Το μέλλον της ευρωπαϊκής Startup σκηνής μετά τη νέα συμφωνία για το Brexit

Σε συμφωνία για το Brexit κατέληξαν τελικά Βρυξέλλες και Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακοίνωσε χθες (17/10) ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η συμφωνία, η οποία σε γενικές γραμμές είναι ίδια με αυτήν που είχε επιτευχθεί τον Νοέμβριο του 2018, περιλαμβάνει ένα αναθεωρημένο κείμενο που αφορά το backstop για τη Β.Ιρλανδία και την πολιτική διακήρυξη για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ – ΗΒ .

Συνοπτικά, οι νέες προτάσεις της συμφωνίας αποφεύγουν το «σκληρό σύνορο» στο νησί της Ιρλανδίας και ορίζουν ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει ευθυγραμμισμένη με κάποιους κανόνες της ενιαίας αγοράς, παραμένοντας στο ίδιο τελωνειακό καθεστώς με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ καθορίζουν τους βασικούς άξονες της σχέσης που θα έχει πλέον η χώρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η «πολυπόθητη» συμφωνία για το Brexit αναμένεται να συζητηθεί το Σάββατο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο όπου και θα κριθεί εάν τελικά θα «περάσει». Παρόλα’ αυτά, η Ευρώπη δηλώνει «ευχαριστημένη» από το αποτέλεσμα, αφού σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερη από ένα «άτακτο» Brexit.

Μετράει απώλειες η Βρετανία

Βέβαια το ότι οι συνέπειες λόγω της συμφωνίας αναμένεται να είναι λιγότερες -σε Βρετανικό, Ευρωπαϊκό αλλά και Ελληνικό, ειδικότερα, επίπεδο- δεν σημαίνει ότι θα είναι ανύπαρκτες. Η Βρετανία είναι γνωστό άλλωστε ότι βιώνει τις συνέπειες από όταν ανακοινώθηκε η περιβόητη πρόθεση εξόδου από την ΕΕ.

Πέρα από το πολιτικό και κοινωνικό κομμάτι, η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit έχει επηρεάσει ήδη επενδύσεις, και γενικότερα τον επιχειρηματικό κλάδο. Το επικείμενο Brexit έχει βλάψει ήδη τον τεχνολογικό τομέα, «απειλεί» τον τομέα του FinTech, ενώ αφήνει τις εταιρείες χωρίς προσωπικό! Παράλληλα, Μία στις τρεις εταιρείες εγκαταλείπει το Λονδίνο ενώ πέρυσι ιδρύθηκαν 42.000 λιγότερες startups στο Ηνωμένο Βασίλειο γι’ αυτόν τον λόγο.

Τα φαινόμενα αυτά αναμένεται να επιδεινωθούν με την επισφράγιση της συμφωνίας, αφού πλέον η Βρετανία χάνει πολλά από τα οφέλη της συνύπαρξης της με την ΕΕ. Η ένταξη στην ΕΕ βοήθησε τη Βρετανία να προσελκύσει πολλές ξένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών και των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες χρησιμοποίησαν τη χώρα ως βάση τους στην Ευρώπη. Άλλωστε, περίπου το 46% των βρετανικών εξαγωγών αποστέλλονται στις αγορές της ΕΕ.

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, η συμφωνία θα οδηγήσει σε νέα εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των τελωνειακών ελέγχων στα σύνορα με την ΕΕ, που θα οδηγήσουν τις εταιρείες στην απώλεια πελατών. Βέβαια, από όσα ξέρουμε μέχρι τώρα και από όσα προβλέπονται, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λονδίνο ειδικότερα, δεν θα χάσει εύκολα τη θέση του ανάμεσα στα κορυφαία ευρωπαϊκά και παγκόσμια hubs. Οι επενδυτές παραμένουν εκεί και ενώ είναι σίγουρο ότι ο fintech τομέας θα πληγεί, μένει να δούμε τι θα γίνει με τους υπόλοιπους.

Η ελληνική startup σκηνή στη «σκιά» του Brexit

Όσον αφορά την Ελλάδα, η επιχειρηματική και η startup δραστηριότητα θα επηρεαστεί σίγουρα από τη φορολογία, την ευκολία πρόσβασης στη χώρα -για την είσοδο και έξοδο ταλέντων και προσωπικού- και την ευκολία εισαγωγών εξαγωγών. Ξεκινώντας από το τελευταίο, Ελλάδα και Μ. Βρετανία έχουν υψηλό ποσό εισαγωγών – εξαγωγών μεταξύ τους, κάτι που θα επηρεαστεί πολύ από το Brexit αφού δεν θα θεωρούνται «εσωτερικές μετακινήσεις» εντός της ΕΕ οι εμπορικές τους συναλλαγές, αλλά συναλλαγές μεταξύ τρίτων χωρών. Επομένως, θα απαιτούνται άλλα έγγραφα και άλλες χρεώσεις στις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδος – Μ. Βρετανίας.

Το θετικό εδώ είναι ότι, βάσει της συμφωνίας, η μελλοντική οικονομική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου θα βασίζεται σε μια Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (FTA). Αυτό συνεπάγεται μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα που έχει ισχυρή ελληνική παρουσία στο Η.Β., τόσο με θυγατρικές εταιρειών, με ελληνικές startups αλλά και εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας και των υπηρεσιών. Όσον αφορά τις μετακινήσεις από χώρα σε χώρα, μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι δεν θα χρειάζεται Visa, όμως δεν είναι βέβαιο ακόμη το τι θα χρειάζεται εφόσον η συμφωνία επικυρωθεί.

Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται εδώ και καιρό για την «μεγάλη έξοδο». «Το Brexit θα έχει κόστος, όσο καλά και να προετοιμαστούμε. Το ζήτημα είναι να μειώσουμε το κόστος για την ελληνική οικονομία και να θέσουμε ως στρατηγικό στόχο να έχουμε καλύτερες σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με πριν», είχε δηλώσει προ ολίγων ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δίνοντας το στίγμα για τις συνέπειες του Brexit στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι εφόσον η συμφωνία ψηφιστεί από τη βρετανική Βουλή, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος 14 μηνών έως το τέλος του 2020, η οποία μπορεί να παραταθεί κατά ένα ή δύο έτη.

startupper.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!