Ανοίγουν νέοι δρόμοι ανάπτυξης για ιατρικό και ιαματικό τουρισμό

Η επικείμενη ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 24/2011 για τη διασυνοριακη υγιεινομική περίθαλψη θα ανοίξει νέους δρόμους ανάπτυξης του ιατρικού και ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χρήστος Πάλλης, μιλώντας στο διήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα «Θερμαλισμός, έρευνα και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών», το οποίο διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

Ο κ. Πάλλης υπογράμμισε την αναγκαιότητα στροφής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε ειδικές μορφές τουρισμού, με έμφαση στον ιατρικό και θερμαλιστικό τουρισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι ιαματικές πηγές αποτελούν το κλειδί για τη βιώσιμη οικονομική και τουριστική ανάπτυξη σε 110 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα. Χαρακτήρισε, μάλιστα, ως «κοιμώμενο γίγαντα» τον ιαματικό τουρισμό στη χώρα μας, που έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος κ. Παναγιώτης Ζαφειρίου χαρακτήρισε τις ιαματικές πηγές της χώρας ως «ατμομηχανή», η οποία ήταν για πολλά χρόνια ανενεργή, επισημαίνοντας την ανάγκη να ξεκινήσει η ανάπτυξή τους και να ενεργοποιηθούν.
Ο κ. Ζαφειρίου μίλησε για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Ο θερμαλισμός, έρευνα και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του έργου «Nthessis» προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΠ Interreg Ελλάδα - πΓΔΜ, 2007-2013 και επιδιώκει την ανάδειξη των ιαματικών πηγών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Υποστήριξε ότι η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και των λουτροπόλεων θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην τόνωση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.

Ανέφερε οτι η Ελλάδα διαθέτει περίπου 102 ιαματικές πηγές, που είναι διασκορπισμένες σε 56 δήμους της χώρας. Από αυτές έχουν πιστοποιηθεί 20 πηγές και αναμένεται ο αριθμός τους να υπερβεί τις 40 μέχρι τέλος του χρόνου.

Επεσήμανε ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα από άτομα που ενδιαφέρονται για τον ιαματικό τουρισμό, καθώς 13 εκατ. διακινούνται τον χρόνο για θερμαλισμό. Παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από χώρες του εξωτερικού, οι οποίες έχουν υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις, όπως Ιταλία, Γαλλία, Τσεχία, Γερμανία, Τουρκία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Θεωρεί, ωστόσο, ότι η Ελλάδα διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα του φυσικού περιβάλλοντος, της ομορφιάς του και των καιρικών συνθηκών, τονίζοντας ότι «το δικό μας μεγάλο υπέρ που δεν έχουν οι άλλοι είναι το τεράστιο φυσικό κάλλος στις πηγές μας, έχουμε πηγές που καταλήγουν στη θάλασσα, κάτι που δεν το συναντάς σε χώρες του εξωτερικού».

Ως συγκριτικό πλεονέκτημα με τις χώρες του εξωτερικού χαρακτήρισε τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν την Ελλάδα και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδος και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Κεντρικής Ελλάδος κ. Νίκος Βασιλός, ο οποίος τόνισε ότι προσφέροντας ένα προϊόν υψηλού επιπέδου, θα καταφέρουμε να επιμηκύνουμε την τουριστική μας περίοδο, από Σεπτέμβριο - Νοέμβριο και από Μάρτιο - τέλος Μαΐου. «Για να παρέχουμε όμως προϊόν υψηλού επιπέδου, θα πρέπει να αναπτυχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, με τη συμμετοχή των δήμων» ο κ. Βασιλός.
kerdos.gr