Ενοίκια: Τα νέα δεδομένα και οι τσιμπημένες τιμές

Οι τιμές των ενοικίων των μακροχρόνιων μισθώσεων έχουν πάρει την ανηφόρα την τελευταία τριετία ιδιαίτερα σε περιοχές του κέντρου αναγκάζοντας παραδοσιακούς κατοίκους αυτών των περιοχών να στραφούν σε άλλες επιλογές πιο μακρινές στις οποίες μπόρεσαν να βρουν στέγη σε προσιτές τιμές.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, όπως μας λέει ο κύριος Θέμης Μπάκας πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, παρατηρούνται στις άλλοτε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου και κυρίως στις όμορες πολυδιαφημιζόμενες περιοχές που έχουν κατακτηθεί από τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Στην αύξηση των τιμών συντελεί η εγγύτητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η απόσταση από το κέντρο της πόλης καθώς και τα λιγοστά διαθέσιμα ακίνητα προς συμβατή μίσθωση. Μη ξεχνάμε ότι στη χώρα μας έχουμε να δούμε έντονη οικοδομική δραστηριότητα περίπου 10 χρόνια, μπορεί σήμερα να συζητάμε για αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας η οποία όμως προκύπτει κυρίως από τις ανακαινίσεις κατοικιών που στοχεύουν στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Ταυτόχρονα δεν είναι λίγοι οι ενδιαφερόμενοι μισθωτές κατά τον κο Μπάκα που παρατηρούν ότι το μηνιαίο μίσθιο στις καλές περιοχές έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον κατώτατο μισθό ενός υπαλλήλου ενώ σε πολλές περιοχές απαιτούνται 2 μισθοί για την ενοικίαση ενός ακινήτου με 2 υ/δ κατάλληλο για οικογένεια.

Γενικότερα οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με το 2018 παρατηρούνται στη Κυψέλη που πλέον έχει μπει δυναμικά στον χάρτη της κτηματαγοράς λόγω της νέας στάσης του μετρό αλλά και της εγγραφής ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διότι οι τιμές πώλησης και μίσθωσης κινούνταν σε χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να προσεγγίσει ενδιαφερόμενους επενδυτές τόσο για αγορά όσο και για μίσθωση ακινήτων με δικαίωμα υπομίσθωσης.

Όσον αφορά την Κυψέλη, τα δεδομένα αρχίζουν και αλλάζουν . Οι αυξημένες απαιτήσεις των ιδιοκτητών τους τελευταίους μήνες ενδέχεται να βάλουν φρένο στην ανάπτυξη της κτηματαγοράς στη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τις περιοχές των Νοτίων Προαστίων οι τιμές βρίσκονται κοντά στα περσινά επίπεδα του 2018 με αυξητικές τάσεις κυρίως στις περιοχές Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Αργυρούπολη και το Ελληνικό που αποτελεί τον πρωταγωνιστή λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών.

Την ανιούσα ακολουθούν και τα βόρεια προάστια που για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν στα αζήτητα λόγω της απόστασης από το κέντρο των Αθηνών, πλέον παρατηρούμε εντυπωσιακή αύξηση στις τιμές μίσθωσης στο Μαρούσι ( περιοχή που συμμετέχει σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και πλησίον της εισόδου - εξόδου της Αττικής Οδού) , Παλαιό Ψυχικό, Ν.Ψυχικό, Ν. Ερυθραία ( λόγω ότι βρίσκεται κοντά στην Εθνική Οδό ) καθώς και στα Βριλήσσια διότι βρίσκεται κοντά στην είσοδο και έξοδο της Αττικής Οδού.

Θα συνεχιστεί ωστόσο η αυξητική τάση των ενοικίων; Ο κος Μπάκας θεωρεί πως η τάση αρχίζει να φρενάρει διότι υπάρχει αύξηση στην μη καταβολή των μισθωμάτων που έχουν συναφθεί το 2018 και το 2019. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ενοικιαστών οι οποίοι σταματούν μετά το πρώτο τρίμηνο να πληρώνουν. Αυτό οφείλεται στο ότι το μίσθωμα που τους ζητείται είναι πάνω από τις δυνατότητές τους. Το δέχονται αρχικά για να έχουν ένα σπίτι να μείνουν και στην πορεία συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η μη λογική αύξηση των μισθωμάτων ενδέχεται επίσης να οδηγήσει σε αύξηση των εικονικών μισθώσεων. Θα δηλώνεται δηλαδή ένα συμβολικό επίσημο ενοίκιο και το υπόλοιπο θα καταβάλλεται από τον ενοικιαστή μετρητά. Ο ενοικιαστής έτσι θα έχει ένα σαφώς μικρότερο ενοίκιο και ο ιδιοκτήτης θα κερδίζει από την μη καταβολή του φόρου.

Στους πίνακες που ακολουθούν παρουσιάζονται αναλυτικά οι τιμές σε δήμους της Αττικής. Σημείο αναφορά είναι διαμέρισμα από 70τμ έως 95τμ 1ου ορόφου . Οι τιμές αφορούν τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα που διαχειρίζεται το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

eni1
eni2
eni3
eni4
businessnews.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!