Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ιπποδρόμων

Το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο εν όψει της παραχώρησης του δικαιώματος για τη διοργάνωση και διεξαγωγή του ιπποδρομιακού στοιχήματος ρυθμίζεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ενώ παράλληλα εισάγονται διατάξεις που αποσαφηνίζουν το πλαίσιο σχετικά με τον φορέα διεξαγωγής ιπποδρομιών, καθώς και με τον καθορισμό του κώδικα ιπποδρομιών και των επάθλων.
Αν και ο ιππόδρομος Μαρκοπούλου θεωρείται αυτή τη στιγμή ο μοναδικός νομίμως αδειοδοτημένος και αυτό αναφέρεται ρητώς και στο νομοσχέδιο, μέσα από άλλη διάταξη αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας και άλλων ιπποδρόμων σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στο νομοσχέδιο εισάγονται διατάξεις που αποσαφηνίζουν το πλαίσιο σχετικά με τον φορέα διεξαγωγής ιπποδρομιών, καθώς και με τον καθορισμό του κώδικα ιπποδρομιών και των επάθλων.

Η ρύθμιση του πλαισίου ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητη, καθώς είναι ήδη σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το άνοιγμα της αγοράς ιπποδρομιακού στοιχήματος. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον δύο εταιρείες, η Intralot και η γαλλική PMU.

Ειδικότερα, με το άρθρο 83, ο Φορέας Ιπποδρομιών, όπου σαφώς περιλαμβάνεται ο παραχωρησιούχος, καθίσταται αρμόδιος για την κατάρτιση του Γενικού Προγράμματος Ιπποδρομιών. Με το άρθρο 84 προβλέπεται ότι με απόφαση του φορέα ιπποδρομιών καθορίζεται το ύψος των επάθλων ανά ιπποδρομία, καθώς και ο τρόπος κατανομής του επάθλου μεταξύ του νικητή και των αμειβομένων ίππων αλλά και μεταξύ των δικαιούχων του επάθλου.

Το άρθρο 85 εισάγει διάταξη σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα πρέπει να εκδώσει, ύστερα από εισήγηση της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος, τον Κώδικα Ιπποδρομιών με το οποίο ρυθμίζεται το κανονιστικό πλαίσιο διεξαγωγής των ιπποδρομιών. Με άλλη απόφαση του ιδίου υπουργείου και επίσης κατόπιν εισήγησης της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος θα πρέπει να εκδοθεί κανονισμός προδιαγραφών νέων ιπποδρόμων με τουλάχιστον πενταετή ισχύ που θα καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές στίβου και αναγκαίων υποδομών για την ίδρυση και λειτουργία αυτών. Μάλιστα, η συμμόρφωση στην απόφαση αυτή πρέπει να γίνει το αργότερο εντός δύο ετών.

της Δήμητρας Μανιφάβα
kathimerini.gr