Αύξηση περίπου 4% καταγράφηκε στη ζήτηση ηλεκτρισμού το Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΛΑΓΗΕ.
Ειδικότερα, στο διασυνδεδεμένο σύστημα, που αφορά στην ηπειρωτική χώρα και τα συνδεδεμένα νησιά, η συνολική ζήτηση αυξήθηκε 3,96%, με τους καταναλωτές στη χαμηλή και μέση τάση που αφορά νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο, της τάξης του 6,94% και 7,49% αντίστοιχα.
Αντίθετα, στην υψηλή τάση από την οποία ηλεκτροδοτούνται οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας σημειώθηκε σημαντική πτώση κατά 11,85% σε σχέση με τον Μάιο του 2012. Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου η ζήτηση εμφανίζεται αυξημένη κατά 1,15%, με τους πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης να σημειώνουν αύξηση κατά 3,22% και 2,45% αντίστοιχα, σε σχέση με την ανάλογη περίοδο του 2012. Οι μεγάλες βιομηχανίες όμως μείωσαν την κατανάλωσή τους κατά 5,30%.
Οι εισαγωγές ρεύματος υποχώρησαν 1,84% και οι εξαγωγές περιορίστηκαν κατά 3,15%, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να διευρυνθεί κατά 3,21%. Στη χονδρική αγορά οι τιμές κινήθηκαν και πάλι σε χαμηλά επίπεδα, με την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 34,88 ευρώ/MWh, κατά 21,37% κάτω από τον μέσο όρο τιμών του αντίστοιχου μήνα, τον προηγούμενο χρόνο.
Η μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ και υδροηλεκτρικών στο σύστημα, σε συνδυασμό με την περιορισμένη ζήτηση, είχαν και πάλι ως αποτέλεσμα η ΟΤΣ να πέφτει στο 0 για αρκετές ώρες μέσα στον μήνα, ενώ αντίθετα η μέγιστη τιμή ήταν τα 88,005 ευρώ/MWh. Αν και σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, η Οριακή Τιμή Αποκλίσεων (ΟΤΑ), στην οποία θα στηριχθεί το νέο μοντέλο υπολογισμού για την πληρωμή της ενέργειας από ΑΠΕ μέσω του ειδικού λογαριασμού, εμφανίζει επίσης πτώση, της τάξης του 30,25% σε σχέση με πέρυσι, καθώς διαμορφώθηκε στα 47,04 ευρώ ανά Mwh.