Στην 78η θέση στη λίστα με τις πιο ανταγωνιστικές πόλεις η Αθήνα

Στην 78η θέση στη λίστα με τις πιο ανταγωνιστικές πόλεις σε όλο τον κόσμο κατατάσσεται η Αθήνα, με τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και τη Σιγκαπούρη να βρίσκονται στην πρώτη τριάδα της κατάταξης. Η Αθήνα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ χαμηλά, ωστόσο το... ενθαρρυντικό είναι ότι κατάφερε να κερδίσει εφέτος 2 θέσεις, δεδομένου ότι στην κατάταξη του 2012 βρισκόταν στην 80ή θέση. 

Η ΕΚΘΕΣΗ «HOT SPOTS 2025»

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έκθεση «Hot Spots 2025», η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Economist για λογαριασμό της Citi. Η έκθεση καταμετρά την ανταγωνιστικότητα 120 πόλεων σήμερα και το 2025, όσον αφορά στην ικανότητα της πόλης να προσελκύει κεφάλαια, επιχειρηματικές δραστηριότητες, ταλέντα και ανθρώπους.

Ο δείκτης κατατάσσει κάθε πόλη με βάση οκτώ κατηγορίες - οικονομική ανάπτυξη, φυσικό κεφάλαιο, οικονομική ωριμότητα, θεσμικό χαρακτήρα, ανθρώπινο κεφάλαιο, παγκόσμια αίγλη, κοινωνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα και περιβαλλοντικούς και φυσικούς κινδύνους.

ΕΠΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗΝ 20ΑΔΑ

H Eυρώπη εκπροσωπείται με επτά πόλεις στην 20άδα των πόλεων με τις καλύτερες επιδόσεις, ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έρευνα παρατηρείται ένα «χάσμα ανταγωνιστικότητας» μεταξύ της Βόρειας και της Δυτικής Ευρώπης από τη μία πλευρά και από την άλλη της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης. Στο top 15 των ευρωπαϊκών πόλεων είναι αυτές που βρίσκονται στον «πυρήνα» της ευρωζώνης (Παρίσι, Αμστερνταμ), καθώς και η Κοπεγχάγη, το Λονδίνο, η Στοκχόλμη και η Ζυρίχη. Στις ευρωπαϊκές πόλεις με τις όχι και τόσο ικανοποιητικές επιδόσεις βρίσκονται οι πρωτεύουσες των χωρών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από την κρίση του ευρώ (Μαδρίτη, Ρώμη, Λισαβόνα και Αθήνα μεταξύ τους) ή τα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ όπως π.χ. το Βουκουρέστι (80ή) ή η Αγκυρα (103η).

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Η ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Διεθνώς, η Νέα Υόρκη είναι η πιο ανταγωνιστική πόλη σήμερα και έτσι θα παραμείνει έως το 2025, με τα «δυνατά» της σημεία να θεωρούνται, σύμφωνα με την έρευνα, ο ισχυρός θεσμικός της χαρακτήρας και η οικονομική της δύναμη. Στις αναδυόμενες αγορές έως το 2025 κατατάσσονται οι μεγάλες πόλεις της Ινδίας και της Βραζιλίας, οι οποίες μάλιστα ήταν αυτές που είχαν και τη μεγαλύτερη αύξηση ανταγωνιστικότητας το 2013 σύμφωνα με την έρευνα.



της Στεφανίας Σούκη
kerdos.gr