Ηλιοθερμική τεχνολογία για τις ενεργοβόρες Επιχειρήσεις αναπτύσσει ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

της Μίρκας Γιαννούλη |

Πρωτοποριακή και σημαίνουσα για τα ελληνικά δεδομένα η πιο πρόσφατη έρευνα που διεξάγεται από το Εργαστήριο Ηλιακών και άλλων Ενεργειών, του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, σε ότι αφορά τα συστήματα θερμικής ηλιακής ενέργειας για μεσαίες θερμοκρασίες, (100-300 βαθμών), και την αξιοποίησή τους στην βιομηχανία. 

Η εν λόγω έρευνα, για την ανάπτυξη ενεργειακών πηγών, χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ και από κάποιες βιομηχανικές πηγές, οι οποίες δεν είναι για την ώρα, ανακοινώσιμες.

Όπως τόνισε μιλώντας στο energia.gr ο Προϊστάμενος του Εργαστηρίου Ηλιακών κ.α. Ενεργειών του Δημόκριτου, Βασίλειος Μπελεσιώτης: “Στην Ελλάδα οι απώλειες θερμικής ηλιακής ενέργειας, είναι σημαντικές καθώς κυμαίνονται από 50, έως 60% ετησίως. Ποσοστό, παράλογα υψηλό αν σκεφτούμε, ότι ο ήλιος για την Ελλάδα, είναι ότι το πετρέλαιο για το Κουβέιτ. Ο ήλιος και η αξιοποίηση της ενέργειάς του, είναι μια πολύτιμη πηγή, τόσο για την ανάπτυξη, όσο για την οικονομία και βέβαια την οικολογία. Η εν λόγω έρευνα επικεντρώνεται στην εξοικονόμηση, στην αποθήκευση θερμικής ηλιακής ενέργειας, μεσαίων θερμοκρασιών, μέσω νέων μάλιστα, υλικών. Συγκεκριμένα πρόκειται για πρωτοποριακά υλικά αλλαγής φάσης και νανορευστά, που μπορούν να διασώσουν την παραγόμενη ενέργεια από την κατασπατάλησή της. Να την αποθηκεύσουν, με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται, για το περιβάλλον, την ανάπτυξη και βεβαίως την οικονομία”.

Κατά πόσον όμως, θα ήταν συμφέρουσα οικονομικά για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος παραγωγής, αποθήκευσης και αξιοποίησης θερμικής ηλιακής ενέργειας;

“Το κόστος της εφαρμογής τέτοιων συστημάτων στην βιομηχανία…”, διευκρινίζει ο κ. Μπελεσιώτης, που έχει προσκληθεί επανειλημμένα και έχει μιλήσει μεταξύ άλλων και για αυτήν την τελευταία έρευνα του εργαστηρίου που προΐσταται, σε σχετικά συνέδρια, “..και η σύγκρισή αυτού του κόστους με τις υφιστάμενες λύσεις, που υπάρχουν στην αγορά, είναι πολύ νωρίς, για να υπολογιστεί με ακρίβεια και να ανακοινωθεί. Ωστόσο τα οφέλη σε βάθος χρόνου, ή αν θέλετε η απόσβεση αυτού του κόστους, είναι κάτι παραπάνω από βέβαια.

Μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, (για να μιλήσουμε με ένα απλό, σύνηθες παράδειγμα), αν μετρήσει τα κόστη, για την λειτουργία της, αν συγκρίνει κατά τομείς, τα λειτουργικά έξοδά της, θα δει ότι το υψηλότερο λειτουργικό κόστος αφορά στην ενέργεια. Μιλούμε δηλαδή για ενεργοβόρες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, οι οποίες εάν και όσο δεν αξιοποιούν στο έπακρο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορεί να είναι και βλαβερές για το περιβάλλον.

Επομένως η επένδυση και ο ενεργειακός εκσυγχρονισμός τους, δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει τελικά και προς όφελός τους. Γι' αυτό άλλωστε και συμμετέχουν στην χρηματοδότηση τέτοιων επιστημονικών ερευνών.

Η ηλιακή ενέργεια, είναι δύναμη με πολλές εφαρμογές. Μέχρι αφαλάτωση, μπορούμε να κάνουμε με την αξιοποίησή της σε περιοχές που το χρειάζονται. Κι αυτό είναι, ας μην ξεχνάμε ένας κύκλος, μια αλυσίδα. Οι εφαρμογές και τα οφέλη τους είναι αλληλένδετα. Ο ήλιος στην Ελλάδα, είναι δύναμη. Και είναι στις επιδιώξεις μας, να βελτιώνουμε τις εφαρμογές της δύναμης αυτής, σταθερά και εξελικτικά”.