Μέχρι και 8% θα φτάσει η μείωση στα εμπορικά τιμολόγια της ΔΕΗ

Σε μειώσεις που θα φτάσουν μέχρι το 8% στα εμπορικά τιμολόγια της χαμηλής τάσης προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ στο πλαίσιο της κατάρτισης της νέας της εμπορικής πολιτικής, που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το φθινόπωρο.

Τα νέα της τιμολόγια, θα καταρτισθούν με τη βοήθεια μελέτης από εξειδικευμένο σύμβουλο που θα αναλάβει να επικαιροποιήσει το καταναλωτικό προφίλ του πελατολογίου της. Στη χαμηλή τάση για παράδειγμα, όπου σήμερα η ΔΕΗ διαθέτει δύο διαφορετικά εμπορικά τιμολόγια, μπορεί από το φθινόπωρο να τα ενοποιήσει σε ένα.

Οι αλλαγές αυτές, μαζί με την ανάγκη της ΔΕΗ να προστατεύσει το πελατολόγιό της από την επίθεση του ανταγωνισμού, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μειώσεις γύρω στο 8% για τα τιμολόγια των εμπορικών της καταναλωτών. Αντίστοιχες κινήσεις ενδεχομένως γίνουν και στο κομμάτι των οικιακών καταναλωτών.

Νωρίτερα, γύρω στον Ιούνιο, θα έχει προηγηθεί η κατάργηση της κατηγορίας 0-800 KWh, η μετάταξη στο ΚΟΤ όσων νοικοκυριών με τη παραπάνω κατανάλωση πληρούν τα κριτήρια αλλά δεν το έχουν ακόμη κάνει, και η διατήρηση μόνο δύο κλιμακίων στα τιμολόγια χαμηλής τάσης της ΔΕΗ, το 801-2000 KWh (όπου και θα ενταχθούν τα εξοχικά), και το 2001 KWh και πάνω.

Η διατήρηση ωστόσο αυτών των δύο κατηγοριών θα αποτελέσει απλώς ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι η επιχείρηση να καταρτίσει από το φθινόπωρο τα καινούργια της τιμολόγια.

Το επιτάσσει τόσο η Κοινοτική Οδηγία που απαιτεί τα τιμολόγια της ΔΕΗ να είναι κοστοβαρή, όσο – ακόμη περισσότερο - η όξυνση του ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής, με την δυναμική είσοδο το τελευταίο διάστημα ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών.

"Ομπρέλα" στο εμπορικό της πελατολόγιο

Κοινή πάντως παραδοχή όλων όσων παρακολουθούν την αγορά λιανικής, είναι ότι η ΔΕΗ θα επιδιώξει να προστατεύσει από την "επίθεση" του ανταγωνισμού πρώτα το εμπορικό της πελατολόγιο που της αφήνει τα μεγαλύτερα περιθώρια, και είναι το πιο σταθερό στις πληρωμές. Αλλωστε στελέχη της αγοράς ηλεκτρισμού εκτιμούν ότι και η ίδια η ΔΕΗ δεν θα έχει αντίρρηση να "αφήσει" ένα τμήμα του πελατολογίου της στον ανταγωνισμό, αφού έτσι θα μειώσει και τις δαπάνες της για αγορές ηλεκτρικής ενέργειας από το σύστημα. Σήμερα η ΔΕΗ ελέγχει το 98% στη λιανική αλλά μόνο το 70% στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Τι σημαίνει αυτό ; Οτι για να καλύπτει τη διαφορά αναγκάζεται και αγοράζει ρεύμα από το σύστημα στην οριακή τιμή, και να το πουλάει, ειδικά στη χαμηλή κατηγορία 0-800 KWh, χωρίς κέρδος, ακόμη και με ζημιά. Το ιδανικό ωστόσο για κάθε επιχείρηση ηλεκτρισμού, είναι τα δύο αυτά μερίδια, της παραγωγής και της λιανικής, να συμβαδίζουν ή εμπάσει περιπτώση να έχουν μικρότερη απόκλιση απ' ότι στην περίπτωση της ΔΕΗ.

Η καταγραφή

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), η καταγραφή των 2,5 εκατομμυρίων περίπου ρολογιών της κατηγορίας 0-800 KWh προκειμένου να διαπιστωθεί πόσα από αυτά αφορούν πρώτες κατοικίες ή μη. 

Πρόκειται για την εφαρμογή της γνωστής Μνημονιακής υποχρέωσης περί κατάργησης των σταυροειδών επιδοτήσεων. Μπορεί το ΥΠΕΚΑ να έχει πάρει παράταση εφαρμογής του μέτρου ως και το τέλος του 2015, οι αλλαγές ωστόσο θα γίνουν σταδιακά, αρχής γενομένης από τις αρχές Ιουνίου, όπως προβλέπει και το Μνημόνιο. Όσα ρολόγια διαπιστωθεί ότι αφορούν πρώτες κατοικίες, οι ιδιοκτήτες των οποίων πληρούν τα κριτήρια του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), τότε θα υπαχθούν αυτόματα σε αυτό. Στον αντίποδα, τα εξοχικά, καθώς επίσης οι 2ες και 3ες κατοικίες θα καταταγούν αυτόματα στην αμέσως επόμενη κατηγορία, την 801-2000 KWh.

Προφανώς αυτό μεταφράζεται σε αύξηση στο συνολικό λογαριασμό των ιδιοκτητών τους, που σύμφωνα ωστόσο με κύκλους του ΥΠΕΚΑ θα είναι αρκετά μικρή. Και αυτό δεδομένου ότι η μέση κατανάλωση ενός εξοχικού είναι γύρω στα 300 KWh το τετράμηνο, επομένως η αύξηση συνεπάγεται κατά μέσον όρο λίγα επιπλέον ευρώ.

Το σκεπτικό της τρόικας, όπως και του ΥΠΕΚΑ, είναι ότι δεν μπορεί νοικοκυριά που έχουν τη δυνατότητα να συντηρούν ένα εξοχικό να πληρώνουν την ίδια χαμηλή επιδοτούμενη τιμή στο ρεύμα με τα φτωχά νοικοκυριά - δικαιούχους του ΚΟΤ, και παράλληλα ένα μικρομάγαζο να πληρώνει περισσότερο από εκείνον που διαθέτει 2η ή και 3η κατοικία.

«Δεν γίνεται ο φούρναρης, το ζαχαροπλαστείο και το μικρό κατάστημα να πληρώνει προκειμένου να έχει χαμηλή τιμή το εξοχικό», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΥΠΕΚΑ που εκτιμά ότι η καταγραφή θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.