασε το 2,3% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε 750 ευρώ/τ.μ.

Σε κάθε περίπτωση, η πτωτική τάση των τιμών αναμένεται να διατηρηθεί και κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2014, αν και όπως αναφέρει η ανάλυση της Geoaxis, «βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τέλος του καθοδικού κύκλου», κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως εντός του 2015 να υπάρξει σταθεροποίηση των τιμών. Πάντως, η ανυπαρξία τραπεζικού δανεισμού σε συνδυασμό με την πτώση της ζήτησης και την προσφορά μεγάλου αριθμού απούλητων διαμερισμάτων, τα οποία υπολογίζονται μεταξύ 50.000 - 100.000 για την περιοχή της Αττικής, αποτρέπουν ακόμα και υγιείς κατασκευαστικές εταιρείες από το να τοποθετηθούν στην αγορά κατοικίας, μέσω αγοράς νέων οικοπέδων. Ενας ακόμα λόγος είναι και η έλλειψη κεφαλαίων από την πλειονότητα των κατασκευαστών κατοικιών, δεδομένου ότι κατά κανόνα, οι νέες επενδύσεις χρηματοδοτούνταν από την πώληση των οικοδομών που ολοκλήρωναν, κάτι που πλέον δεν συμβαίνει, καθώς πολλά από τα νεόδμητα διαμερίσματα παραμένουν στα αζήτητα. Από την άλλη πλευρά, οι οικοπεδούχοι καλούνται πλέον να λάβουν άμεσα αποφάσεις για την τύχη των περιουσιών τους, καθώς αφενός μεν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα υψηλά ποσοστά αντιπαροχών, ή τιμών σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αφετέρου δε, καλούνται πλέον να καταβάλουν και σημαντικά ποσά ετησίως, μέσω του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ