Rustic Design: Ένας περιεκτικός όρος για πολλά στυλ σχεδίασης

Το Rustic είναι ένας περιεκτικός όρος για πολλά διαφορετικά στυλ σχεδίασης. Ο όρος ρουστίκ είναι αρκετά ευρύς, καθώς πολλά διαφορετικά στυλ σχεδιασμού μπορούν πραγματικά να ταιριάξουν σε αυτόν. To Rustic είναι μια μέθοδος εσωτερικού σχεδιασμού, που αναφέρεται στη χρήση και εγκατάσταση διακοσμητικών στοιχείων και υλικών, που προέρχονται από τον παραδοσιακό αγροτικό πολιτισμό.

Στον πιο βασικό ορισμό του, το ρουστίκ περιγράφει ένα σχέδιο που είναι φυσικό, παλιό και απλό, κάπως τραχύ και αφινίριστο. Μία περιγραφή, που ταιριάζει σε πολλά στυλ, και μάλιστα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Σε ένα όμως συμφωνούν όλα: στο φυσικό στοιχείο. Το ρουστίκ, δηλαδή, υπογραμμίζει το φυσικό.

Rustic μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το στυλ κατοικιών στην περιοχή της Τοσκάνης, την αισθητική παραθαλάσσιων εξοχικών, καθώς και την εικόνα παραδοσιακών – αγροτικών κατοικιών. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ρουστίκ εσωτερικού σχεδιασμού είναι η χρήση φυσικών υλικών.

Αυτό σημαίνει πολύ ξύλο και πέτρα (τόσο σε έπιπλα όσο και σε οροφές / τοίχους). Ο ρουστίκ σχεδιασμός, στον πυρήνα του, προτιμά τη χρήση οργανικών στοιχείων στην πιο φυσική τους κατάσταση. Ο σχεδιασμός είναι απλός, φυσικός και έχει μια γήινη αίσθηση. Οι πρώτες ύλες είναι προτιμότερες, γι’αυτό και είναι πιο πιθανό να βρει κανείς ημιτελές και ανεπεξέργαστο ξύλο, παρά ένα ξύλο κομψό και γυαλιστερό.

Το ρουστίκ και το μοντέρνο εκ φύσεως δεν πάνε μαζί. Σε ένα ρουστίκ εσωτερικό σχεδιασμό, δεν θα βρει κανείς σύγχρονη επίπλωση ή φανταχτερό φωτισμό, αλλά θα βρει μια έλλειψη σύγχρονων υλικών, όπως μέταλλο, πλαστικό ή συνθετικές ίνες.

Η σύγχρονη έκφραση, ωστόσο, του ρουστίκ στυλ, συνδυάζει τα γήινα στοιχεία με το μοντέρνο σχεδιασμό, δημιουργώντας το «Rustic Modern design», μία πιο φρέσκια και ανάλαφρη αισθητική, που συνεχίζει όμως να είναι φυσική. Τα ρουστίκ έπιπλα είναι χειροποίητα, απλά σε σχεδιασμό και σχήμα, αφήνοντας τα υλικά να ξεχωρίζουν. Τα έπιπλα είναι συνήθως υπερμεγέθη, το ακριβώς αντίθετο του μίνιμαλ, και έχουν σχεδιαστεί έτσι, ώστε να προσφέρουν ευκολία, ανέσεις και ζεστασιά. Τα έπιπλα είναι συνήθως κατασκευασμένα από ακατέργαστους κορμούς, σανίδες και πέτρα. Ο σχεδιασμός δεν είναι ποτέ τέλειος, καθώς μεγάλο μέρος του είναι κατασκευασμένο από ακατέργαστα υλικά.

Η παλέτα χρωμάτων είναι γήινη. Η παλέτα χρωμάτων στρέφεται σε μεγάλο βαθμό προς το ουδέτερο, αλλά υπάρχει περιθώριο για τολμηρές πινελιές, αρκεί να διατηρούνται οι γήινοι τόνοι. Το πράσινο, το καφέ και το γκρι είναι συνηθισμένα χρώματα και ευνοούν την αίσθηση ζεστασιάς.

PHOTO Loft 523 New Orleans



Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!