Τι κερδίζει η Θεσσαλονίκη από τους τουρίστες

Ανάσα για την οικονομία της Θεσσαλονίκης οι ξένοι τουρίστες. Ποιοι είναι οι πιο απλοχέρηδες και ποιο είναι το μεγαλύτερο «παράπονό» τους από την πόλη

Τι δουλειά έχει μια παρέα Μεξικανών από το Παρίσι σε γνωστό εστιατόριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης; Ήρθαν για τρεις ημέρες στην πόλη, είδαν τα αξιοθέατα, διασκέδασαν, ψώνισαν κάποια αναμνηστικά, έκαναν και μια σύντομη εκδρομή στη Χαλκιδική. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να μην προσελκύει το πλήθος των τουριστών που συρρέει στην Αθήνα αλλά έχει αρχίσει να γίνεται προορισμός city break κατά κύριο λόγο για τους βαλκάνιους γείτονες μας, τους Τούρκους, τους Ρώσους αλλά ακόμη και για κάποιους Δυτικοευρωπαίους.
Η πολυδιαφημιζόμενη αύξηση του τουριστικού κύματος στη Θεσσαλονίκη είναι γεγονός, και παρότι δεν έχει φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο, φαίνεται πως έχουν μπει οι βάσεις για να καταφέρει κάποια στιγμή η πόλη να φιγουράρει μέσα στους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς των Βαλκανίων.

Η απευθείας αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με πλειάδα ευρωπαϊκών πόλεων, οι προσπάθειες του δήμου για την προσέλκυση τουριστών από χώρες όπως η Κίνα και η Αυστραλία και η επιτυχημένη παρουσία μεγάλων τουριστικών πρακτορείων, όπως το Mouzenidis Tours, έχει δώσει μια σημαντική ώθηση στο τουριστικό προϊόν της πόλης.

Με τη σειρά τους οι τουρίστες που επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη είτε ως μια στάση πριν την εξόρμησή τους στις παραλίες της Χαλκιδικής είτε ως κύριο προορισμό της εκδρομής τους, δίνουν μία, μικρή έστω, ανάσα στη χειμαζόμενη τοπική οικονομία.

Ρώσοι, Βούλγαροι, Τούρκοι και Σέρβοι βρίσκονται στην κορυφή των ξένων τουριστών που επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για τις διακοπές τους. Πρόκειται για πολίτες κυρίως μέσων εισοδημάτων, μεγάλο ποσοστό των οποίων (Βαλκάνιοι φυσικά) έρχονται με το αυτοκίνητό τους στην πόλη.

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους της πόλης, η διαμονή τους είναι κατά μέσο όρο 2-3 ημέρες, κυρίως Σαββατοκυριάκα. Κατά την παραμονή τους, επισκέπτονται τα αξιοθέατα της πόλης, κάνουν τη βόλτα τους στη Νέα Παραλία, «αράζουν» για φραπέ στην Αριστοτέλους και φυσικά δοκιμάζουν εκλεκτά φαγητά σε κάποιο από τα πολλά εστιατόρια ή ταβέρνες του κέντρου και όχι μόνο.

«Ο Ιούνιος φέτος πήγε εξαιρετικά καλά, με αύξηση της πληρότητας της τάξης του 10%, στο 60%, ενώ ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα και για τους επόμενους δύο μήνες του καλοκαιριού. Το καλοκαίρι ήταν μία εντελώς νεκρή περίοδος για τη Θεσσαλονίκη και αυτό φέτος έχει ανατραπεί», δηλώνει στηVoria.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ),Κωσταντίνος Τορνιβούκας.

Ο ίδιος σημειώνει πως οι τουρίστες δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τις ομορφιές τις πόλης, ωστόσο δεν λείπουν τα παράπονα, το σημαντικότερο από τα οποία αφορά το κυκλοφοριακό. «Αυτό που ακούμε συνέχεια από τους περισσότερους ξένους είναι το χαώδες κυκλοφοριακό, κυρίως στο κέντρο της πόλης. Μας λένε “πώς γίνεται να είναι τόσο άναρχο” και φτάνουν στο σημείο να μας κοροΐδεύουν για αυτό», αναφέρει.

Ρώσοι οι πιο απλοχέρηδες

Εκτός από τους ξενοδόχους, οι οποίοι βλέπουν τα δωμάτιά τους να γεμίζουν και οι ιδιοκτήτες ταξί της πόλης περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού τους ξένους τουρίστες και ειδικά τους Ρώσους, που είναι αγαπημένοι τους, καθότι... απλοχέρηδες.

«Οι Ρώσοι είναι οι καλύτεροι πελάτες μας. Είναι άνθρωποι που έχουν χρήματα και αφήνουν πολύ καλά μπουρμπουάρ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που μας ζητάνε να τους πάμε στη Χαλκιδική ή στο Άγιο Όρος», δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης «Ο Ερμής», Κώστας Γιαννακάκης.

Και πώς να μην τους αγαπούν, όταν μία κούρσα προς κάποια παραλία της Χαλκιδικής δεν κοστίζει λιγότερο από 70-80 ευρώ. «Αν δεν ήταν και αυτοί θα ήμασταν σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση από ότι είμαστε τώρα», συμπληρώνει ο κ. Γιαννακάκης.

Οι Ρώσοι, μαζί με τους Βούλγαρους, είναι από τους καλύτερους πελάτες και στα εστιατόρια και τις ταβέρνες της πόλης, καθώς ξοδεύουν κατά μέσο όρο 15-35 ευρώ το άτομο.

«Οι ξένοι στη Θεσσαλονίκη αποτελούν μια πολύ σημαντική ανάσα για την αγορά. Αγαπούν την ελληνική κουζίνα και το μόνο που ζητούν είναι καλό σέρβις και καλή ποιότητα φαγητού, τα οποία τους προσφέρουμε», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Γκόφας.

«Καλοδεχούμενο έστω και ένα ευρώ από τον τουρίστα»

Η αύξηση του τουριστικού κύματος στη Θεσσαλονίκη έχει, όπως είναι προφανές, θετικό αντίκτυπο και στα εμπορικά καταστήματα, κυρίως του κέντρου, του Mediterranean Cosmos και μεγάλων καταστημάτων στα ανατολικά της πόλης. Οι ξένοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε αγορές, ωστόσο οι έμποροι κρατούν μικρό καλάθι.

«Ο τουρισμός είναι αλήθεια πως αποτελεί μεγάλη ανάσα για την πόλη. Έστω και ένας ξένος πελάτης, που θα αφήσει ένα ευρώ, είναι καλοδεχούμενος. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε, γιατί απέχουμε πολύ από το επίπεδο του τουρισμού που θα μας έκανε ικανοποιημένους», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ)Παντελής Φιλιππίδης.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο δημοψήφισμα των εμπόρων, στο οποίο το 96% τάχθηκε κατά της λειτουργία των καταστημάτων για 52 Κυριακές τον χρόνο, ο κ. Φιλιππίδης τονίζει πως «εμείς δεν βλέπουμε ξένους στην πόλη τα Σαββατοκυριάκα. Ας μη γελιόμαστε, όσοι έρχονται στη θεσσαλονίκη το καλοκαίρι, πηγαίνουν στη Χαλκιδική. Προσπαθούν να μας συγκρίνουν με το Παρίσι ή το Λονδίνο, που έχουν εκατομμύρια τουρίστες όλο το χρόνο, αλλά απέχουμε πάρα πολύ από κάτι τέτοιο».


voria.gr