Στο ...κόκκινο το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ

Σήμα κινδύνου για το ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ αλλά ακόμη και για αυτό το ίδιο το Τεχνικό Επιμελητήριο εκπέμπει η διοίκηση του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ.

Προειδοποιεί ότι στην επόμενη 10ετία, πιθανώς πολύ πιο σύντομα, το Ταμείο θα «μείνει από ρευστό», μετά το κούρεμα των αποθεματικών του, την κατάργηση του πόρου του 2%, την τεράστια ύφεση στον κλάδο και τις υπέρλογες αυξήσεις στις εισφορές, που οδηγούν έναν στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες, να μη πληρώνει τις εισφορές του.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ, που είχε αναστείλει προειδοποιητικά τη λειτουργία του στις 21 και 22 Μαϊου, αφού έχει φτάσει να χρωστάει παντού- προμηθευτές, συνεργάτες, λογαριασμούς ΔΕΗ και ΟΤΕ- παίρνει την πρωτοβουλία και προτείνει τρόπους για να εξασφαλισθούν για το Επιμελητήριο έσοδα, στη βάση της ανταποδοτικότητας, για υπηρεσίες που προσφέρει. Προειδοποιεί ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, θα βουλιάξει Ταμείο αλλά και Επιμελητήριο, καθώς οι νέοι μηχανικοί δεν εγγράφονται στο ΤΕΕ, ενώ μιλάει ανοικτά για αναγκαία τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ και λειτουργική προσαρμογή στη σύγχρονη διοικητική δομή της χώρας.

«Ζητούμε να μην αυξηθούν οι εισφορές των μηχανικών. Εάν εφαρμοστεί ο ν. 3986/11, οι εισπράξεις των εισφορών θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, θα πέσουν κατακόρυφα. Αυτές τις εισφορές δεν μπορούν να αντέξουν, πολύ περισσότερο, οι νέοι μηχανικοί γι’ αυτό και δεν εγγράφονται στο Επιμελητήριο. Οι εγγραφές στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας το 2009 ήταν 737 και το 2012 έπεσαν στις 367. Γράφηκαν οι μισοί, ενώ από την άλλη, όσοι μπορούν να βγούνε στη σύνταξη σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Τάσος Κονακλίδης. Άλλωστε μόνο στο πρώτο πεντάμηνο του 2013 οι αιτήσεις διαγραφών μηχανικών από τα μητρώα του ΤΕΕ/ΤΚΜ ξεπέρασαν τις αντίστοιχες του συνόλου του 2012.

«Ο δείκτης εισπραχθέντων εισφορών προς τα ποσά των συντάξεων, είναι στο 112%, δηλαδή ίσα που καλύπτονται παροχές και λειτουργικά έξοδα του ΤΣΜΕΔΕ. Έτσι όπως πάμε και με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, το Ταμείο θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας πριν περάσει 10ετία. Αν η κυβέρνηση έχει μνημονιακές δεσμεύσεις σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, τουλάχιστον να αφήσει στους μηχανικούς την ελευθερία να επιλέξουν κατηγορία ασφάλισης, αυτό κάπως θα εξομαλύνει το πρόβλημα», προσθέτει ο κ. Κονακλίδης.

Πάντως η κεντρική ηγεσία, το αρμόδιο υπουργείο, δε φαίνεται να βιάζεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ , των μηχανικών, του Επιμελητηρίου.

«Ο προϋπολογισμός του ΤΕΕ για το 2013 βρίσκεται στο γραφείο του κυρίου Καλογιάννη ( αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης & Υποδομών) από το Δεκέμβριο του 2012 και ακόμη δεν τον έχει υπογράψει. Το Επιμελητήριο, έχει συμπιέσει τις δαπάνες του στα 20,5 εκατ. ευρώ, από τα 35 εκατ. του 2009. Σε αυτά τα 20,5 εκατ. έχει συμπεριλάβει ποσό 8,5 εκατ. ευρώ σαν πόρους από υπηρεσίες, ανταποδοτικά τέλη για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, τις ρυθμίσεις στα αυθαίρετα κ.αλ. Ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, ο κ. Καλαφάτης, σε συνάντησή μας υποσχέθηκε να συζητήσει τα αιτήματα που αφορούν το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο κ. Καλογιάννης ωστόσο, δεν φαίνεται πρόθυμος για να εξετάσει νέες θεσμικές ρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Κονακλίδης.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει έτοιμες προτάσεις, για το νέο ρόλο του ΤΕΕ όπως και την εξασφάλιση εσόδων, ενώ καυστική κριτική ασκήθηκε στις εκάστοτε κυβερνήσεις από μέλη της Διοικούσας Επιτροπής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ολιγωρίας; Δέκα χρόνια βρίσκεται στα συρτάρια του Υπουργείο το σχέδιο για τη δημιουργία Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων ( ΜΗ.ΚΙ.Ε.) κι’ ακόμη μένει εκεί και σκονίζεται.

Οι προτάσεις αυτές αφορούν:

-Xoρήγηση στο ΤΕΕ του ΓΕΜΗ

-Πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων από το ΤΕΕ

-Χορήγηση δυνατότητας αδειοδότησης επιχειρήσεων

-Ανταποδοτικά τέλη στις εφαρμογές, στα αυθαίρετα, ενεργειακούς επιθεωρητές και ελεγκτές δόμησης.

-Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ για ένα Επιμελητήριο αυτοδιοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη λειτουργία μόνο δύο Τμημάτων, του Κεντρικού στην Αθήνα και ενός δεύτερου στη Θεσσαλονίκη, λόγω περιορισμένων πόρων, τα μέλη της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ, αντέδρασαν λέγοντας ότι κάποια περιφερειακά τμήματα θα πρέπει να συνενωθούν, αλλά το Επιμελητήριο θα πρέπει να καλύπτει τη δράση των μηχανικών πανελλαδικά.

Στη συνέντευξη, εκτός από τον πρόεδρο, παρόντες ήταν η αντιπρόεδρος Άννα Μίχου, ο γ.γ. Παναγιώτης Αντιβαλίδης και το μέλος Δ.Ε. Νίκος Ζώκας.





της Άννης Καρολίδου
voria.gr