Διορία μέχρι την 31η Μαρτίου 2013 έχουν οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης να εγκαταστήσουν συστήματα εισροών-εκροών καυσίμων στα καταστήματά τους.
Όπως ανέφερε την Κυριακή ο γγ Εμπορίου του ΥΠΑΝ, Στέφανος Κομνηνός, σε ημερίδα της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος και άλλων ενώσεων, όσα πρατήρια δεν συμμορφωθούν, θα μείνουν κλειστά έως ότου εγκαταστήσουν το σύστημα.
Ο Στέφανος Κομνηνός έκανε λόγο για αντιστάσεις και συμφέροντα που καθυστέρησαν την εγκατάσταση των συστημάτων καθώς έχουν περάσει 3,5 χρόνια από την ψήφιση του σχετικού νόμου.
Τα συστήματα θα επιτρέπουν τον ηλεκτρονικό έλεγχο των ποσοτήτων που προμηθεύονται και διαθέτουν στην κατανάλωση τα πρατήρια ενώ θα είναι συνδεδεμένα και με την Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Με την εγκατάσταση τους θα διασφαλίζεται και η παράδοση της πραγματικής ποσότητας στους καταναλωτές.
Η διαδικασία της χρηματοδότησης θα γίνει ηλεκτρονικά και το ύψος της επιδότησης θα καθοριστεί σε σταθερό ποσό ανά πρατήριο και ανάλογα με τον αριθμό δεξαμενών.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Χαράλαμπος Μαυράκης τόνισε την ανάγκη να εγκατασταθούν συστήματα ελέγχου σε όλη την αλυσίδα διακίνησης των καυσίμων ενώ ζήτησε επίσης μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στα καύσιμα.
Οι επιδοτήσεις
Με βάση την κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη την Παρασκευή από τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη και Γ. Στουρνάρα θα επιδοτηθεί ξεχωριστά κάθε μέρος του συνολικού συστήματος εισροών – εκροών.
Συγκεκριμένα θα επιδοτηθεί με 1.500 ευρώ κάθε πρατήριο για την τοποθέτηση της κεντρικής υπολογιστικής μονάδας (ηλεκτρονικοί υπολογιστές και λογισμικό συστήματος εισροών – εκροών) και με 1.250 ευρώ για το υποσύστημα των αντλιών (εξοπλισμός συν λογισμικό σύνδεσης και διαχείρισης αντλιών).
Επιδοτείται επίσης με 500 ευρώ κάθε πρατήριο για τα υποσυστήματα των δεξαμενών (κονσόλα) και με 400 ευρώ ανά δεξαμενή για τις βυθομετρικές ηλεκτρονικές ράβδους.
Τέλος, για την αυτόματη έκδοση των φορολογικών αποδείξεων επιδοτούνται με 500 ευρώ ανά πρατήριο.
Στο διαδικαστικό σκέλος, το ΥΠΑΝ θα δημιουργήσει μια ιστοσελίδα στην οποία οι πρατηριούχοι θα καταχωρίζουν τα απαιτούμενα στοιχεία τους (ΑΦΜ, αριθμός δεξαμενών κ.λπ.), και με βάση αυτά θα τους αποστέλλεται ηλεκτρονικά ένα κουπόνι με το ύψος της επιδότησης που τους αναλογεί.
Εν συνεχεία, ο πρατηριούχος θα καταβάλει το κουπόνι στον εγκαταστάτη – προμηθευτή, ο οποίος και θα το εξαργυρώνει σε κάποια από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.
Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει το σύστημα μαζί με τις λεπτομέρειες καθώς και τις κυρώσεις για όσους δεν εγκαταστήσουν τα συστήματα εντός χρονοδιαγράμματος.