Το φστίκι μπορεί να είναι το βασικό συστατικό για τον τουρκικό μπακλαβά, τώρα όμως θα είναι και το βασικό συστατικό για την θέρμανση μιας πόλης της χώρας. Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι εξετάζουν την κατασκευή της πρώτης «οικολογικής πόλης» η οποία θα χρησιμοποιεί το κέλυφος από τα φιστίκια για να θερμαίνει τα κτίριά της τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά.
Τα σχέδια αφορούν στο Γκαζιαντέπ που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Τουρκίας κοντά στα σύνορα με τη Συρία και παράγει χιλιάδες τόνους του ξηρού καρπού κάθε χρόνο.
Μεγαλύτερος παραγωγός
Η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φιστικιών στον κόσμο μαζί με το Ιράν, τις ΗΠΑ και τη Συρία σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Πέρυσι εξήγαγε 6.800 τόνους καρπών δημιουργώντας περίπου $80 εκατ. εισοδήματος. Μόνο το Γκαζιαντέπ εξήγαγε το 2013 περίπου 4.000 τόνους.
«Η παραγωγή φιστικιού του Γκαζιαντέπ είναι ιδιαίτερα γνωστή και είναι μεγάλες οι ποσότητες των αποβλήτων (κυρίως τσόφλια) κάθε χρόνο» δήλωσε ο ειδικός για τα «πράσινα κτίρια» Seda Muftuoglu Gulec.
Το σχέδιο αναμένεται να θεμελιωθεί μέσα σε μια πενταετία. Η νέα πόλη που θα θερμαίνεται από τα φιστίκια θα καταλαμβάνει 3.200 στρέμματα και θα στεγάζει 200.000 άτομα.
ered.gr