Στα 14 δισ. οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ

Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς χθες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωβουλής για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε., της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Η κατανομή κονδυλίων για τη χώρα μας δεν αλλάζει σε σχέση με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο αρχηγών κρατών κατά τη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Φεβρουαρίου. Ετσι, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 14 δισεκατομμύρια από τις πολιτικές συνοχής (το νέο ΕΣΠΑ), την επόμενη επταετία. Επίσης, ευελπιστεί να λάβει η χώρα μας ακόμη 2 δισ., το 2016, κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, ενώ περί το ένα δισεκατομμύριο της αναλογεί από το ειδικό ταμείο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Τέλος, 3,7 δισ. θα κατανεμηθούν στη χώρα μας από τον διαρθρωτικό πυλώνα της αγροτικής πολιτικής και περίπου 14 δισεκατομμύρια σε άμεσες αγροτικές επιδοτήσεις (βλ. ρεπορτάζ παραπλεύρως).

Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο από τη χθεσινή ανακοίνωση της συμφωνίας είναι οι βελτιώσεις που πέτυχε η Ευρωβουλή στις τετράμηνες διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο. Πιο συγκεκριμένα, αυξήθηκε η ευελιξία στη μεταφορά πόρων από έτος σε έτος. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να αποδειχθεί ευεργετικό για τη χώρα μας, η οποία παραδοσιακά δυσκολεύεται στην απορρόφηση κονδυλίων, ειδικότερα στα πρώτα έτη της κάθε προγραμματικής περιόδου, όπως συνέβη με το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το ΕΣΠΑ. Επίσης, θετική είναι και η μερική «χαλάρωση» που πέτυχε το Ευρωκοινοβούλιο στη διασύνδεση της εκταμίευσης κονδυλίων με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, στους οποίους έχει δεσμευθεί η κάθε χώρα. Γεγονός παραμένει φυσικά ότι αν η Ελλάδα δεν πετυχαίνει τους στόχους του Μνημονίου, τότε θα της διακρατούνται κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία. Μέχρι τώρα δεν έχει καθοριστεί από ποιες τομεακές πολιτικές θα γίνεται η αναστολή πληρωμών, κάτι που αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες, κατά τη νομοθετική διαδικασία που θα ακολουθήσει. Παρ’ όλα αυτά, το διάστημα μετά το οποίο τα κονδύλια θα επιστρέφουν οριστικά στις χώρες-πιστωτές αυξήθηκε από ν+2 σε ν+3 χρόνια, όπου «ν» είναι το έτος αποτυχίας της Ελλάδας (ή οποιασδήποτε άλλης χώρας) να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Ως εκ τούτου, ελληνικές διπλωματικές πηγές δήλωναν χθες στην «Κ» ικανοποιημένες τόσο από τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του Κοινοβουλίου όσο και από τη συνολική κατανομή πόρων στη χώρα μας, με δεδομένο ότι λιγότερα χρήματα μοιράστηκαν σε περισσότερα κράτη-μέλη.

Το συνολικό ύψος του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού ανέρχεται σε 960 δισ. ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια, αρχής γενομένης από το 2014. Μολονότι τα κονδύλια αυτά αποδεσμεύονται σταδιακά, υπάρχει πρόβλεψη για εμπροσθοβαρείς πληρωμές τα πρώτα χρόνια της νέας προγραμματικής περιόδου, σε κρίσιμους τομείς, όπως η ανεργία των νέων, η έρευνα και η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο πολυετής προϋπολογισμός της Ε.Ε. θα είναι για πρώτη φορά χαμηλότερος, σε πραγματικές τιμές, από τον προηγούμενο (2007-2013), ύστερα από την επιμονή των καθαρών πληρωτών (δηλαδή των πλούσιων κρατών της Ευρώπης που συμβάλλουν περισσότερα χρήματα στον κοινοτικό προϋπολογισμό από όσα λαμβάνουν σε χρηματοδοτήσεις) για περικοπές και «οικονομία». Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και η ιρλανδική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισαν τη χθεσινή συμφωνία, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, δεν έκρυψε ότι θα επιθυμούσε έναν πολύ μεγαλύτερο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και χαρακτήρισε τον χθεσινό συμβιβασμό «τον καλύτερο εφικτό» δεδομένων των συνθηκών.




του Νίκου Χρυσολωρά
kathimerini.gr