Η υπερπροσφορά το κύριο πρόβλημα των φ/β το 2013, λένε οι αναλυτές

Το 2013 θα είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά για τη βιομηχανία των φωτοβολταϊκών, παρόλο που συγκεκριμένες αγορές συνεχίζουν να κινούνται σε ανοδική τροχιά. Αυτό ήταν το μήνυμα σχετικού Forum που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, στο οποίο συμμετείχαν μάνατζερ και αναλυτές του κλάδου.

Το βασικό πρόβλημα που θα κληθεί γι ακόμη μία φορά να αντιμετωπίσει ο κλάδος, σύμφωνα με τον αναλυτή της IHS Solar Research, Stefan de Haan, είναι η τεράστια παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα φωτοβολταϊκών πάνελ.

Ο de Haan προβλέπει ότι τα πλεονάζοντα προϊόντα θα παραμείνουν σε επίπεδο υψηλότερο από την προβλεπόμενη για το 2013 προσθήκη νέας ισχύος.

Όσον αφορά την ισχύ που αναμένεται να εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του 2013, ο de Haan προβλέπει την προσθήκη 35 γιγαβάτ νέων φωτοβολταϊκών, ισχύς η οποία αποτελεί το 10%-15% της αντίστοιχης νέας ισχύος το 2012.

Για το ίδιο θέμα, η πρόβλεψη που κάνει η NPD Solarbuzz κάνει λόγο για 31 GW.

Αναφορικά με το θέμα της πλεονάζουσας παραγωγής, ο αντιπρόεδρος της NPD Solarbuzz, Finlay Colville, πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σταδιακή μείωση. Σημείωσε ωστόσο ότι η κατάσταση θα παραμείνει τεταμένη για τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας μέχρι το 2015.
energypress.gr