ΕΒΕΘ: Ζητά την απόσυρση των διατάξεων του νομοσχεδίου για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης

Την απόσυρση των διατάξεων του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ που αφορούν στο ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης ζητά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.

Στην επιστολή, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, καταθέτει εκ νέου τις απόψεις του σχετικά με το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας τις βασικές ατέλειες και αντιφάσεις του σχεδίου νόμου, «η ψήφιση του οποίου θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας».

Όπως είναι γνωστό –σημειώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου- «με το νόμο 4350/2014 έχει αποφασιστεί η κατάργηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, με ημερομηνία 30.06.2014. Ωστόσο στο σχέδιο νόμου για το ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης, είναι δεσπόζουσα η παρουσία διατάξεων που αναφέρονται στη γραμματική τους διατύπωση αλλά και στην ουσία, στην εκτελεστική επιτροπή ενός οργανισμού, ο οποίος έχει ήδη καταργηθεί.

Επιπλέον, το ΥΠΕΚΑ έχει καταρτίσει σχέδιο νόμου, που αφορά στη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, το οποίο επαναπροσδιορίζει συνολικά τη χωροταξική πολιτική της χώρας και έχει ήδη κατατεθεί ήδη στη Βουλή προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Την ίδια ώρα, η αιρετή Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει πια την αρμοδιότητα σύνταξης και αναθεώρησης του περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης, προχωρά στην εκπόνηση αυτού του σχεδίου». Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Μπακατσέλος, «το περιφερειακό πλαίσιο κυρώνεται με Υπουργική Απόφαση και είναι υπερκείμενο του ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης, το οποίο, εάν ψηφιστεί, θα έχει ισχύ νόμου». Και προσθέτει: «Το παράδοξο, αλυσιτελές και αντιφατικό συνίσταται στο γεγονός ότι ένας υπερκείμενος σχεδιασμός έχει νομικά ελάσσονα ισχύ έναντι του υποκείμενου».

Το παράδοξο...

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ υπογραμμίζει ακόμη ότι «το προωθούμενο προς έγκριση νέο ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης στηρίζεται σε μελέτη που συντάχθηκε με δεδομένα προ κρίσεως. Για διάφορους λόγους, ίσως αιτιολογούμενους κατά την εποχή της ανάθεσής της μελέτης, περιλαμβάνει ως εδαφική περιοχή ευθύνης, ένα εξαιρετικά μεγάλο μέρος της συνολικής έκτασης της ΠΚΜ, εκτεινόμενο σε έξι από τις επτά περιφερειακές ενότητές της». Έτσι λοιπόν, σημειώνει ο κ. Μπακατσέλος, «θα βρεθούμε σύντομα, μπροστά σε μια εκπληκτικά παράδοξη κατάσταση, όπου μπορεί να ισχύουν για την ίδια περιοχή ευθύνης δύο διαφορετικές ρυθμίσεις, οι οποίες και πάλι θα χρειαστεί να αναθεωρηθούν μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση». Σύμφωνα με το ΕΒΕΘ, το καθεστώς αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει ένα φιλικό για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης περιβάλλον.

Επιπλέον, σημειώνεται στην επιστολή, «το σχέδιο νόμου για το νέο ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει σωρεία διατάξεων που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την προώθηση ενός φιλικού περιβάλλοντος για την πραγματοποίηση επενδύσεων, καθιερώνοντας υπερβολική γραφειοκρατία, θέτοντας το θεμέλιο διακριτικής μεταχείρισης των επενδυτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται και αυξάνοντας υπέρμετρα το χρόνο και το κόστος για την έγκριση τυχόν επενδυτικών σχεδίων. Εχέφρονες επενδυτές δεν θα μπουν καν στον κόπο να το πράξουν».

Εγκλωβισμός... σοβιετικού τύπου

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης αναφέρεται και στις διατάξεις που αφορούν στο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας και οι οποίες περιλαμβάνονται στο ίδιο σχέδιο νόμου. «Ο σχεδιασμός για την περιοχή της Αττικής γίνεται με πολύ πιο ρεαλιστικό και ορθολογικό τρόπο, αφού προβλέπεται ένα μόνο επίπεδο σχεδιασμού, αντί των δύο, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και αντιφατικά, για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσέλος και προσθέτει: «Η πληγή που θα ανοίξει η άνιση αυτή μεταχείριση μεταξύ Αττικής και ΠΚΜ θα είναι δύσκολο να επουλωθεί και τα αισθήματα πικρίας και αγανάκτησης θα συνοδεύουν για πάντα τις διαμορφούμενες απόψεις».

Σύμφωνα με το ΕΒΕΘ, είναι απαραίτητη η απόσυρση του σχετικού σχεδίου νόμου σε ό,τι αφορά το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης, καθώς «η ιστορία διδάσκει ότι η ανάπτυξη επέρχεται με την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων και όχι με το «σοβιετικού τύπου» εγκλωβισμό τους».



epixeiro.gr