Η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Κοπεγχάγης

Από τις 20 έως τις 22 Ιουνίου 2014 πέντε Ελληνες μαθητές βρέθηκαν στην Κοπεγχάγη, όπου συμμετείχαν στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου (European Student Parliaments on Science), μαζί με περίπου 100 μαθητές από ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι τριήμερες εργασίες του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του EuroScience Open Forum (ESOF) 2014. Το ESOF αποτελεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο για επιστήμονες και ερευνητικούς οργανισμούς σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Στο δημαρχιακό μέγαρο Frederiksberg της Κοπεγχάγης οι μαθητές εκπροσώπησαν τις χώρες τους και αντάλλαξαν ιδέες πάνω στις πόλεις του μέλλοντος.

Έχοντας στις αποσκευές τους φρέσκες ιδέες και προτάσεις, οι μαθητές σχημάτισαν επιμέρους επιτροπές για να συζητήσουν συναφή θέματα, ενώ είχαν την επιστημονική υποστήριξη από διεθνούς κύρους ειδικούς. Μάλιστα, οι τελικές προτάσεις των μαθητών παραδόθηκαν σε εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών είχαν πραγματοποιθεί με εξαιρετική επιτυχία 18 εθνικά κοινοβούλια σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, στα οποία συμμετείχαν περίπου 1.500 μαθητές προκειμένου να εκφράσουν τις ιδέες τους σχετικά με τις μελλοντικές πόλεις. Πέντε μαθητές από κάθε εθνικό κοινοβούλιο είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στον τελικό της Κοπεγχάγης για να εκπροσωπήσουν τη χώρα αλλά και το θέμα τους.

Ο Γιάννης Κατωχωρίτης από τα Εκπαιδευτήρια Γιαννόπουλου παρουσίασε προτάσεις της θεματικής ενότητας “Ενεργειακά, Βιοκλιματικά Σπίτια”. Η Μελίνα Μεγαλογιάννη, από το Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά, έθεσε επί τάπητος ιδέες της θεματικής ενότητας “Δημογραφικές εξελίξεις”. Ο Δημήτρης Μαρούσης, από το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, παρουσίασε προτάσεις της θεματικής ενότητας “Έξυπνη Πόλη: Η δικτύωση της ζωής στα αστικά κέντρα', ενώ ο Δημήτρης Ξυνός από το Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής ανέλυσε τη θεματική ενότητα “Πόλη και Κλιματική αλλαγή”. Τέλος, η Ελένη Παπαηλία- Βουτσινά από το 1ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας παρουσίασε προτάσεις της θεματικής ενότητας “Οι μετακινήσεις του μέλλοντος – μια νέα προσέγγιση στην πόλη”.

Τι έγινε στην Κοπεγχάγη

20 Ιουνίου 2014: Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό από τους διοργανωτές και το δήμαρχο της Κοπεγχάγης. Στη συνέχεια, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας και συμμετείχαν σε δραστηριότητες στο πλαίσιο της ομάδας ώστε να γνωριστούν καλύτερα, ενώ αντάλλαξαν και τις πρώτες απόψεις. Αργά το απόγευμα όλοι οι συμμετέχοντες πήγαν βόλτα με πλοιάριο και ξεναγήθηκαν στην πόλη της Κοπεγχάγης.

21 Ιουνίου 2014: Η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη στις διαβουλεύσεις των ομάδων εργασίας. Οι μαθητές εμβάθυναν τις γνώσεις τους στα επιμέρους θέματα και συζητήθηκαν σημαντικά θέματα με εξειδικευμένους επιστήμονες και κατέληξαν σε συγκεκριμένες προτάσεις. Το απόγευμα οι μαθητές προετοιμάστηκαν για την επόμενη ημέρα, γράφοντας τις οριστικές τους προτάσεις και παρουσιάσεις. Το βράδυ παρακολούθησαν το European Science Slam στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Science in the City.

22 Ιουνίου 2014: Οι κοινοβουλευτικές συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν την τρίτη ημέρα. Οι μαθητές ακολούθησαν την κοινοβουλευτική διαδικασία: παρουσίαση προτάσεων, ανοιχτή συζήτηση και ψηφοφορία. Τις τελικές θέσεις των μαθητών παρέλαβε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δρ. Jan Marco Müller. Μετά από αυτό οι μαθητές συμμετείχαν στην τελετή έναρξης του ESOF2014 και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη διοργάνωση, το 2016 και στους τελικούς που θα πραγματοποιηθούν στο Μάντσεστερ στο πλαίσιο του ESOF 2016.
Να σημειωθεί ότι φέτος ήταν η πρώτη φορά που η χώρα μας συμμετέχει στο Eυρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβουλίο της Επιστήμης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του οργανισμού Science View.

Η Science View τον περασμένο Απρίλιο διοργάνωσε το Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Εκεί, από τις 2 έως τις 4 Απριλίου περισσότεροι από μαθητές συμμετείχαν σε πραγματικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και λειτούργησαν ως ερευνητές επιστημονικών θεμάτων με την αρωγή διακεκριμένων ειδικών και ακαδημαϊκών, αναλύοντας πέντε θεματικές ενότητες υπό τον γενικό τίτλο "Το μέλλον της πόλης".

* Το Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο διοργανώθηκε από τη Science View σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ελληνογερμανική Αγωγή, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
* Το Eυρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης συντονίζεται από το φορέα: Wissenschaft im Dialog και συγχρηματοδοτείται από το ίδρυμα Robert Bosch Stiftung.

Σχετικοί σύνδεσμοι: