Οπλο πρώτης γραμμής ο ιατρικός τουρισμός

Σημαντικό οχυρό για την ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης μπορεί να αποτελέσει η υγεία, ενώ ο ιατρικός τουρισμός με την κατάλληλη οργάνωση μπορεί να μεταμορφωθεί σε «όπλο» πρώτης γραμμής για την Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να αντλήσει παραδείγματα από τις αγορές της Ουγγαρίας και Τουρκίας.

Στη διαπίστωση αυτή κατέληξαν οι περισσότεροι ομιλητές την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο του συνεδρίου των «Financial Times» Shaping the future of Health care on Greece, με χορηγό επικοινωνίας το «Κέρδος».

Την ανάγκη να δούμε την παρούσα συγκυρία της κρίσης ως ευκαιρία εξυγίανσης και ανάπτυξης του κλάδου της υγείας μέσω του εξορθολογισμού και διαθρωτικών αλλαγών υπογράμμισαν ο καθηγητής κ. Γιάννης Κυριόπουλος, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου και ο κ. Αθανάσιος Παπαμίχος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, τονίζοντας ότι «το σημερινό μεγάλο στοίχημα εντοπίζεται στην ανεύρεση του χρυσού κανόνα που διαμορφώνει τη σχέση κόστους και αποτελεσματικότητας - αποδοτικότητας στον κλάδο της υγείας». 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο επικεφαλής του Τομέα Δημόσιας Υγείας και Συστημάτων Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κ. Hans Kluge υποστήριξε ότι πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα που διενεργήθηκε σε 47 χώρες κατέδειξε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τα συστήματα υγείας σε τρεις τομείς: Τη χρηματοδότηση, την πρόσβαση και την αποδοτικότητα. Σύμφωνα με την έρευνα, η κρίση είχε σαφή αρνητικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, αλλά και στην κατάσταση των συστημάτων υγείας. Για τον κ. Kluge, τέλος, η μείωση της ανεργίας θα πρέπει αποτελέσει προτεραιότητα για όλους τους υπουργούς υγείας, καθώς η τελευταία αποτελεί τον κύριο παράγοντα της οικονομικής κρίσης που επηρεάζει αρνητικά την υγεία του πληθυσμού. 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι επεξεργάζεται ηλεκτρονικό φάκελο παρακολούθησης ασθενών, αλλά και την έξυπνη κάρτα υγείας. Σύμφωνα με τον υπουργό, την περίοδο 2012 - 2020 η χώρα θα προχωρήσει σε δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο τη βιωσιμότητα του ΕΣΥ, ενώ προανήγγειλε μεταρρύθμιση του ΕΟΦ μετατρέποντάς τον σε φορέα αποκλειστικής ευθύνης για την έγκριση και τιμολόγηση φαρμάκων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι το κονδύλι για τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχει φύγει από το δικό του... ταμείο και βρίσκεται σε αυτό του υπουργείου Υγείας το οποίο ευθύνεται για τις καθυστερήσεις.

Στη συνέχεια, αφού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι υπάρχει άμεση ανάγκη «εξορθολογισμού λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ» για την οικονομική του εξυγίανση, προέβλεψε ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί στα 1,9 δισ. ευρώ το 2015, ενώ εφέτος θα κλείσει στα 2,38 δισ. ευρώ. Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει στο υπουργείο Υγείας 3,4 δισ. ευρώ από το έκτακτο κονδύλι για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες, εκ των οποίων: Τα 1,9 δισ. ευρώ είναι για τον ΕΟΠΥΥ, τα 1,7 δισ. ευρώ είναι για τα χρέη των ταμείων που συνενώθηκαν σε επόμενο χρόνο και το 1,5 δισ. ευρώ είναι για όλα τα δημόσια, πανεπιστημιακά, στρατιωτικά νοσοκομεία. Πρόβλημα αποτελούν, όπως δήλωσε τέλος, το θέμα της μειωμένης αλλά και προβληματικής εισροής χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία λόγω της ανεργίας και της πληρωμής μειωμένων εισφορών.

ΑΝΤΖΕΛΑ ΣΠΑΘΑΡΟΥ

Η διευθύντρια στο γραφείο του Λονδίνου της Mc Kinsey and Co κυρία Αντζελα Σπαθάρου τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πιθανότητες να βγει από την κρίση, αλλά έχει σοβαρά δομικά προβλήματα, όπως έλλειμμα στο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ εμφανίζει αυξημένα κόστη στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να στραφεί η χώρα στον Ιατρικό τουρισμό, προσθέτοντας ότι η επένδυση στους τομείς της εξωσωματικής γονιμοποίησης, της πλαστικής χειρουργικής, των ορθοπεδικών και των οδοντιατρικών, θα τονώσουν οικονομικά και επιχειρηματικά την οικονομία της. Είπε χαρακτηριστικά, ότι το 2015 η δαπάνη του ιατρικού τουρισμού στην Ευρώπη θα ανέλθει σε 30 δισ. από 10 εκατ. πολίτες, ενώ η Ουγγαρία και η Τουρκία κινούνται σε μία σωστή κατεύθυνση την οποία θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα. 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΟΚΗΣ

Στη διαπίστωση ότι η επένδυση στην υγεία μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης αναφέρθηκε ο διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων της MSD της φαρμακευτικής MSD κ. Αντώνης Καρόκης. Υπογράμμισε την ανάγκη εξόδου από την κρίση μέσα απ' τη δημιουργία ενός νέου συστήματος υγείας, βασιζόμενου στις παρακάτω αρχές: Στην αξία των δαπανώμενων χρημάτων και όχι στο μέγεθος αυτών, στην εστίαση στον ασθενή, στη βελτίωση της παραγωγικότητας στον τομέα της υγείας, μέσω της ανακάλυψης νέων τρόπων συντονισμού των υπηρεσιών υγείας και τέλος, στην εμπιστοσύνη και επένδυση στην καινοτομία. Η συνεχής επένδυση στην τεχνολογία και στη βελτίωση των συστημάτων υγείας είναι ο μόνος οδηγός για το μέλλον για τον δημόσιο, αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα. Είναι ενδεικτικό, επεσήμανε ο κ. Καρόκης, ότι στη Γερμανία το 2009 σε περίοδο ύφεσης, σημειώθηκε ανάσχεση κατά 1% ως επένδυση στον κλάδο της υγείας.

Δ. ΔΕΜΟΣ

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Δ. Δέμος επεσήμανε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετέχει στο 10% του συνολικού προϊόντος μεταποίησης στη χώρα, που αποτελεί το 3,4% του ΑΕΠ. Επανέλαβε ότι υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν τα ελληνικά εργοστάσια και να εισάγουμε τα πάντα «κυνηγώντας την ουρά μας». 

Κ. ΦΡΟΥΖΗΣ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Κ. Φρουζής αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που εμφανίζουν αλαλούμ στην υγεία. «Οι χρόνια πάσχοντες αναστέλλουν θεραπείες. Πλήττεται το δίπολο γιατρός- φάρμακο. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι λογιστικής φύσης και όλοι αγαπάμε τα νούμερα αλλά να σκεφτόμαστε και τους ασθενείς», σημείωσε. Στόχος είναι όλων να εξασφαλιστεί η πρόσβαση ασθενών στη θεραπεία, συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι τα καινοτόμα φάρμακα μειώνουν τη νοσοκομειακή δαπάνη και άρα είναι λάθος να περιμένουν δύο χρόνια για να πάρουν τιμή και να κυκλοφορήσουν στην ελληνική φαρμακευτική αγορά.

ERIK NORDKAMP

Στην επένδυση σε τεχνογνωσία και καινοτομία επικεντρώθηκε και η ομιλία του κ. Erik Nordkamp, προέδρου του PhRMA LAWG, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την προστιθέμενη αξία των καινοτόμων προϊόντων για την ελληνική οικονομία, τόσο σε έσοδα όσο και σε θέσεις εργασίας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Αθηνών κ. Βασίλης Αποστολόπουλος μίλησε για ενιαίους κανόνες στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, για ενιαίες τιμές, ενιαία αξιολόγηση και ανοιχτές συμβάσεις. Ο τραπεζικός δανεισμός και ο μέσος όρος είσπραξης των απαιτήσεων αποτελούν τα δύο μεγάλα αγκάθια στην υγεία, τόνισε. 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΤΑΠΑΝΗΣ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών κ. Ανδρέας Καρταπάνης σημείωσε ότι η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα υγείας είναι προϋπόθεση για ένα σταθερό περιβάλλον και για υγιή ανταγωνισμό. Για να υπάρξει σταθερό περιβάλλον, συνέχισε, θα πρέπει να μην υπάρχει αυθαίρετη αλλαγή των όρων των συμβάσεων, ενώ για τον υγιή ανταγωνισμό απαιτείται ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κατηγοριοποίηση κλινικών και ενιαία φορολογική αντιμετώπιση, είπε. 

ΠΑΣΚΑΛ ΓΚΑΡΕΛ

Ο CEO της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Υγείας κ. Πασκάλ Γκαρέλ υπογράμμισε ότι απαιτείται περισσότερη αυτονομία στη διοίκηση των νοσοκομείων με έμφαση στη διαφάνεια, στην εξωτερική αξιολόγηση και συνεχή λογιστικό έλεγχο.



της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
kerdos.gr