Επιτακτική η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής

Την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και τον διπλασιασμό χρηματοδότησης των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα, προειδοποιώντας πως η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης θα μπορούσε να καλυφθεί από νερό τα επόμενα είκοσι χρόνια εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη διατηρηθεί σε σταθερή τροχιά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η καταβύθιση της Μπανγκόκ αποτελεί παράδειγμα μεταξύ δεκάδων αντίστοιχων περιπτώσεων που θα γίνουν πραγματικότητα εάν ο κόσμος θερμανθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου, όπως προβλέπει το πιθανότερο σενάριο. Υπό την προεδρία του Τζιμ Γιονγκ Κιμ, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει υιοθετήσει πιο επιθετική στάση ως προς τη λήψη μέτρων ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής. 

Μάλιστα, ο Κιμ υποστηρίζει ότι η καταπολέμηση της φτώχειας θα είναι αδύνατη σε έναν θερμότερο κόσμο. Η τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας δημοσιεύεται σε συνέχεια εκείνης του προηγούμενου Νοεμβρίου, που προέβλεπε μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου έως το 2100. Η έκθεση εστιάζει στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας, όπου κατοικούν οι φτωχότεροι άνθρωποι παγκοσμίως. Καλλιέργειες όπως το σιτάρι, το ρύζι και το αραποσίτι θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν σε ένα θερμότερο κλίμα, με συνέπεια το 25%-90% των πληθυσμών της υποσαχάριας Αφρικής να αντιμετωπίσει πρόβλημα υποσιτισμού ως το 2050.

Αποθέματα νερού

Η νότια Ασία θα αντιμετωπίσει συχνότερα κύματα καύσωνα, ενώ ξηρασίες θα χτυπήσουν Ινδία, Πακιστάν και Αφγανιστάν, όπου θα περιοριστούν τα αποθέματα πόσιμου νερού. Η Παγκόσμια Τράπεζα υπογραμμίζει ακόμα τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις παραγκουπόλεις, οι οποίες χωρίς υποδομές είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε πλημμύρες και καύσωνες. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας καλεί για άμεση δράση, ώστε να μπορέσουν οι χώρες να προετοιμαστούν για έναν θερμότερο κόσμο, όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι καθημερινότητα.imerisia.gr