Ανοικτά τα καταστήματα, 7 Κυριακές το χρόνο

Μετά από επτά μήνες διαπραγματεύσεων, μεταξύ εμπόρων και υπουργείου Ανάπτυξης, η απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ελήφθη. Τα εμπορικά θα είναι ανοικτά επτά Κυριακές το χρόνο, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για το νέο πλαίσιο λειτουργία της αγοράς που πρόκειται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, η αλλαγή στάσης του υπουργείου Ανάπτυξης (το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την προαιρετική λειτουργία των μικρών καταστημάτων έως 250 τ.μ. όλες τις Κυριακές τον χρόνο) υπαγορεύτηκε όχι τόσο από τις αντιδράσεις των εμπόρων, αλλά και από τις ενστάσεις του συγκυβερνώντος κόμματος, του ΠΑΣΟΚ.

Μετά λοιπόν από διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η χρυσή τομή ώστε να αποφευχθεί μια ακόμη ενδοκυβερνητική κρίση, βρέθηκε στη μερική απελευθέρωση της αγοράς, ήτοι στη λειτουργία όλων των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο.

Σε ότι αφορά την επίμαχη διάταξη για τα μικρά καταστήματα έως 250 τ.μ., στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι την απόφαση για το πόσες και ποιες Κυριακές θα παραμένουν ανοικτά πέρα από τις 7 Κυριακές, θα αποφασίζεται από τις Περιφέρειες. Συγκεκριμένα θα απαιτείται απόφαση των περιφερειακών συμβουλίων που θα ορίζουν σε ποιους δήμους και περιοχές θα λειτουργούν και ποιες Κυριακές θα έχουν αυτό το δικαίωμα με βάση τις ανάγκες της αγοράς, αλλά και τα αιτήματα των εμπορικών συλλόγων.

Η απόφαση αυτή από τις Περιφέρειες θα πρέπει να ληφθεί μέσα σε δύο μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν δεν έχει υπάρξει απόφαση μετά την παρέλευση του διμήνου, τότε θα ισχύει το προαιρετικό άνοιγμα για όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Πριν από τρεις εβδομάδες η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ σε επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, είχε ταχθεί υπέρ της διευρυμένης λειτουργίας των εποχικών καταστημάτων για την εξυπηρέτηση των τουριστικών περιοχών. Σε εκείνη την επιστολή η ΕΣΕΕ καλούσε το υπουργείο να αξιοποιήσει το ισχύον άρθρο 42 ν. 1892/1990 που αφορά στις τουριστικές περιοχές, και να το επεκτείνει στις παραθεριστικές περιοχές και τις λιμενικές ζώνες.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι, με απόφαση του οικείου νομάρχη (μετά την εισαγωγή του Καλλικράτη, o αντιπεριφερειάρχης ) μπορεί να επιτρέπεται η επέκταση του ωραρίου τις καθημερινές και η λειτουργία την Κυριακή καθώς και τις ημέρες αργίας ορισμένων καταστημάτων που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση σε αυστηρά οριοθετούμενες περιοχές δήμων και κοινοτήτων που έχουν ανακηρυχθεί ως τουριστικοί τόποι.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου έχει κάνει χρήση αυτής της διάταξης και με απόφασή του επιτρέπεται μέχρι τις 15 Νοεμβρίου η παράταση του ωραρίου λειτουργίας και η κατ' εξαίρεση λειτουργία τις Κυριακές των καταστημάτων που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση στο νομό Δωδεκανήσου.