Σάπιο το σύστημα παραγωγής έργων στην Ελλάδα σύμφωνα με το ΤΕΕ

Mεγάλες στρεβλώσεις στο σύστημα παραγωγής έργων που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια λόγω ανεπάρκειας των μηχανικών αλλά και πλημμελών ελέγχων, διαπιστώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στο πλαίσιο συνολικής πρότασης που καταθέσει για το έλλειμμα αξιοπιστίας των τεχνικών επαγγελμάτων.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρές καταγγελίες που αν και εδράζονται στην αιώνια κόντρα μεταξύ διπλωματούχων και πτυχιούχων μηχανικών γίνονται από τον επιστημονικό σύμβουλο της πολιτείας και εξ αυτού του λόγου έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

«Πολλές φορές γνωστοποιούνται τραυματισμοί και θάνατοι που οφείλονται στο συγκεκριμένο ανεξέλεγκτο σύστημα παραγωγής και λειτουργίας ιδιωτικών έργων», αναφέρουν στο Τεχνικό Επιμελητήριο, αναδεικνύοντας το έλλειμμα ελέγχων και διαδικασιών σε όσους ασκούν το επάγγελμα του μηχανικού αλλά και την απουσία σύγχρονων προδιαγραφών και κανονισμών, που συνιστούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας.

Όπως σημειώνουν από δεκαετίας καθυστερεί το Προεδρικό Διάταγμα για το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων, με αποτέλεσμα απόφοιτοι των ΚΑΤΕ, ΤΕΙ κ.α ενώ δεν έχουν άδεια εξάσκησης επαγγέλματος και επομένως φορέα που να ελέγχει την επάρκειά τους ασκούν τεχνικούς ελέγχους. Ελέγχους όμως που όπως καταγγέλλουν γίνονται με συμπλήρωση εντύπων χωρίς επίσκεψη εγκαταστάσεων με ανύπαρκτους δημόσιους ελέγχους.

Στο σάπιο αυτό σύστημα παραγωγής έργων αποδίδει το Επιμελητήριο τραυματισμούς και θανάτους όπως από διαρροή καυσαερίων εγκαταστάσεων θέρμανσης, παιδιών σε πισίνα από λάθη συντήρησης και αντικατάστασης εξοπλισμού, καταστροφές από εγκαταστάσεις θέρμανσης, από βραχυκυκλώματα στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θανάτους από ηλεκτροπληξίες, θανάτους από αποκόλληση δομικών στοιχείων ή μηχανημάτων από ένα κτίριο, θανάτους από εγκαταστάσεις ανελκυστήρων και αναβατορίων και τελευταία θανάτους και πυρκαγιές διατάξεων θέρμανσης.

Έρευνα μάλιστα που έγινε από το ΤΕΕ, τις ημέρες εφημεριών σε τέσσερα νοσοκομεία της Αθήνας, δείχνει τον αριθμό θανάτων από ηλεκτροπληξίες για παρόμοιους λόγους για τα έτη 2007, 2008 και 2009. Τα καταγεγραμμένα περιστατικά ηλεκτροπληξίας ανήλθαν στην τριετία σε 50 κρούσματα και αποδίδονται από το ΤΕΕ σε πλημμέλειες στον τομέα της συντήρησης!

Η πρόταση του ΤΕΕ αναφέρεται σε συγχώνευση των αντίστοιχων Τμημάτων των ΤΕΙ στα Τμήματα των Πολυτεχνικών Σχολών και του ΕΜΠ και την δραστική μείωση των εισακτέων ώστε ο αριθμός των μηχανικών σε σχέση με τον πληθυσμό να είναι μικρότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 0,48%.

protothema.gr