Υποχρεωτική ασφάλιση των σπιτιών έναντι του σεισμού

Την πρότασή της για την υποχρεωτική ασφάλιση των σπιτιών έναντι του σεισμού αναμένεται να καταρτίσει η αρμόδια Επιτροπή της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Οι εργασίες της Eπιτροπής οπως αναφέρει το insuranceworld.gr έχουν προχωρήσει αρκετά και όπως εκτιμάται έως τα τέλη του μηνός τα μέλη της θα είναι σε θέση να κοινοποιήσουν στους αρμόδιους φορείς την τελική τους πρόταση.

"Στη φάση αυτή γίνονται οι απαραίτητες… ασκήσεις με μοντέλα που προβλέπουν διείσδυση του κλάδου στην αγορά 15 με 20%, 30 με 40% και με 50%, ώστε ανάλογα να διαμορφωθεί και η σχετική πρόταση, ενώ όπως αναφέρουν πηγές του IW, σήμερα στην Ελλάδα είναι καταγεγραμμένα 7,5 εκατ. κτίρια, συνολικής αξίας περί τα 23 δις. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές σχολιάζοντας το στόχο περί διείσδυσης κατ΄ ανώτατο 50% στην κατηγορία αναφέρουν ότι, βάσει και των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, το 30% των κατοικιών είναι σήμερα κενά, κάποια παραμένουν κλειστά διότι οι ιδιοκτήτες τους επιδιώκουν να τα πουλήσουν, ενώ αρκετά είναι και τα μεγάλης ηλικίας ακίνητα για τα οποία ουδείς θα ενδιαφερθεί να τα ασφαλίσει.

Επίσης σημειώνεται ότι, ο κύριος όγκος της εν δυνάμει ασφαλιστέας ύλης εντοπίζεται κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, λόγω του γεγονότος ότι στις δύο αυτές πόλεις συγκεντρώνονται τα περισσότερα δάνεια τα οποία έχουν χορηγήσει τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες".

Σύμφωνα μάλιστα με παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου της αρμόδιας Επιτροπής της ΄Ενωσης Νότη Βαγιακάκου, στο IW "Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει ανάλογο πλαίσιο όπως και τον αναγκαίο μηχανισμό" αναφέρει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι "το κράτος έχει "συνηθίσει" τους πολίτες σε ρόλο αρωγού για περιπτώσεις καταστροφικών γεγονότων με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην μπορεί να αντιληφθεί τη σημασία της ασφάλισης. Μάλιστα, το κράτος ουδέποτε διέθετε τα αναγκαία κονδύλια ώστε να χρηματοδοτήσει το "έργο" του, με αποτέλεσμα σε περιπτώσεις καταστροφικών συμβάντων να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό".