Γυναίκα και Επιχειρηματικότητα (Μέρος 2ο)

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μας, θα εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο στο θέμα της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με το κεφάλαιο της συμβουλευτικής (mentoring) που αποτελεί βασικό σημείο στην επιχειρηματική δραστηριότητα και δικτύωση, ιδιαίτερα για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε κάποιο επάγγελμα.

Έτσι, χωρίς καμία διάκριση, είτε είσαι επιχειρηματίας, ελεύθερη επαγγελματίας, φοιτήτρια, άνεργη, μητέρα, μπορείς να συμμετέχεις σε πρόγραμμα συμβουλευτικής για επαγγελματικά θέματα γυναικών.

Ερωτήματα όπως:

· Πως μπορείς να ξεκινήσεις μια νέα επιχείρηση;

· Γιατί (και αν ) πρέπει να δουλέψεις εθελοντικά;

· Ποια είναι τα δικαιώματα σου στο θέμα της μητρότητας και της εργασίας;

· Πότε πρέπει να παραιτηθείς;

· Τι θα σπουδάσεις;

· Που πρέπει να κάνεις πρακτική άσκηση;

· Τι πρέπει να κάνεις αν απολυθείς;

είναι θέματα που καλύπτονται μέσα από την συμβουλευτική, το mentoring.

Πέρα απ’ την πληροφόρηση, η διαδικασία από μόνη της μπορεί να σου χαρίσει μια νέα φίλη-σύμμαχο για τα καθημερινά σου προβλήματα. Μπορείς ανοιχτά να συζητήσεις οποιοδήποτε θέμα σε αφορά και να καλύψεις τις επαγγελματικές σου ανάγκες. Ακόμα, αν η μέντοράς σου είναι πρόθυμη, μπορεί να σου προτείνει τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα και να σε στηρίξει σ’ αυτά.

Που μπορείς να απευθυνθείς για θέματα mentoring;

· Girl Geek Dinners: «Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να εξελίξουν τη σχέση τους με τις νέες τεχνολογίες, τις καινοτομίες, το Internet και τη διάδοση νέων, φρέσκων ιδεών και οραμάτων» όπως αναφέρουν και στο site τους.

· IforU: Δίκτυο mentoring για την γυναικεία επιχειρηματικότητα από 8 γυναίκες από διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους.

· Women On Top: «To Women on Top (WoT) είναι ένα δίκτυο γυναικών που αναζητούν ή/και είναι πρόθυμες να προσφέρουν mentoring σε άλλες γυναίκες, ανάλογα με την εμπειρία, τη διαθεσιμότητα, τις ανάγκες και τις ικανότητές τους».

· Business mentors: Όπως τονίζεται και στην ιστοσελίδα τους, «Οι γυναίκες που προσπαθούν να ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση αντιμετωπίζουν μεγάλα εμπόδια […]. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας προσφέροντας τα κατάλληλα μέσα και εργαλεία που θα βοηθήσουν τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να ξεκινήσουν, να διατηρήσουν και μακροπρόθεσμα να αναπτύξουν την επιχείρησή τους κάνοντάς τη βιώσιμη.»

Αν νομίζεις, λοιπόν, ότι χρειάζεσαι κάποια καθοδήγηση ή μια δεύτερη γνώμη για τις επιλογές και τα μελλοντικά σου σχέδια, τότε σίγουρα μπορείς να απευθυνθείς σ' ένα απ’ τα παραπάνω δίκτυα συμβουλευτικής.