Καινοτόμα κεραμικά υλικά από... λυματολάσπη

Επιστήμη και βιομηχανία έχουν έτοιμη λύση για την παραγωγική αξιοποίηση της λυματολάσπης. Συνεργασία του ΤΕΙ Λάρισας με τη κεραμοποιία ΒΙΟΚΕΡΑΛ και εταιρεία του ομίλου Σιδενόρ για τη λυματολάσπη των βιολογικών καθαρισμών.

Η επιστήμη και η τεχνική έχουν τις λύσεις, οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες να εφαρμόσουν μεθόδους που συνδυάζουν οικονομία πόρων και περιβαλλοντική προστασία, αλλά …το κράτος ακόμη να δημιουργήσει το νομοθετικό πλαίσιο για την αξιοποίηση παραπροϊόντων. Αν το πλαίσιο υπήρχε, πολύ γρήγορα θα διαπιστώναμε ότι η λυματολάσπη των βιολογικών καθαρισμών, είναι …χρυσός.

Η Ψυτάλλεια βουλιάζει στη λυματολάσπη, η ΕΥΑΘ προσπαθεί να διαχειριστεί τις χιλιάδες των τόνων που καθημερινά παράγονται από τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της Σίνδου, ενώ το πρόβλημα είναι γενικευμένο και απασχολεί όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας. Τεράστιο περιβαλλοντικό ζήτημα, με μεγάλο οικονομικό κόστος στη διαχείρισή του , όταν επιστήμη και βιομηχανία έχουν τουλάχιστον μία έτοιμη λύση για την παραγωγική αξιοποίηση της λυματολάσπης, πέρα από την καύση της ξηραμένης ιλύος στα τσιμεντάδικα.

Η πρόταση δεν είναι άλλη από την χρησιμοποίηση λυματολάσπης στην παραγωγή καθαρών κεραμικών υλικών, όπως τούβλων και κεραμιδιών και μάλιστα με βελτιωμένη θερμομονωτική συμπεριφορά, προϊόντων με τα οποία θα επιτυγχάνεται μικρότερη κατανάλωση ενέργειας κατά την παραγωγική διαδικασία στην πολύ ενεργοβόρα κεραμοποιία.

Η πρόταση αυτή έρχεται από τη Λάρισα με τον τίτλο «Καινοτόμα Κεραμικά Υλικά». Eντάχθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2012 στο ΕΠΑΝ ΙΙ με προϋπολογισμό 850.000 ευρώ και δημόσια χρηματοδότηση 651.000 ευρώ και, στηρίζεται στη σύμπραξη ερευνητικών και παραγωγικών φορέων και συγκεκριμένα του ΤΕΙ Λάρισας/ Τμήμα Μηχανολογίας, της κεραμοποιίας ΤΕRRA AE- BIOKEΡΑΛ και της εταιρείας επεξεργασίας μετάλλων ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΕ του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ.

Όμως την αξιοποίηση της λυματολάσπης την ξανασυναντήσαμε πρόσφατα στο νέο θεσμό της Ε.Ε., στα ευρωπαϊκά βραβεία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, όπου η ΤΕRRA AE- ΒΙΟΚΕΡΑΛ ήρθε στην πρώτη πεντάδα των 38 πρακτικών που υποβλήθηκαν από ελληνικές επιχειρήσεις. Η TERRA, στη συνεργασία αυτή, «διερεύνησε τις τεχνολογίες για την αδρανoποίηση των παραγόμενων στερεών εναλλακτικών προϊόντων (λυματολάσπη, απόβλητα ελαιουργίων) σε διάφορες κεραμικές μήτρες, ώστε να επιλύεται το πρόβλημα της ασφαλούς διάθεσής τους. Επίσης, μελετήθηκε η επιρροή αυτών των εναλλακτικών προϊόντων, στη δομή νέων προϊόντων και στην εξοικονόμηση ενέργειας που καταναλώνεται για την παραγωγή τους». Στην περίπτωση αυτή, η εταιρεία συνεργάσθηκε πάλι με το ΤΕΙ Λάρισας, το ΕΙΧΗΜΥΘ/ΙΤΕ και το ΕΚΕΤΑ.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες βασίζονται στη μακροχρόνια συνεργασία του ΤΕΙ Λάρισας και της TERRA- ΒΙΟΚΕΡΑΛ, που μόλις διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο, μπορούν, να μπούνε άμεσα σε πιλοτική και, σε σύντομο χρόνο, σε κανονική παραγωγή.

Για τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας μίλησαν στη Voria.gr o αναπλ. καθηγητής του Τμήματος Θετικών Επιστημών του ΤΕΙΛ Ξενοφών Σπηλιώτηςκαι ο δ/νων σύμβουλος της TERRA – ΒΙΟΚΕΡΑΛ, Φίλιππος Σαπουνάς.

«Τα παραπροϊόντα τα αντιμετωπίζουμε πλέον, διεθνώς, σαν παραγωγικούς πόρους, σαν πρώτες ύλες. Σε ό,τι ειδικά αφορά τη λυματολάσπη, προγράμματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ υλοποιούνται σε Γαλλία και Ιταλία. Εκείνο το οποίο τεκμηριωμένα υποστηρίζουμε είναι, ότι η λυματολάσπη, αντί απλώς να καίγεται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καθαρών και, το τονίζω, καθαρών δομικών υλικών.

«Στον Τομέα Εφαρμοσμένης Χημείας & Τεχνολογίας Υλικών του ΤΕΙ Λάρισας, έχουμε διεξάγει εξαντλητικές μελέτες για την ενσωμάτωση της λυματολάσπης σε κεραμικά υλικά», τόνισε ο κ. Σπηλιώτης . «Διαπιστώσαμε ότι με την ενσωμάτωσή της σε πηλώδη χώματα και την όπτησή τους ( ψήσιμο) σε θερμοκρασίες 850-950 βαθμών Κελσίου, τις συνηθισμένες δηλαδή σε βιομηχανίες παραγωγής κεραμικών δομικών υλικών, επιτυγχάνεται η μόνιμη αδρανοποίηση των επικίνδυνων ρύπων. Επιπλέον, έχουμε προϊόντα με βελτιωμένη θερμομονωτική ικανότητα, τα οποία παράλληλα διατηρούν τη μηχανική τους αντοχή».

Στα παραπάνω ο κ. Σπηλιώτης προσθέτει το εξής πολύ σημαντικό που μπορεί να οδηγήσει σε αποφυγή του μεγάλου κόστους ξήρανσης. Ότι ακριβώς επειδή για την παραγωγή κεραμικών απαιτείται η χρησιμοποίηση νερού (μάλιστα μεγάλων ποσοτήτων), η λυματολάσπη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρώτη ύλη σε δομικά κεραμικά, χωρίς να έχει προηγούμενα υποστεί ξήρανση, κάτι που συνεπάγεται εξοικονόμηση σε ενέργεια, σε επενδύσεις για μονάδες ξήρανσης.

To θέμα από την πλευρά της επιχείρησης, προσέγγισε ο διευθύνων σύμβουλος της TERRA- ΒΙΟΚΕΡΑΛ, Φίλιππος Σαπουνάς, τέταρτη γενιά κεραμοποιός, ο οποίος δηλώνει υπέρμαχος των νέων τεχνολογιών. Η TERRA, να σημειωθεί ότι περιμένει τη συζήτηση, στο ΣτΕ, της προσφυγής της κατά της απόφασης του δημοσίου, να διατάξει τη διακοπή της παραγωγικής της λειτουργίας στα τέλη του 2010, αντί να επιβάλλει την εν λειτουργία συμμόρφωση της εταιρείας σε περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

«Το κράτος οφείλει να ορίσει το πλαίσιο λειτουργίας της κεραμοποιίας. Η BIOKEΡΑΛ πιστεύει στις δυνατότητες παραγωγής καινοτόμων προϊόντων και στόχος μας είναι να λειτουργήσει ξανά, παραγωγικά, η βιομηχανία. Έχουμε δύο παραγωγικές μονάδες σε Αλβανία και Βουλγαρία, είμαστε στο Αργυρόκαστρο από το 1992 και στο Σλίβεν της Βουλγαρίας εδώ και δύο χρόνια. Προς το παρόν έχουμε αναγκαστεί να εισάγουμε και να εμπορευόμαστε κεραμικά δομικά στην Ελλάδα αλλά στόχος μας είναι η επαναλειτουργία της TERRA- ΒΙΟΚΕΡΑΛ», τονίζει ο κ. Σαπουνάς.

Να σημειωθεί ότι η ΒΙΟΚΕΡΑΛ, με πέντε μονάδες παραγωγής στο 6ο χλμ. Λάρισας- Συκουρίου, παρήγαγε 800 τόνους δομικών κεραμικών την ημέρα. Από την παραγωγή αυτή, το 60% εξαγόταν στη Μέση Ανατολή και Αραβικές χώρες.

«Η συνεργασία με το ΤΕΙ Λάρισας και τους άλλους φορείς, βασίζεται στην αντίληψη που έχουμε για την ολιστική διαχείριση. Αυτό που για μία επιχείρηση είναι παραπροϊόν ή απόβλητο, για μία άλλη είναι πρώτη ύλη. Στόχος μας είναι η παραγωγή προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, συνδυάζοντας την εξοικονόμηση πόρων με την περιβαλλοντική προστασία» και προσθέτει: «Ειδικότερα όσον αφορά τη λυματολάσπη, μπορούμε άμεσα, με την επαναλειτουργία του εργοστασίου, να την αξιοποιήσουμε παραγωγικά χωρίς σημαντικές επενδύσεις για την προσαρμογή του μηχανολογικού εξοπλισμού.

«Προσπαθούμε να έρθουμε σε συνεννόηση με τις αρμόδιες δημοτικές επιχειρήσεις αποχέτευσης, να αντιληφθούν, τα οφέλη που θα έχουν από τη μείωση του κόστους απομάκρυνσης της λυματολάσπης. Εάν η Πολιτεία, δημιουργήσει το νομοθετικό πλαίσιο για την αξιοποίηση της ιλύος, των παραπροϊόντων, τα πράγματα θα διευκολυνθούν και θα μπορεί η βιομηχανία να λειτουργήσει με ξεκάθαρους όρους».

Η χρησιμοποίηση της λυματολάσπης, για την παραγωγή κεραμικών υλικών, συμπληρώνει ο κ. Σπηλιώτης, θα δίνει προϊόντα τα οποία, λόγω των βελτιωμένων θερμομονωτικών χαρακτηριστικών τους, θα συμβάλλουν επιπρόσθετα και στην εξοικονόμηση ενέργειας από την πλευρά των χρηστών των κατασκευών, σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.

της Άννης Καρολίδου
voria.gr