Τέλος στις χρηματοδοτήσεις έργων με ορυκτά καύσιμα από την ΕΤΕπ

Το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα σε μια νέα πολιτική δανεισμού ενεργειακών project με στόχο μια “κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη”.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη πολιτική της για την ενεργειακή δανειοδότηση, η ΕΤΕπ δεν θα χρηματοδοτεί πλέον ενεργειακά έργα που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα – συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου – από τα τέλη του 2021 και μετά. Σημειώνεται ότι η ΕΤΕπ ήταν το πρώτο διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που σταμάτησε -από το 2013- να χρηματοδοτεί την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και λιγνίτη.

Η νέα πολιτική δανεισμού περιλαμβάνει πέντε αρχές που θα διέπουν τη μελλοντική δέσμευση της ΕΤΕπ στον ενεργειακό τομέα:
  • προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση
  • μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της αύξησης της στήριξης της τεχνολογίας χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών άνθρακα
  • αύξηση της χρηματοδότησης της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας, της καινοτόμου αποθήκευσης ενέργειας και της ηλεκτρικών μεταφορών
  • διασφάλιση επενδύσεων απαραίτητων για νέες πηγές ενέργειας και ενίσχυση των διασυνοριακών διασυνδέσεων
  • αύξηση του αντίκτυπου των επενδύσεων με στόχο τη στήριξη της μετατροπής ενέργειας εκτός της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer, δήλωσε: “Η τράπεζα της ΕΕ είναι εδώ και πολλά χρόνια η ‘κλιματική τράπεζα’ της Ευρώπης. Τώρα αποφάσισε να κάνει ένα τεράστιο άλμα στη φιλοδοξία της και θα ξεκινήσει την πιο φιλόδοξη επενδυτική στρατηγική για το κλίμα που έχει υιοθετήσει ποτέ δημόσιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τα κράτη μέλη και το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους διεθνείς και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και, πρωταρχικά, με τον ιδιωτικό τομέα, για να στηρίξουμε μια ευρωπαϊκή οικονομία ουδέτερη προς το κλίμα έως το 2050.”

Επενδύσεις 1 τρισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από το 2012 η ΕΤΕπ έχει προσφέρει χρηματοδοτήσεις 150 δισ. ευρώ και έχει υποστηρίξει επενδύσεις 550 δισ. ευρώ σε projects που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων και βοηθούν χώρες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η νέα της στρατηγική για το κλίμα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα περιλαμβάνει:
  • Επενδύσεις 1 τρισ. ευρώ -στον συγκεκριμένο τομέα- από το 2021 έως το 2030
  • Σταδιακή αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης που αφιερώνει σε δράσεις για το κλίμα και τη βιωσιμότητα
  • Ευθυγράμμιση όλων των χρηματοδοτικών της δραστηριοτήτων με τις αρχές και τους στόχους της συμφωνίας των Παρισίων μέχρι τα τέλη του 2020.

startupper.gr



Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!