Επιστολή ΕΦΕΕΘ στο ΥΠΟΙΚ για αλλαγές στην υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ

Η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Θεσσαλονίκης (ΕΦΕΕΘ) απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο οικονομικών και συγκεκριμένα προς τον κ. Μαυραγάνη σχετικά με τις αλλαγές που επέβαλλε το Υπουργείο για τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, θίγοντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους φορολογούμενους.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Με την ΠΟΛ.1129/3.6.2013 τροποποιήσατε την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της περιοδικής δήλωσης από την 26η στην 20η μέρα από την λήξη της περιόδου υποβολής της.
Η αλλαγή αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα λογιστικά-φοροτεχνικά γραφεία και στα λογιστήρια των επιχειρήσεων, καθώς μειώνει σημαντικά κατά μία εβδομάδα το χρόνο υπολογισμού του ΦΠΑ και υποβολής των χρεωστικών δηλώσεων.
Σε μια περίοδο τεράστιας οικονομικής κρίσης και ύφεσης, με τις επιχειρήσεις –όσες έμειναν ανοικτές- να παραπαίουν, το κράτος με εκατοντάδες νόμους και χιλιάδες εγκυκλίους , τις φορτώνει με επιπλέον υποχρεώσεις οι περισσότερες γραφειοκρατικού περιεχομένου και τις επιβάλει τεράστιο λειτουργικό και οικονομικό κόστος.
Και οι πολλαπλές και συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις αλλά και το κόστος επιβαρύνει τελικά τις πλάτες των λογιστών-φοροτεχνικών, οι οποίοι δεν αντέχουν πλέον να σηκώσουν αυτό βαρύ φορτίο.
Παράλληλα ,με την καθιέρωση της υποβολής των ΑΠΔ/ΙΚΑ κάθε μήνα από τρίμηνο, την μηνιαία υποβολή των δηλώσεων ΦΜΥ  από 1η Σεπτεμβρίου, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες, καθημερινές αλλά και έξτρα εργασίες σε θέματα φορολογικά, ασφαλιστικά, εργατικά κλπ, το βάρος των υποχρεώσεων γίνεται δυσβάσταχτο, για τους Λογιστές-Φοροτεχνικούς και για τις επιχειρήσεις.
Η κατάσταση λοιπόν έφτασε στο απροχώρητο. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ξεπερνώντας τα ανθρώπινα όρια μας ( εργασία πάνω από 16 ώρες ημερησίως), το σύστημα θα καταρρεύσει  και θα υπάρξει έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και το κράτος, με κίνδυνο να βουλιάξουν τα έσοδα και να δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Δεν είναι όμως η μόνη αλλαγή που έγινε και δημιουργεί ασφυξία. Με τον νόμο 4152/2013 τροποποιήθηκαν 4 ακόμα άρθρα του νόμου 2859/2000 (ΦΠΑ). Τα άρθρα 49, 50, 53 και 54 και με τις τροποποιήσεις αυτές προβλέπεται ότι σε περίπτωση ελέγχου, δεν θα μειώνεται ο πρόσθετος φόρος κατά το συμβιβασμό, (η προϊσχύουσα διάταξη προέβλεπε μείωση των προσαυξήσεων στα 3/5).
Επίσης, καταργείται η δυνατότητα καταβολής του φόρου με δόσεις, στην περίπτωση διοικητικής επίλυσης της διαφοράς ή δικαστικού συμβιβασμού ή λόγω μη εμπρόθεσμης άσκησης προσφυγής που αφορούν πράξεις προσδιορισμού του φόρου. Ο φόρος στην περίπτωση αυτή θα καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του. (άρθρο 54 παρ 2)

Τέλος, προβλέπεται ότι ο φόρος που βεβαιώνεται με βάση έλεγχο δεν είναι δυνατόν να υπαχθεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σύμφωνα με το ν. 2648/1998 περί διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων βεβαιωμένων οφειλών αλλά και κάθε άλλης σχετικής ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παρακαλούμε λοιπόν λαμβάνοντας υπ΄ όψιν σας όλα τα παραπάνω, να επαναφέρεται την προθεσμία υποβολής των χρεωστικών δηλώσεων ΦΠΑ στο προηγούμενο καθεστώς (26η ημέρα)  να καταργήσετε τις δυσβάσταχτες ανωτέρω ρυθμίσεις  και να αφήσετε τους Λογιστές-Φοροτεχνικούς και τις επιχειρήσεις να αναπνεύσουν, σταματώντας τον «στραγγαλισμό» τους.

 Με τιμή
Για το Δ.Σ.

              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


         ΔΟΒΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                                      ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ