Έτσι θα είναι ο επιτυχημένος χώρος εργασίας

H στρατηγική των επιχειρήσεων -όλων των μεγεθών- για τους χώρους εργασίας αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία σε μια αγορά ιδιαίτερα ανταγωνιστική για την προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχων στελεχών.

Σύμφωνα με έκθεση της C&W για τις προοπτικές των γραφείων (Office Outlook 2020) οι εργοδότες αναζητούν γραφειακούς χώρους που ενθαρρύνουν την συνεργασία, την αποτελεσματικότητα, αυξάνουν την ικανοποίηση των εργαζομένων και συμβάλλουν στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής. Αυτό, όπως αναφέρουν οι ειδικοί της αγοράς, οδηγεί στην ανάπτυξη ευέλικτων γραφειακών χώρων, στην εντατικοποίηση της χρήσης τεχνολογιών και στην σταδιακή μετατροπή παραδοσιακών κτιρίων γραφείων σε «ανοιχτούς» χώρους εργασίας πολλαπλών χρήσεων.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το 2020 θα είναι τα συμπεράσματα που θα βγάλουν από τα δεδομένα που θα έχουν συγκεντρώσει από τα κτίριά τους προκειμένου να ανακαλύψουν τις νέες τάσεις και τις ανάγκες των μισθωτών που συνεχώς εξελίσσονται. Σύμφωνα με την έρευνα ένας επιτυχημένος χώρος εργασίας πρέπει να εξυπηρετεί τις σημερινές ανάγκες του εργαζόμενου, ελαχιστοποιώντας τα εμπόδια που δημιουργούνται σε αυτή την βιομηχανία που εξελίσσεται με φρενήρεις ρυθμούς.

Ευέλικτοι χώροι εργασίας

Στην Ευρώπη παρατηρείται ανάπτυξη ευέλικτων χώρων εργασίας με ζήτηση κυρίως από νεοφυείς εταιρίες, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτοί οι χώροι δίνουν την δυνατότητα στους εργαζόμενους να επωφεληθούν από τις συνέργειες που δημιουργούνται μέσω συναντήσεων και εκδηλώσεων με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται μια ισχυρή αγορά με εμβληματικά κτίρια σε προνομιακές τοποθεσίες. Οι εταιρίες εξετάζουν ολοένα και περισσότερο την συνεργασία ως επιλογή και τους εργαζόμενούς με ειδικές απαιτήσεις.

«Κλειδί» η καλή τοποθεσία

Επειδή ο χώρος γραφείων πρέπει να ενισχύει την δημιουργικότητα των εργαζομένων και να προσελκύει νέα ταλέντα, ο χώρος που στεγάζεται η επιχείρησης ανάγεται στον σημαντικότερο παράγοντα στις μέρες μας περισσότερο απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν. Οι μισθωτές επίσης απαιτούν περισσότερο την κατανόηση του τρόπου χρήσης ενός κτιρίου, οπότε η ικανότητα του ιδιοκτήτη να το παρέχει αυτό (ίσως μέσω τεχνολογικών λύσεων) αποτελεί «κλειδί» στην διαφοροποίησής του από τους ανταγωνιστές. Εξάλλου οι καλύτεροι χώροι εργασίας θα δημιουργήσουν εμπειρίες για τους υπαλλήλους και τους πελάτες τους καθιστώντας τους πιο αφοσιωμένους και τελικά πιο παραγωγικούς.

ered.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!