Είναι κανόνας: Οι καλές προθέσεις, για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά, δεν φτάνουν. Κι έρχεται να επιβεβαιωθεί, για μια ακόμα φορά, με την υπόθεση της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, μέσω της αναδιάρθρωσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων.
Όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, μετά από μήνες προετοιμασιών, κοινή είναι η αίσθηση ότι παρά την υποδομή που δημιούργησαν οι τράπεζες, με τη σύσταση και λειτουργία ολόκληρων διευθύνσεων, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο συγκεκριμένο κρίσιμο μέτωπο, είναι πολύ αργή.
Βασική αιτία; «Το νομικό πλαίσιο, με το οποίο καλούμαστε να δουλέψουμε, τις περισσότερες φορές λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας» λένε στην Voria.grαρμόδια τραπεζικά στελέχη και εξηγούν: «Πάρτε για παράδειγμα το υφιστάμενο πτωχευτικό και προπτωχευτικό δίκαιο. Είναι απαρχαιωμένο και αντί να βοηθάει, σου δένει τα χέρια».
Την ίδια ώρα, το εξειδικευμένο προσωπικό, εν πολλοίς, ακόμα λείπει, ενώ και οι ίδιοι οι τραπεζίτες αρκετές φορές λειτουργούν υπό τον φόβο ότι με τις αποφάσεις τους θα θεωρηθούν «άνθρωποι του ενός ή του άλλου». Και μπορεί να ακούγεται ως λεπτομέρεια, αλλά το γεγονός ότι στις συνεδριάσεις των αρμόδιων επιτροπών, συμμετέχουν και «τρίτοι» - εκτός τραπέζης - με την ιδιότητα, για παράδειγμα, του ελεγκτή, κάνει τα περισσότερα από τα μέλη τους να είναι πολύ προσεκτικά στο τι θα πουν και κυρίως στο τι θα προτείνουν. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι προτιμούν να κρατούν τελικά κλειστό το στόμα τους!
voria.gr