Νέοι παίκτες εισέρχονται στον κλάδο των αναψυκτικών

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον κλάδο των αναψυκτικών, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες εισέρχονται στην εν λόγω αγορά. Η πλέον πρόσφατη κίνηση είναι αυτή της «Βίκος Α.Ε.», γνωστής έως σήμερα για τη δραστηριότητά της στην εμφιάλωση νερού, η οποία μέσα στον Ιούνιο θα τοποθετήσει στην αγορά επτά κωδικούς αναψυκτικών.

Είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο του 2013 η είσοδος στον κλάδο της «Σουρωτής» με τέσσερις κωδικούς. Την ίδια ώρα, εταιρείες με δραστηριότητα έως σήμερα στην μπίρα, όπως η «Μύθος Ζυθοποιία», εξετάζουν σοβαρά την είσοδό τους στην κατηγορία των μη αλκοολούχων ποτών, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δίνεται από τη σχετική νομοθετική αλλαγή του 2012. Το ερώτημα, βεβαίως, είναι για ποιο λόγο αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν οι εταιρείες σε έναν κλάδο που έχει πληγεί σημαντικά από την κρίση και παρά την επιβράδυνση της πτώσης των πωλήσεων δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως; Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της IRI, για τις πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ όλης της Ελλάδας ο όγκος πωλήσεων το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου (σ.σ. τα στοιχεία αφορούν την εβδομάδα μέχρι και τις 11/5/2014) ανήλθε σε 56,39 εκατ. λίτρα έναντι 55,94 εκατ. λίτρων το αντίστοιχο διάστημα του 2013, καταγράφοντας οριακή αύξηση 0,8%. Εάν προστεθούν και οι πωλήσεις των αναψυκτικών ιδιωτικής ετικέτας, τότε η συνολική αύξηση του όγκου πωλήσεων φτάνει το 1,35%. Διαφορετική είναι η εικόνα σε επίπεδο αξίας πωλήσεων, καθώς αυτή διαμορφώθηκε σε 59,04 εκατ. ευρώ έναντι 60,59 εκατ. ευρώ το πεντάμηνο του 2013, καταγράφοντας μείωση 2,6%.

Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στα εκτεταμένα προγράμματα προσφορών στα οποία έχουν προχωρήσει τα δύο τελευταία χρόνια οι εταιρείες και κυρίως οι δύο «μεγάλοι» της κατηγορίας, Coca-Cola Hellenic και Pepsico-Ηβη, καθώς είδαν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν και τα μερίδιά τους να μειώνονται όχι μόνο στα αναψυκτικά με γεύση, αλλά ακόμη και στα αναψυκτικά τύπου cola. Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν τις πωλήσεις σε σούπερ μάρκετ και όχι αυτές που πραγματοποιούνται σε μικρά σημεία πώλησης (π.χ. περίπτερα), καθώς και στην εστίαση (εκεί πραγματοποιείται περίπου το 40% των πωλήσεων).

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που χάνουν μερίδιο οι δύο «μεγάλοι» και παράλληλα δημιουργείται χώρος για την είσοδο νέων παικτών στην αγορά. Πρώτον, τα χρόνια της κρίσης παρατηρήθηκε έντονη στροφή στα προϊόντα ελληνικών εταιρειών, η οποία ενισχύθηκε και από τις κινήσεις με αρνητικό αντίκτυπο (μεταφορά έδρας, κλείσιμο παραγωγικών μονάδων και απολύσεις) των Coca-Cola και Pepsico. Το αποτέλεσμα ήταν να αποσπάσουν σημαντικά μερίδια, ειδικά στα αναψυκτικά με γεύσεις (πορτοκαλάδα, λεμονάδα, βυσσινάδα κ.λπ.) η Λουξ, η Εψα, αλλά και η «Κλιάφας», ενώ τη μεγάλη έκπληξη στα προϊόντα τύπου cola έκανε η ακριτική ΕΠΑΠ, εμφιαλώτρια από το 1983 έως το 2009 των αναψυκτικών της Coca-Cola 3Ε.

Δεύτερον, οι ελληνικές εταιρείες δεν επαναπαύθηκαν στον «οικονομικό πατριωτισμό» των καταναλωτών, αλλά τοποθέτησαν στην αγορά καινοτόμα προϊόντα, όπως βιολογικά αναψυκτικά και αναψυκτικά με στέβια η ΕΨΑ, αναψυκτικά με φυσικό μεταλλικό νερό από την πηγή Ζαγοροχώρια η «Βίκος», ενώ προϊόντα με στέβια ετοιμάζει και η Λουξ. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, η Coca-Cola Company θα λανσάρει στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από το Ηνωμένο Βασίλειο, σόδα με στέβια υπό το σήμα Coca-Cola Life. Μένει να δούμε αν και πότε η Coca-Cola Hellenic θα προχωρήσει στην παραγωγή του προϊόντος. Τρίτον, η ελληνική αγορά παρουσιάζει προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης, καθώς, αν και οι θερμοκρασίες είναι υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κατανάλωση αναψυκτικών είναι χαμηλή.

Μέρος της αγοράς θεωρεί, τέλος, ότι οι δύο αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2002 και το 2006 εις βάρος του κυρίαρχου της αγοράς είχαν ως αποτέλεσμα να «ανοίξει» η αγορά.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ