Οι Καναδοί επενδύουν στη Eurobank Properties

Τις εκτιμήσεις ότι ο κλάδος των Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας θα είναι από τους πλέον κερδισμένους στο προσεχές μέλλον έρχεται να επιβεβαιώσει το χθεσινό mega-deal που αφορά στη συμφωνία του ομίλου Eurobank με την καναδική Fairfax Financial Holdings για αύξηση του ποσοστού της στη Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ στο 42% μέσω αύξησης κεφαλαίου, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Τη συγκεκριμένη εξέλιξη αποτιμά θετικά και η αγορά, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στη συμφωνία διεμήνυαν χθες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» από ξένους επενδυτές στην ελληνική οικονομία, ενώ ο επικεφαλής της Fairfax Prem Watsa, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πλέον «είναι ορατό το φως στο τέλος του τούνελ».

Ο κλάδος πάντως, μετά και τις βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο που παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στις εν λόγω εταιρείες, ήδη παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα με ξένους αλλά και εγχώριους ιδιώτες επενδυτές να παίρνουν θέσεις, ετοιμάζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, νέες ΑΕΕΑΠ, ενώ και η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, Εθνική Πανγαία έως τον Απρίλιο του 2014 θα έχει διαβεί το κατώφλι του ΧΑ. 

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ EUROBANK - FAIRFAX
Οσον αφορά ειδικά τη χθεσινή συμφωνία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, «στόχος είναι η δημιουργία των συνθηκών και η παροχή των πόρων που θα επιτρέψουν στη Eurobank Properties να καταστεί η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή». Ως προς τους όρους:

- Η Eurobank Properties θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων (δικαιώματα) με τιμή διάθεσης 4,8 ευρώ ανά νέα μετοχή, προκειμένου να αντλήσει περίπου 200 εκατ. ευρώ.

- Η Fairfax θα αγοράσει τα δικαιώματα της Eurobank έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 20 εκατ. ευρώ σε μετρητά και θα ασκήσει και τα δικά της δικαιώματα, αυξάνοντας έτσι τη συμμετοχή της στη Eurobank Properties σε περίπου 42% (από σχεδόν 19% που είναι σήμερα). Υπενθυμίζεται ότι η Fairfax είχε τοποθετηθεί για πρώτη φορά στην εταιρεία τον Αύγουστο του 2012, αγοράζοντας το 19% από την τότε μέτοχο Lamda Development έναντι 4,75 ευρώ ανά μετοχή.

- Ετσι, στη συγκεκριμένη συναλλαγή η Fairfax θα επενδύσει συνολικά περίπου 164 εκατ. ευρώ Μετά τα παραπάνω και με την προϋπόθεση ότι όλοι οι άλλοι μέτοχοι της Eurobank Properties θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους, η Eurobank θα κατέχει περίπου το 33,5% της Eurobank Properties.

- Η Eurobank και η Fairfax θα συνάψουν συμφωνία μετόχων, η οποία θα επιτρέψει στη Eurobank να διατηρήσει τον έλεγχο της διοίκησης της Eurobank Properties μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, ενώ η Fairfax θα έχει εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank Properties καθώς και συνήθη για τέτοιου τύπου συναλλαγές δικαιώματα βέτο. Η συμφωνία αυτή ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή της Eurobank στη Eurobank Properties παραμένει πάνω από το 20%.

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του κ. Prem Watsa, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fairfax Financial Holdings: «Οι Ελληνες έχουν περάσει μέσα από τεράστιες δυσκολίες, αλλά θεωρούμε ότι είναι πλέον ορατό το φως στο τέλος του τούνελ. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων στους κύριους τομείς της οικονομίας της, ενθαρρύνοντας με τον τρόπο αυτό τις ξένες επενδύσεις και δημιουργώντας θετική δυναμική που θα συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης και στην ενίσχυση της ανάπτυξης στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας με τη Eurobank Properties και τη μητρική της Eurobank, μία από τις σημαντικότερες τράπεζες στην Ελλάδα και στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι η Eurobank Properties είναι μία από τις καλύτερα διοικούμενες εταιρείες ακινήτων στη νότια Ευρώπη. Η εταιρεία διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, σταθερά κέρδη, σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και πρώτης τάξεως στελεχικό δυναμικό, που διευθύνεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιώργο Χρυσικό».

Από την πλευρά του, ο κ. Νικόλαος Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και υπεύθυνος για τη Eurobank Properties, είπε σχετικά: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ξεκινάμε μία κοινή προσπάθεια με ένα μακροπρόθεσμο επενδυτή μεγάλου κύρους, όπως η Fairfax Financial Holdings, που έχει δεσμευτεί να καλύψει περίπου 144 εκατ. ευρώ από την ύψους 200 εκατ. ευρώ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Properties.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα, στις πολιτικές που ακολουθούνται και στην ίδια την εταιρεία μέσα σε μία περίοδο με πολλές προκλήσεις. Τα έσοδα από την αύξηση, σε συνδυασμό με την υψηλή ρευστότητα της εταιρείας και τη χαμηλή της μόχλευση, δημιουργούν σημαντικούς οικονομικούς πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν σε μελλοντικές επενδύσεις. Πρόκειται για μία οικονομική συναλλαγή που στην ουσία μετασχηματίζει τη Eurobank Properties, παρέχοντάς της τη δυνατότητα να διαδραματίσει κορυφαίο ρόλο στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της αγοράς ακινήτων στη χώρα αλλά και στην εμπορική αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή».

Η συναλλαγή, για την οποία ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ομίλου Eurobank ενήργησε η Eurobank Equities, υπόκειται στην οριστικοποίηση των εγγράφων και της λήψης όλων των κανονιστικών και λοιπών απαιτούμενων εγκρίσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρίτου τριμήνου του 2013. Η Eurobank αναμένει ότι η προτεινόμενη συναλλαγή θα ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της θέση μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την πρόσφατη άσκηση διαχείρισης στοιχείων παθητικού.

Οσον αφορά στη Fairfax Financial Holdings Limited είναι μία εταιρεία συμμετοχών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η οποία, μέσω των θυγατρικών της, ασχολείται με την ασφάλιση και την αντασφάλιση περιουσιακών στοιχείων και ατυχημάτων και τη διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων. Η Fairfax βρίσκεται υπό την παρούσα διοίκηση από το 1985 και έχει πάνω από 25 δισ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια.

Εσχάτως, το καναδικό fund έχει κάνει έντονη την παρουσία του στη χώρα μας, έχοντας τοποθετηθεί και σε άλλες εισηγμένες (βλ. Jumbo), με συναντήσεις πριν από λίγο καιρό του κ. Watsa με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ενώ ενδιαφέρον είχε επιδείξει και για την Εθνική Τράπεζα.

-----------------------
Οι υπόλοιπες ΑΕΕΑΠ 
Στο μέτωπο των λοιπών ΑΕΕΑΠ, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει κατατεθεί και νέα αίτηση για την ίδρυση και νέας Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, αυξάνοντας τον αριθμό των ελληνικών ΑΕΕΑΠ σε έξι συνολικά, ενώ ήδη στα σκαριά βρίσκονται τουλάχιστον δύο ακόμη σχήματα με τη συμμετοχή ελληνικών αλλά και ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων. 
Οσον αφορά τις υφιστάμενες πέντε ΑΕΕΑΠ που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά (Eθνική Πανγαία, Eurobank Properties, MIG Real Estate, Trastor και Intercontinental International) αποτελούνται από 370 ακίνητα με συνολική αξία 1,4 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή αξία ενεργητικού (Νet Αsset Value) των εταιριών αυτών ανήλθε σε 1,75 δισ. ευρώ.

Τα χαρτοφυλάκια περιλαμβάνουν κυρίως καταστήματα (49,6%) και γραφεία (44,9%), καθώς στην πλειοψηφία τους τα ακίνητα είναι μισθωμένα από εμπορικές τράπεζες. Η μέση απόδοση των καταστημάτων των επενδυτικών χαρτοφυλακίων του συνόλου των ΑΕΕΑΠ υπολογίζεται σε 8,6%, ενώ των γραφειακών χώρων σε 8,8%.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο, όπως διαμορφώθηκε με τον πρόσφατο Ν. 4141/2013, εισήγαγε σημαντικές βελτιώσεις και δίνει πρόσθετα κίνητρα, στον κλάδο, διευκολύνοντας τη συμμετοχή των εν λόγω εταιρειών στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ. Στις σημαντικές πρόσφατες παρεμβάσεις επισημαίνονται η μείωση του απαιτούμενου αρχικού μετοχικού κεφαλαίου σε 25 εκατ. ευρώ (από 29,35 εκατ.), η αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου μόχλευσης στο 75% του ενεργητικού τους (από 50%) και του ελάχιστου υποχρεωτικού ποσοστού διανομής μερίσματος στο 50% των καθαρών τους κερδών (έναντι 35% που ίσχυε μέχρι πρόσφατα), προκειμένου να προσεγγιστούν τα αντίστοιχα ισχύοντα ποσοστά στις διεθνείς αγορές.

Κινητικότητα παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, Εθνική Πανγαία, η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να εισάγει τις μετοχές της στο ΧΑ έως τον Απρίλιο του 2014 και ήδη προωθεί τις σχετικές διαδικασίες.

Αντίστοιχα και η Intercontinental International AEEAΠ, του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία κ. Μ. Χαλικιά, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της. Η νέα εταιρεία, η οποία επίσης θα εισάγει τις μετοχές της στο ΧΑ, είναι μεταξύ αυτών που έχουν κατέβει στον διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για τα 28 δημόσια κτίρια που έχουν βγει μέσω sale & leaseback, ενώ εξετάζει τις αγορές και άλλων ακινήτων.
kerdos.gr