Εκτός ενιαίου φόρου ακινήτων οι κατ’ επάγγελμα αγρότες

Την εξαίρεση από τον ενιαίο φόρο ακινήτων (που θα εφαρμοστεί το 2014) των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών αποφάσισε η διακομματική επιτροπή. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ιδιοκτητών θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους και το 2014 για να καλύψουν το κενό από την εξαίρεση των αγροτών για τις εκτάσεις που καλλιεργούν.

Στη χθεσινή σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης και οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αποφασίστηκε επίσης να δημιουργηθεί ένα νέο έντυπο περιουσιακής κατάστασης Ε9 προκειμένου να εντοπιστούν ακίνητα που αυτή τη στιγμή δεν φορολογούνται.

Η σύσκεψη ανανεώθηκε για την επόμενη Τρίτη, με τους εκπροσώπους των κομμάτων να ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να τους παρουσιάσει αναλυτικό σχέδιο για την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων το 2014. Το σίγουρο είναι ότι από τη φορολόγηση των ακινήτων θα πρέπει να εισπραχθούν το επόμενο έτος περί τα 2,7 δισ. ευρώ. Με τα δεδομένα του Ιανουαρίου, τα 1,7 δισ. ευρώ θα προέρχονταν από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και τα υπόλοιπα από τις επιχειρήσεις. Με τα νέα δεδομένα αναμένεται να αυξηθεί το ποσό που είχε υπολογιστεί για τα αστικά ακίνητα καθώς και για τις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων και τον φόρο ακίνητης περιουσίας. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο ενιαίος φόρος θα επιβληθεί ως εξής:

1. Αστικά ακίνητα. Στόχος της διακομματικής επιτροπής είναι να εισπραχθούν περισσότερα από 1,7 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αναζητούνται 700 - 800 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με την αρχική εκτίμηση της επιτροπής. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην επιβολή υψηλότερων συντελεστών, κυρίως των ακινήτων με μεγαλύτερη αντικειμενική αξία. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προτείνουν αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να εισηγείται να μην υπάρχει αφορολόγητο όριο και να φορολογηθούν όλα τα ακίνητα από το πρώτο ευρώ. Ωστόσο, προτείνει να υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Επίσης, τα δύο κόμματα προτείνουν συντελεστές από 0,1% έως 1,5% - 2%. Αντίθετα, η πρόταση του υπουργείου είναι ο ανώτατος συντελεστής να μην υπερβαίνει το 1%, καθώς δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.

2. Αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου ακίνητα. Τα εκτός σχεδίου θα φορολογηθούν ανά στρέμμα. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το ποσό που θα επιβληθεί στα εκτός σχεδίου ακίνητα, ωστόσο μεσοσταθμικά υπολογίζεται ο φόρος να ανέρχεται στα 12 - 15 ευρώ ανά στρέμμα.

Το τελικό ύψος του φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της έκτασης και συγκεκριμένα θα λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια: • Καλλιεργήσιμα ή μη. • Αρδευόμενα ή μη. • Παραθαλάσσια ή μη. • Κοντά σε εθνικές οδούς. • Μονοετούς ή πολυετούς καλλιέργειας. • Πεδινά, ορεινά ή ημιορεινά. Εξαιρούνται τα αγροτεμάχια των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Το προηγούμενο σχέδιο που είχαν συμφωνήσει και τα τρία κόμματα προέβλεπε για τους αγρότες να εφαρμοστούν συντελεστές απομείωσης με όριο τα 20 στρέμματα. Δηλαδή πάνω από τα 20 στρέμματα οι αγρότες δεν θα έχουν έκπτωση από τον φόρο.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει μέχρι 31.8 να υποβάλουν εκ νέου τα στοιχεία των αγροτεμαχίων που κατέχουν σε ένα αναμορφωμένο έντυπο, που θα περιλαμβάνει τα γενικά χαρακτηριστικά των εκτάσεων γης.

3. Ακίνητα επιχειρήσεων. Τα ακίνητα των επιχειρήσεων (η αντικειμενική αξία των οποίων ανέρχεται σε 250 δισ. ευρώ) θα φορολογηθούν ανάλογα με τον σκοπό που χρησιμοποιούνται. Δηλαδή στα ακίνητα των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο, που θα αποτελείται από τέσσερις συντελεστές: 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%.

Τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) καθώς και τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία θα φορολογηθούν με συντελεστές 0,1%, 0,2% και 0,3%.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου
kathimerini.gr