Ακίνητα: Τέλος στις δικαστικές διενέξεις δημοσίου ιδιωτών για διεκδικούμενες εκτάσεις

Τέλος επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών στις μακροχρόνιες δικαστικές διενέξεις μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών για την κυριότητα μεγάλων διεκδικούμενων εκτάσεων με αναπτυξιακή προοπτική.

Γι΄ αυτό και στο σχετικό νομοσχέδιο που δόθηκε χθες για διαβούλευση υπάρχει ρύθμιση στην οποία παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιώτες να εξαγοράσουν τις εκτάσεις είτε παραχωρώντας στο Δημόσιο το μισό από το επίδικο ακίνητο είτε πληρώνοντας το 50% της εμπορικής του αξίας.

Η ρύθμιση αφορά εκτάσεις με εμβαδόν τουλάχιστον 50 στρέμματα για ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και 20 στρέμματα για τα εντός σχεδίου.

Για να υπαχθεί ένας ιδιώτης στο καθεστώς αυτό θα πρέπει να έχει τίτλους ιδιοκτησίας πριν από το 1926.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να επιλυθούν υποθέσεις που εκκρεμούν στην Δικαιοσύνη ακόμη και τρεις δεκαετίες και να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση ακινήτων τόσο από το Δημόσιο όσο και από τους ιδιώτες.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου εφόσον το ιδιοκτησιακό καθεστώς μίας έκτασης δεν έχει επιλυθεί, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου ο ιδιώτης που την διεκδικεί έχει την δυνατότητα:

-Να μεταβιβάσει στο Δημόσιο, ως εδαφικό αντάλλαγμα, τμήμα της έκτασης, κατ΄ επιλογή του, που να ισοδυναμεί ως προς την αξία του με το 50% της πραγματικής αξίας του όλου ακινήτου, συμπεριλαμβανομένων τυχόν κτισμάτων

-Να καταβάλει εφάπαξ, στο ως χρηματικό αντάλλαγμα, το 50% της συνολικής πραγματικής αξίας (εμπορικής) , η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη της αντικειμενικής της αξίας.

Η αίτηση αναγνώρισης υποβάλλεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μέσα σε προθεσμία ενός έτους από την έναρξη ισχύος του νόμου και μπορεί να παραταθεί μόνο με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης είναι να να έχει ασκηθεί αγωγή εναντίον του ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση.

Αν επιλεγεί το χρηματικό αντάλλαγμα η προθεσμία μεταγραφής της πράξης εξόφλησης ορίζεται σε τρεις μήνες από την έκδοση της διοικητικής πράξης αναγνώρισης.

Θα πρέπει να τονιστεί πως εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως δάση, δασικές, αναδασωτέες ή που υπάγονται σε εδικό καθεστώς προστασίας διατηρούν το χαρακτήρα, τη μορφή και το καθεστώς προστασίας τους και μετά την υπαγωγή τους στις διατάξεις του νόμου και την αναγνώρισή τους, ως ιδιωτικών.

Στις περιπτώσεις που ένας ιδιώτης εξαγοράσει ένα ακίνητο στο οποίο έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα, σε καμιά περίπτωση δεν νομιμοποιούνται τα κτίσματα αυτά.

Έτσι υπάρχει πρόβλεψη πως σε προθεσμία 12 μηνών από την έκδοση της διοικητικής πράξης αναγνώρισης, ο ιδιοκτήτης πρέπει να υποβάλλει αίτηση νομιμοποίησης ή τακτοποίησης των κτισμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση ανακαλείται η πράξη διοικητικής αναγνώρισης.



του Κώστα Τσαχάκη
imerisia.gr