Στην απόλυτη βούληση της τρόικας εναπόκειται τελικά αν θα υπάρξει διαφοροποίηση στους όρους ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η ελληνική πλευρά, μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, έχει πολλαπλώς κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, προκειμένου να πείσει τους τροϊκανούς ότι πρέπει να δοθούν ελκυστικά κίνητρα προς τους ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να πετύχει το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης, μέσα από την επίτευξη των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
Η τρόικα, μέσω του επικεφαλής της, κ. Πολ Τόμσεν, έδειξε με κάθε τρόπο ότι κατανοεί την ελληνική πλευρά, ότι άκουσε τις απόψεις της, που είναι πλήρως κατανοητές. Το ερώτημα είναι τι τελικώς θα γίνει, αν θα υπάρξει διαφοροποίηση των όρων προς μία πιο ελκυστική από πλευράς επενδυτικής κατεύθυνση, καθώς τον τελικό λόγο, σε κάθε περίπτωση, τον έχει η τρόικα. Ηδη, στο περιθώριο των επαφών της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο (με τη συμμετοχή του ίδιου του κ. Πολ Τόμσεν και του κ. Κλάους Μαζούχ) με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο και με τη νέα διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο τιμόνι της οποίας είναι η κυρία Αναστασία Σακελλαρίου, καθώς και με τη διοίκηση μεγάλης ελληνικής τράπεζας. Παράλληλα, σε επίπεδο ελαφρώς χαμηλότερου κλιμακίου, η τρόικα συναντήθηκε και πραγματοποίησε αναλυτικές συσκέψεις με το επιτελείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αλλαγές στο ΤΧΣ, πρόεδρος του Ταμείου είναι ο κ. Πολ Κόστερ, ενώ διευθύνων σύμβουλος είναι η κυρία Αναστασία Σακελλαρίου, η οποία μαζί με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Μάριο Κολλιόπουλο και τον κ. Αναστ. Γάγαλη συνθέτουν την Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου.
Τι προτείνουν οι Ελληνες τραπεζίτες
Από τις αλλαγές που οι Ελληνες τραπεζίτες προτείνουν, προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές, να συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, τουλάχιστον πληρώντας το κριτήριο του 10%, ώστε να μην κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και να παραμείνει ο έλεγχος του μάνατζμεντ, με αποτέλεσμα και το Ταμείο να βάλει «όσο το δυνατόν λιγότερο το χέρι στην τσέπη» είναι οι εξής:
1. Να μειωθεί το επιτόκιο 7%, που είναι στα μετατρέψιμα σε μετοχές υπό έκδοση ομόλογα της κατηγορίας Coco's, που θεωρείται ιδιαίτερα ακριβό.
2. Να αλλάξει η σχέση στα warrants, που αφορά στα δικαιώματα ανά μετοχή, καθώς και η τιμή έκδοσης των δικαιωμάτων.
3. Να κλείσει το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, ως αντιστάθμισμα στις ζημιές που υπέστη ο τραπεζικός τομέας από το κούρεμα, εξισορροπώντας το ύψος των φόρων προσεχών κερδοφόρων χρήσεων.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι οι επισκέψεις αυτές της ομάδας Τόμσεν είναι καταλυτικές για το θέμα. Επισήμως, η τρόικα και το υπουργείο Οικονομίας εμμένουν στο χρονοδιάγραμμα του Μαΐου (να έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου, που σημαίνει να έχουν αρχίσει οι διαδικασίες από τον Απρίλιο). Σε κάθε περίπτωση, τόσο για τον χρόνο όσο και για την επιτυχία του εγχειρήματος, οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες. Σήμερα, αύριο, το σαββατοκύριακο... το πολύ στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος, το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει οριστικά.
της Λίλυς Σπυροπούλου
kerdos.gr