Ο χάρτης της αγοράς ακινήτων σε ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη

Η οικονομική κρίση δεν κάνει διακρίσεις στην κτηματαγορά της πόλης: Τα επίπεδα τιμών και τα χαρακτηριστικά των (λίγων) ακινήτων που μεταβιβάζονται.

Η οικονομική κρίση δεν κάνει διακρίσεις, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τη μείωση των τιμών ακινήτων, τόσο στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όσο και στις δυτικές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος κατά το 2012.

Η αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη, για μία σειρά ετών και μέχρι το 2008, γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, με καινούργιες συνοικίες να δημιουργούνται στα ανατολικά και στα δυτικά της πόλης, λόγω της αύξησης των εισοδημάτων, της ευκολίας πρόσβασης στο δανεισμό και των χαμηλών επιτοκίων, των δανείων για τους παλιννοστούντες ομογενείς.

Η σημερινή εικόνα της αγοράς ακινήτων στην πόλη, σύμφωνα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η πολιτικός μηχανικός Ειρήνη Αποστολίδου, είναι τελείως διαφορετική.

Στη Θεσσαλονίκη, σε σύγκριση με το υπόλοιπο της χώρας, βλέπουμε ότι οι αγοραπωλησίες αφορούν σχεδόν αποκλειστικά κατοικίες (το 92%), ενώ η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων (8%) έχει σβήσει. 

Στις λίγες κατοικίες που μεταβιβάζονται , κυριαρχούν πλήρως οι…προχωρημένης ηλικίας, δηλαδή οι άνω των 30 ετών, τις οποίες προτιμούν οι 6 στους 10 αγοραστές. Σε ό,τι δε αφορά το εμβαδό, το 50% στρέφεται στα μεσαία σπίτια, δηλαδή από 91-130 τ.μ., ενώ δημοφιλέστερη κατηγορία είναι αυτή μεταξύ των 91-110 τ.μ.

Στις νέες οικονομικές συνθήκες, αυτό που καταγράφεται είναι η μείωση στις τιμές που μεταξύ 2008-2012, φτάνει έως και το 40%, ενώ μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή μεταξύ 2011-2012, είναι από 7%-8% μέχρι και 20%, σε κατοικίες και οικόπεδα.

Ξεκινώντας από τα δυτικά, οι κατοικίες στο Ωραιόκαστρο , στη διάρκεια αυτής της 4ετίας έχασαν το 1/3 της αγοραίας αξίας τους (στις κατώτατες, από 1.500 ευρώ/τ.μ. στα 1.000ευρώ/τ.μ. ) και μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές μειώθηκαν κατά 13%.

Στη Νικόπολη, έναν νέο οικισμό που δημιουργήθηκε στα χρόνια της ανάπτυξης, οι τιμές συνολικά υποχώρησαν κατά 30% στην τετραετία (από 1.000 ευρώ/τμ οι κατώτατες, στα 700 ευρώ/τ.μ.) και τον τελευταίο χρόνο κατά 15%.

Να σημειωθεί ότι λόγω των πολλών απούλητων διαμερισμάτων και της απουσίας ζήτησης δεν γίνεται σκέψη για την κατασκευή νέων οικοδομών με αποτέλεσμα να έχουν πέσει κατά πολύ και οι τιμές των οικοπέδων (ανάλογα με το συντελεστή δόμησης), σε βαθμό που μέσα σε ένα χρόνο καταγράφηκαν μειώσεις, δυτικά αλλά και ανατολικά, που φτάνουν έως και το 20%. Να σημειωθεί ότι μεγαλύτερη αντοχή στην πίεση προς τα κάτω, δείχνουν τα οικόπεδα σε Θέρμη και Καλαμαριά.

Σε αυτή την περιήγηση στις περιοχές εκτός κέντρου πόλης, βλέπουμε ότι μεταξύ 2011- 2012, οι κατοικίες σε Σίνδο έχασαν 18%, ενώ κάνοντας αλλαγή κατεύθυνσης, διαπιστώνουμε μείωση τιμών κατά 10% στην Πυλαία. Σε αυτή την περιοχή, στη διάρκεια της 4ετίας, οι κατώτατες τιμές μειώθηκαν κατά 20%, ενώ κατά περίπου 30% μειώθηκαν και οι τιμές των οικοπέδων.

Η ίδια τάση καταγράφεται στη Θέρμη, με τις κατοικίες τον τελευταίο χρόνο να χάνουν ποσοστό 12% στις τιμές του τετραγωνικού. Στην Καλαμαριά μεταξύ 2011-2012 η μείωση στις τιμές ήταν της τάξης του 7% ενώ στην 4ετία ήταν πολύ σημαντική, της τάξης του 40%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο μεγάλη, ήταν η μείωση στις τιμές των κατοικιών και στο Πανόραμα, αφού μέσα στην εξεταζόμενη 4ετία αυτές υποχώρησαν κατά 40%, ενώ μόλις κατά τον τελευταίο χρόνο έχασαν ποσοστό 16%.
της Άννης Καρολίδου
voria.gr