Sunlight: Τι σημαίνει η κίνηση ματ στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η χθεσινή ανακοίνωση της Sunlight επισημοποίησε την είσοδο της ελληνικής εταιρείας μέσω θυγατρικής στην αχανή αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών , η οποία θα συνοδεύεται με τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης παραγωγικής μονάδας συναρμολόγησης βιομηχανικών μπαταριών.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη μονάδα που δημιουργεί η εταιρεία εκτός Ελλάδος, μετά το εργοστάσιο που διατηρεί στη Βερόνα της Ιταλίας. Ωστόσο το νέο εργοστάσιο στην Β. Καρολίνα θα έχει συνολική έκταση 9700 τετραγωνικά μέτρα και θα είναι μεγαλύτερο από το Ιταλικό, το οποίο εξυπηρετεί την αγορά της Ευρώπης.

Στόχος της νέας μονάδας είναι να ενισχυθεί η παραγωγική δυναμικότητα των μπαταριών έλξης κατά 200 χιλιάδες στοιχεία ετησίως, εξυπηρετώντας με καλύτερους χρόνους παράδοσης, τους συνεργάτες και πελάτες της εταιρείας σε όλη την αμερικανική ήπειρο.

Σημειώνεται ότι η Sunlight είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες διεθνώς στην αγορά των μπαταριών βιομηχανικής χρήσης και ειδικότερα για ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσεις, διατηρώντας μερίδιο που φτάνει το 10%.

Η εταιρεία έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αναπτύσσεται διαρκώς στηριζόμενη στην εξωστρέφειά της, με δεδομένο ότι οι πωλήσεις στο εξωτερικό αντιπροσωπεύουν το 98% του συνολικού κύκλου εργασιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Sunlight έχει πετύχει να έχει παρουσία σε ολόκληρο τον κόσμο, πραγματοποιώντας πωλήσεις σε χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, της Αφρικής, αλλά και της Ωκεανίας.

Η σημασία

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική βιομηχανία έχει ξεκινήσει τη δραστηριοποίησή της στην αμερικανική ήπειρο και στις αγορές κλειδιά των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Παράλληλα η εταιρεία έχει σημαντική παρουσία και στη Λατινική Αμερική. Το νέο εργοστάσιο αναμένεται να ενισχύσει συνολικά την παρουσία της Sunlight στην αμερικανική ήπειρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μικρότερο εργοστάσιο της Βερόνας, που εξυπηρετεί κυρίως την ευρωπαϊκή ζήτηση πραγματοποιεί πωλήσεις σε περισσότερες από 40 χώρες. Αντίστοιχα η ακόμη μεγαλύτερη μονάδα της Β. Καρολίνας, θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί τις ανάγκες όχι μόνο της αγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά και της Λατινικής Αμερικής, όπου η Sunlight έχει παρουσία και πωλήσεις σε τουλάχιστον 10 αγορές.

Με το νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ, αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το μερίδιο αγοράς της ελληνικής εταιρείας, που σήμερα προσεγγίζει το 10%, με τη Sunlight να συγκαταλέγεται στο top 5 των εταιρειών του τομέα των βιομηχανικών μπαταριών. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ έχουν έδρα 2 από τους κυριότερους ανταγωνιστές της ελληνικής εταιρείας, οι αμερικανικές Enersys και Excite.

Τέλος η αμερικανική αγορά εμφανίζει σημαντικά ποσοστά διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης και του electrification των μεταφορών, γεγονός που την καθιστά ακόμη πιο ελκυστική για τον κλάδο των βιομηχανικών μπαταριών. Ήδη, τα τελευταία 6 χρόνια η Sunlight διαγράφει μία αρκετά δυναμική πορεία στην αγορά της Αμερικής, παρέχοντας όλη τη γκάμα των βιομηχανικών μπαταριών και φορτιστών της για Ηλεκτρικά Οχήματα Βιομηχανικής Χρήσης (eIVs), σε σημαντικούς διεθνείς συνεργάτες του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τα τελευταία χρόνια η Sunlight έχει στραφεί στρατηγικά στον τομέα των μπαταριών παράγοντας το 97% του κύκλου εργασιών της από τη συγκεκριμένη αγορά. Κάθε χρόνο η εταιρεία πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στοχεύοντας όχι μόνο στη μείωση του κόστους αλλά και στην επέκταση της παραγωγικής της δραστηριότητας.

Το αμερικανικό βήμα

Χθες η Sunlight ανακοίνωσε το νέο μεγάλο βήμα στην περαιτέρω επέκτασή της στις διεθνείς αγορές με τη δημιουργία της θυγατρικής Sunlight Batteries USA Inc, η οποία θα συνοδευτεί με την έναρξη λειτουργίας της μεγαλύτερης μονάδας συναρμολόγησης της εταιρείας σε διεθνές επίπεδο για βιομηχανίες μπαταρίες μολύβδου και λιθίου.

Η έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας τοποθετείται χρονικά στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ενώ το ύψος της επένδυσης φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας. Η αρχική επένδυση θα είναι 6,5 εκατ. ευρώ ενώ η νέα μονάδα συναρμολόγησης θα έχει συνολική έκταση 9700 τετραγωνικά μέτρα και ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 200 χιλιάδων στοιχείων. Θα δημιουργήσει 46 νέες θέσεις εργασίας ενώ η τοπική κυβέρνηση θα την ενισχύσει με επιχορήγηση ύψους 400 χιλιάδων δολαρίων.

capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!