H επενδυτική δυναμική στον ελληνικό τουρισμό θα επιταχύνεται όσο θα αυξάνεται η πολιτική σταθερότητα, θα προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις και θα αποκαθίσταται η ορθολογικότερη λειτουργία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, ενόψει της γενικής συνέλευσης των μελών του, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα με προσκεκλημένο ομιλητή τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Αύξηση ΑΕΠ
Ο κ. Ανδρεάδης επισημαίνει ότι την επόμενη επταετία, με βάση τον Οδικό Χάρτη του ΣΕΤΕ, για να επιτύχουμε 24 εκατ. αφίξεις και 18 έως 19 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα, που θα οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 9 μονάδες, πρέπει να γίνουν επενδύσεις στον τουρισμό ύψους 24 δισ. ευρώ, δηλαδή 3,3 δισ. ευρώ κατ’ έτος. Από αυτά, τα 4 δισ. ευρώ πρέπει να προέλθουν από δημόσιους πόρους, δηλαδή το ΕΣΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα από τον ιδιωτικό τομέα. Οπως τονίζει, «περιμένουμε στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, στις 30 Απριλίου, από τον πρωθυπουργό την εξαγγελία του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας για τον τουρισμό, ενώ στο Eurogroup της 5ης Μαΐου θα παρουσιασθεί η συνολική αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας». Το θετικό, συνεχίζει, είναι ότι στον τουρισμό υπάρχει αναλυτική προεργασία σε επίπεδο αγορών - στόχων και τουριστικών προϊόντων, που μπορούν να προσελκύσουν πελάτες, αλλά και αναγκαίων υποδομών ανά περιφέρεια.
Επίσης, προσθέτει ότι αυτό που θα απαιτηθεί, πέρα από την ορθολογική χρήση των λιγοστών πόρων του ΕΣΠΑ προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των εξωστρεφών κλάδων της οικονομίας, είναι σημαντικές βελτιώσεις προς την κατεύθυνση ενός σταθερού και ελκυστικού φορολογικού συστήματος, όπως και η βελτίωση του επενδυτικού νόμου και του τρόπου που σήμερα το καθεστώς εφαρμογής του λειτουργεί.
Για τη φετινή σεζόν ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προβλέπει ότι θα φθάσουμε και μάλλον θα ξεπεράσουμε τα 18,5 εκατ. διεθνών αφίξεων και 13 δισ. ευρώ εσόδων. Παράλληλα, συμπληρώνει ότι περισσότερο από 1,5 εκατ. επιπλέον αεροπορικές θέσεις έχουν προγραμματισθεί για τη χώρα μας το 2014 εκ των οποίων οι μισές για την Αθήνα. Ολες σχεδόν οι αγορές κινούνται με διψήφια ποσοστά προκρατήσεων, ενώ και ο εσωτερικός τουρισμός δείχνει σαφή σημάδια ανάκαμψης. Μόνα ερωτήματα παραμένουν για τις σημαντικές αγορές της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Οι αγορές
Σε σχέση με τις αγορές από τις οποίες θα προέλθει ταχεία άνοδος του τουριστικού ρεύματος τα επόμενα χρόνια προς τον ελληνικό προορισμό και επικαλούμενος στοιχεία του Οδικού Χάρτη 2021 εκτιμά ότι από τη Ρωσία, σε μία πενταετία, θα έχουμε προσεγγίσει 2,5 εκατ. αφίξεις και από την Τουρκία 2 εκατ. Επιπροσθέτως, προβλέπει ότι σημαντικές θα καταστούν μεγάλες αγορές της Ασίας, όπως η Κίνα με 300.000 έως 500.000 αφίξεις, αλλά και πολλές άλλες, όπως της Κορέας ή της Ινδίας.
Η χορήγηση βίζας
Ο κ. Ανδρεάδης θεωρεί ότι εάν απλοποιηθούν από την Ε.Ε. οι διαδικασίες χορήγησης Σένγκεν visa η χώρα μας θα ξεπεράσει άνετα τον στόχο των 24 εκατ. αφίξεων το 2021. Για να γίνει αυτό υποστηρίζει ότι θα απαιτηθεί καλύτερη κατανομή στον χρόνο, με άμβλυνση της εποχικότητας, ανάπτυξη του τουρισμού της Αθήνας, που πρέπει να γίνει το «Μαϊάμι της Ευρώπης», αλλά και η ανάπτυξη 150.000 νέων κλινών σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, παράλληλα, με την αναβάθμιση 100.000 υφιστάμενων κλινών. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι η Ελλάδα το 2021 πρέπει να έχει το 60% των διαθέσιμων κλινών της σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων από το 40% που είναι σήμερα. Για την ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού, σημειώνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν περίπου 20 νέες μαρίνες, να αναπτυχθεί το home porting και να ενδυναμωθεί με νέες υπηρεσίες η κρουαζιέρα.
Σε ό,τι αφορά τον στόχο του ΣΕΤΕ για την επόμενη τριετία, τονίζει «ότι είναι να συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση να υποστηρίζουμε και να ενεργοποιούμε το κράτος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας καλά δουλεμένης αναπτυξιακής στρατηγικής».
kathimerini.gr