Βόρεια Ελλάδα: Αναζητώντας σανίδα σωτηρίας στο ΕΣΠΑ…

Πάνω από 2.000 φάκελοι υποβλήθηκαν από επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης. Ένα στα δύο επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα ενίσχυσης ΜμΕ θα χρηματοδοτηθούν – Τον Αύγουστο ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Σανίδα σωτηρίας προσδοκούν να βρουν στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΕΣΠΑ) 3.573 επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, 483 επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας και 1.294 επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πρόκειται για τους φακέλους που υποβλήθηκαν στους αρμόδιους φορείς (για την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία είναι το ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ) μέχρι την Πέμπτη, όταν έληξε και η τελευταία προθεσμία για εκείνους που αντιμετώπισαν αντικειμενικά προβλήματα στην υποβολή των αιτημάτων τους στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Ανάμεσα στα επενδυτικά σχέδια, η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στηΘεσσαλονίκη, καθώς οι φάκελοι που υποβλήθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ (Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης – Αναπτυξιακή Ενωση Μακεδονίας), είναι 2.021.

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο γενικός διευθυντής του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, Σπύρος Σκοτίδας, «για το σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας ο προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν ανέρχεται στα 482,5 εκ. ευρώ. Η εγκεκριμένη δαπάνη όμως είναι 231 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 90 εκ. ευρώ είναι η δημόσια δαπάνη. Ουσιαστικά θεωρούμε πως μετά και τις αξιολογήσεις, για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθούν τα μισά επενδυτικά πλάνα».

Η αναλογία που προέκυπτε μέχρι σήμερα έφτανε περίπου στη χρηματοδότηση ενός στα επτά επενδυτικά σχέδια. Πλέον, θα χρηματοδοτηθούν ένα στα δύο, γεγονός που έχει γεμίσει πολλούς από τους μικρομεσαίους που θεωρούν ότι έχουν πλήρεις φακέλους σε αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Η δε διαδικασία πηγαίνει πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλα προγράμματα. Αλλωστε, η προθεσμία υποβολής των φακέλων άρχισε στις 25 Φεβρουαρίου 2013 και έπειτα από δυο παρατάσεις ολοκληρώθηκε μέσα στο Μάιο. «Από την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει ο έλεγχος των δικαιολογητικών και των τυπικών προϋποθέσεων των φακέλων. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση από το Μητρώο Αξιολογητών, όπου κάθε φάκελος θα εξετάζεται από δυο ανεξάρτητους αξιολογητές.

Εχει προβλεφθεί πως σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά 20% και πάνω ανάμεσα στους δυο αξιολογητές, ο φάκελος να εξετάζεται από τρίτο. Μετά τις εισηγήσεις που θα κάνουμε, οι φάκελοι θα προωθηθούν στην Επιτροπή Αξιολόγησης (που έχει ήδη συσταθεί) και στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα συνεδριάσουμε για να εισηγηθούμε τα αποτελέσματα της διαδικασίας στον υπουργό», επισήμανε ο κ. Σκοτίδας.

Νέες θέσεις εργασίας δε φαίνεται να προκύπτουν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων. Ωστόσο, το πρόγραμμα επιτυγχάνει διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Τα επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτούνται αφορούν στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού και του εμπορίου – υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον κ. Σκοτίδα, τα περισσότερα σχέδια για Πιερία και Χαλκιδική αφορούν στον τουρισμό, για Θεσσαλονίκη και Κιλκίς στη μεταποίηση και για Σέρρες, Πέλλα, Ημαθία στον τομέα του εμπορίου και των υπηρεσιών.
Του Δημήτρη Κούρου
voria.gr